Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Вулджев: Парите на държавата не се разходват ефикасно

"Основателна е критиката на бизнеса, че парите на държавата не се разходват ефикасно". Това заяви пред БНР Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и обясни:

"Повишаването на заплатите на всички служители в държавния сектор, отново сериозно повишаване на заплатите на учителите, вижда се много ясно, че този тип повишение на разходите за персонала в публичния сектор се прави по начин, който не приоритизира, не се прави оценка на въздействието на тази политика, при положение, че вече няколко поредни години се води тази политика".

Икономистът изрази скептичност относно този подход и коментира политиките в сектор "Образование":

"Всички, което прави държавата, изисква пари, а парите се преразпределят през проектобюджета. Начинът на това разпределение на парите показва начина, по който държавата има намерение да прави политика през следващата година. И когато се вижда, че се прави политика без задълбочен анализ, хората логично очакват, че няма да видят качествена реформа, а само количествени подобрения". 

По думите му основният проблем в образованието е с кадрите, без да е дефинирано, че няма недостиг на учители, а ще има недостиг след 20-30 години, защото младите учители стават все по-малко.

"Бюджетът за 2020 година може да се определи като непроменен спрямо миналогодишния, отново разходите не мръдват много - водим се по инерция и правим същото, което направихме миналата година - вдигаме заплати в публичния сектор и то без да знаем защо", коментира още той в предаването "Преди всички".

Георги Вулджев цитира позиция на бизнеса, според която вдигането на заплати трябва да е свързано с продуктивността, а държавата не прави оценка на кадрите в публичния сектор и на това дали могат да се съкратят някои сектори, които функционират неефикасно, а отново се вдигат заплати.

"Това се прави по чисто политически причини, за да се предотврати някакво социално напрежение в последната година, в която държавата сигурно ще може да си го позволи", анализира той. 

Вулджев предупреди, че догодина правителството няма да успее да изпълни приходната част от бюджета заради влошаването на икономиката. Според икономиста финансовата рамка за догодина е изчислена върху твърде оптимистични прогнози, а чрез разходната част не се стимулира растежът. 

Догодина правителството възнамерява да изтегли нов дълг от повече от два милиарда лева, включително и на външните пазари, но тогава условията няма да са толкова добри, колкото сега, предупреди още Георги Вулджев. 

Цялото интервю на Лора Търколева и Марта Младенова с Георги Вулджев в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Владислав Горанов представи пред НСТС проект на Закона за държавния бюджет за 2020 г.

Горанов: В Бюджет 2020 има достатъчно буфери срещу криза

В бюджета има достатъчно буфери срещу криза. Това заяви при представянето на Бюджет 2020 година финансовият министър Владислав Горанов, който представи пред социалните партньори финансовата рамка за следващите 2 години и проектобюджета за..

обновено на 30.10.19 в 15:26
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за..

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е..

публикувано на 06.07.24 в 19:58