Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посолствата и консулствата на Израел по света няма да предоставят услуги, дипломатите стачкуват

Снимка: БГНЕС

Израелските дипломати излязоха днес в безсрочна стачка, за да протестират срещу условията на труд. Това ще принуди стотици посолства и консулства на Израел по целия свят да затворят врати, предаде Франс прес.

"Принудени сме да затворим израелските представителства по света от днес", съобщи синдикатът на служителите на министерството на външните работи. В комюникето се уточнява, че посолствата и консулствата няма да предоставят никакви услуги.

Дипломатите негодуват заради решение на министерството на финансите да промени правилата за възстановяване на средствата, изразходвани за приемането на официални гости в резиденциите на дипломатите.

Съгласно новите правила дипломатите трябва да предоставят доказателство за всички разходи по посрещането на гости.

"Когато някой ви идва на гости на вечеря или за някаква друга дейност, невинаги е възможно да предоставите касови бележки за всичко", каза посланикът на Израел в Белгия Емануел Нахшон. "Трябва да ни имат доверие, когато декларираме разходи", добави той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кабинет в Националния институт по метеорология и хидрология

НИМХ: Правителството да постави справедливо института наред с другите научни организации

От Националния институт по метеорология и хидрология недоволстват, тъй като за изпълнение на заложените в Закона за висшето образование минимални възнаграждения за асистенти, специалисти и изследователи са необходими над 2 милиона и 160 хиляди лева, а по бюджета на Министерството на околната среда и водите за Института са одобрени допълнително едва 736..

публикувано на 07.08.24 в 16:09

РИОСВ - Русе с нов директор

Със заповед на служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров е сменен директорът на Регионалната екоинспекция в Русе. На мястото на Анелия Николова застава предишен директор - Дауд Ибрям. Рокадата в еконспекцията в Русе се случва точно седем месеца след последната смяна на директор. С днешна дата начело на контролната институция..

публикувано на 07.08.24 в 16:02
Симеон Матев

Симеон Матев: Очаква се август и септември да са с по-високи от обичайните температури

Очаква се и септември да бъде с по-високи от обичайните температури, какъвто ще е и август . Това прогнозира пред БНР климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски":  Той обясни, че зад тези по-високи температури през септември "се крият и някои аномалии, които ще видим..

публикувано на 07.08.24 в 15:54
УМБАЛ

27-годишен мъж в мозъчна смърт даде шанс за живот на четирима души

Нова донорска ситуация е реализирана преди часове в университетската болница Света Анна в София, съобщиха от агенция Медицински надзор. Донорът е 27-годишен мъж, транспортиран в мозъчна смърт. Сърцето и белите му дробове ще бъдат трансплантирани в Германия по линия на международното сътрудничество.  Предстои да бъдат направени трансплантация на черен..

публикувано на 07.08.24 в 15:49

Министрите на културата и на туризма казаха дали биха запазили постовете си в следващото служебно правителство

Министърът на културата Найден Тодоров каза, че е склонен да запази поста си в следващ служебен кабинет. Колегата му Евтим Милошев, който оглавява туризма, посочи, че не е обмислял дали да продължи да изпълнява тази длъжност. Така двама отговориха на въпросите на журналистите дали биха запазили постовете си в следващото служебно правителство:..

публикувано на 07.08.24 в 15:45
Станислав Бачев

Станислав Бачев: Този път Иран може и да не предупредят преди удара

Ескалацията на конфликта Израел – Иран е в интереса на Нетаняху, за да се запази на власт. Той беше в Конгреса на САЩ и отиде във Флорида при Тръмп. Ударът в сърцето на Иран няма как да стане без позволението на САЩ. Това коментира в интервю пред БНР Станислав Бенчев, политолог и експерт по Близкия изток и прогнозира докъде ще ескалира..

публикувано на 07.08.24 в 15:44
Иванка Динева

Собственик на болница е заплашил шефката на "Медицински надзор"

Директорът на агенция Медицински надзор Иванка Динева е получила заплаха от собственик на болница, след като от институцията са направили проверка и има вероятност да бъде отнет лицензът на лечебното заведение. Заплаха е имало и към още един служител. За случая вече е сезирана Главната дирекция за борба с организираната престъпност, съобщи Иванка..

публикувано на 07.08.24 в 15:38