Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Иво Малинов: Успехът е да намериш това, което те прави щастлив

Композитната фотография като подреждане на света - вътре и вън от нас

Иво Малинов
Снимка: Личен архив

Що то композитна фотография? Иво Малинов казва, че това е друг поглед върху цялото, което ни заобикаля. Днес той открива своя изложба с композитна фотография в Галерията за съвременно изкуство на ул. "Будапеща" 2 в София.
     

„Композитната фотография е нещо като импресионизма в онова време, когато импресионистите решават да погледнат към света наоколо през един филтър. Композитната фотография дава точно тази възможност – да погледнеш през един филтър, през едно ново, силно индивидуално осмисляне и пресъздаване на това, което виждаш с очите си. Защото това, което виждат очите ти, може би не е най-важното. Най-важното е какво усещат сетивата ти“, споделя Иво Малинов в предаването "Графити по въздуха".

Артистичен хибрид

Композитната фотография е нов, дигитален хибрид между фотографията, графичния дизайн и живописта. Композитът е сплав, създадена от първоначалното фотоизображение, „дорисувано” с фантазията и посланието на автора.

Биографията на Иво Малинов е много пъстра. Той е бил журналист и продуцент, има опит както в радиото, така и в телевизията. Писал е филмови сценарии на английски език. Автор е на политически трилъри. Повече от 20 години работи в сферата на стратегическия маркетинг и бизнес развитие.

По философски убеждения е даоист, а в даоизма гордост няма – гордостта е считана за отрова на егото, от която хората е добре да бягат. „Даоизмът е не религия, а по-скоро лично убеждение, възможността да намериш своята връзка с хармонията на вселената“, разкрива Иво Малинов. Затова и изложбата му носи име, което в даоистката етика означава "действие без напрежение, без пренатягане, без насилване на себе си".

Да си болен от фотография

„От фотографията съм си болен отдавна, още от ученическите кръжоци“, връща времето назад Иво Малинов.

„Композитът ми дойде преди две години много изневиделица, защото с новите технологии осъзнах, че всяко нещо, което виждам наоколо, мога да го претворя в нещо абсолютно различно. И най-простите предмети, които ни заобикалят, каквото се сетите, дори някакви домакински уреди – могат да станат изображения, които даже не можем да си представим. Това е друг поглед върху цялото, което ни заобикаля. Което наричаме живот, ежедневие…“

Подреждане на света - вътрешния и външния

Единственият начин да намериш прекия път към своята душевност е да твориш, убеден е Иво Малинов. „Като в древнокитайската притча за вълната и океана. В океана има много и най-различни вълни. Всяка от тях се движи, обаче с ритъма на океана.“

Признава, че прави композитната фотография за себе си, защото го иска душата. „А това вече дали някой ще получи добър импулс от това, дали ще усети някаква добрина, добронамереност и хармония, е личен избор на всеки един човек и лично негово чувство.“

Мечтаел да стане режисьор, но не успял. „За сметка това имам в главата си визии, образи, върви ми някакво кино и до голяма степен го гоня с това, което правя като композитна фотография.“

Миналата година снимал ръждясал стълб на княжевския лифт и превърнал този образ във фотография, озаглавена „Опасни връзки“. Малинов нарича това „откриване на хармонията“ и допълва, че открива подобни сюжети ежедневно.

Потърси щастието в себе си

Успехът е да намериш това, което те прави щастлив, да намериш щастието именно в себе си, обобщава Иво Малинов.

"Парите идват при вас, когато не ги гоните, когато не ги преследвате. Живееш с това, което имаш и с мислите ти си пожелаваш това, което искаш. Но не го преследваш на всяка цена, защото не знаеш какво друго ще пропуснеш по пътя."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Снимки: Иво Малинов - личен архив


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Методи Савов, 2022 г.

Методи Савов за съдбата на алпинистите в България

Българското национална радио и Българската национална телевизия подготвят съвместен филмов проект за българските постижения в алпинизма. Методи Савов, който е участвал в първата българска експедиция до Еверест обаче смята, че съществува стремеж да се обезпамети трудът на алпинистите. „Аз поне се чувствам така. Това не е олимпийски спорт, но..

публикувано на 26.09.22 в 13:04
Монах Калистрат Зографски

Монах Калистрат Зографски написа книгата "Третият Рим и църквата"

"Започнах да пиша статия, която трябваше да е 7-8 страници, но когато прехвърлих 800 ги разделих на части", каза за БНР монах Калистрат Зографски, който служи в Зографския манастир в Света гора. Той е написал книгата "Третият Рим и църквата".  Стратос Калафатис: Вярата има много цветове и нюанси Книгата е посветена на отношенията на руската..

публикувано на 24.09.22 в 18:17

101 г. от кончината на Иван Вазов

Днес се навършват 101 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По традиция Националният литературен музей организира поклонение в негова памет на гроба на поета - в градинката зад църквата "Света София" в столицата. Директор на къщата-музей "Иван Вазов" Атанас Капралов разказа за "Хоризонт":  "Вазов много..

обновено на 22.09.22 в 16:42

Проф. Христо Пимпирев: България ще влезе в европейската флота на научноизследователските кораби

"Целият си живот съм посветил на една кауза – Антарктида. Полярните региони са моята страст . Това са все още девствени места, има много нови неща, които могат да се изследват. Антарктида е земният път към Космоса . Тя е като парче на Земята от друга планета, от Марс. Измерените най-ниски температури на Антарктида са минус 85 градуса, каквито са..

публикувано на 20.09.22 в 17:59
Том Егеланд

Том Егеланд: Винаги съм бил заинтригуван от образа на Юда

Авторът на религиозни трилъри - Том Егеланд, за когото се твърди, че „вдъхновява“ Дан Браун за „Шифърът на Леонардо“, има и малка роля в „Междузвездни войни“. Книгите на Том Егеланд са преведени на 24 езика. Световните мистерии, за които представя свое решение в тях вълнуват читатели в цял свят. „Сребърниците“ е най-новата книга на..

обновено на 19.09.22 в 18:48

"България - дела и документи": Дейността на Васил Априлов за развитието на образованието

"Ако говорим за предпоставки за успешната реализация на различни проекти на Васил Априлов, то на първо място трябва да отбележим първоначалната духовна пробуда на българското население в резултат на популяризирането на идеите на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, първите успехи по линия на просветното дело на ниво килийни и елинобългарско..

публикувано на 18.09.22 в 15:34
Марин Бодаков

Покойният Марин Бодаков е бил много свързан с библиотеките, с тяхното бъдеще

Преди дни излезе книгата „Галерията на сърцето” със събраните стихотворения на Марин Бодаков. В една от изминалите неделите на месец август Столичната библиотека организира четене на неговите стихотворения в Борисовата градина от приятели и близки на поета. Инициативата е част от „Зелени библиотеки”, в която години наред  Марин Бодаков участваше. В..

публикувано на 15.09.22 в 22:00