Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иво Малинов: Успехът е да намериш това, което те прави щастлив

Композитната фотография като подреждане на света - вътре и вън от нас

Иво Малинов
Снимка: Личен архив

Що то композитна фотография? Иво Малинов казва, че това е друг поглед върху цялото, което ни заобикаля. Днес той открива своя изложба с композитна фотография в Галерията за съвременно изкуство на ул. "Будапеща" 2 в София.
     

„Композитната фотография е нещо като импресионизма в онова време, когато импресионистите решават да погледнат към света наоколо през един филтър. Композитната фотография дава точно тази възможност – да погледнеш през един филтър, през едно ново, силно индивидуално осмисляне и пресъздаване на това, което виждаш с очите си. Защото това, което виждат очите ти, може би не е най-важното. Най-важното е какво усещат сетивата ти“, споделя Иво Малинов в предаването "Графити по въздуха".

Артистичен хибрид

Композитната фотография е нов, дигитален хибрид между фотографията, графичния дизайн и живописта. Композитът е сплав, създадена от първоначалното фотоизображение, „дорисувано” с фантазията и посланието на автора.

Биографията на Иво Малинов е много пъстра. Той е бил журналист и продуцент, има опит както в радиото, така и в телевизията. Писал е филмови сценарии на английски език. Автор е на политически трилъри. Повече от 20 години работи в сферата на стратегическия маркетинг и бизнес развитие.

По философски убеждения е даоист, а в даоизма гордост няма – гордостта е считана за отрова на егото, от която хората е добре да бягат. „Даоизмът е не религия, а по-скоро лично убеждение, възможността да намериш своята връзка с хармонията на вселената“, разкрива Иво Малинов. Затова и изложбата му носи име, което в даоистката етика означава "действие без напрежение, без пренатягане, без насилване на себе си".

Да си болен от фотография

„От фотографията съм си болен отдавна, още от ученическите кръжоци“, връща времето назад Иво Малинов.

„Композитът ми дойде преди две години много изневиделица, защото с новите технологии осъзнах, че всяко нещо, което виждам наоколо, мога да го претворя в нещо абсолютно различно. И най-простите предмети, които ни заобикалят, каквото се сетите, дори някакви домакински уреди – могат да станат изображения, които даже не можем да си представим. Това е друг поглед върху цялото, което ни заобикаля. Което наричаме живот, ежедневие…“

Подреждане на света - вътрешния и външния

Единственият начин да намериш прекия път към своята душевност е да твориш, убеден е Иво Малинов. „Като в древнокитайската притча за вълната и океана. В океана има много и най-различни вълни. Всяка от тях се движи, обаче с ритъма на океана.“

Признава, че прави композитната фотография за себе си, защото го иска душата. „А това вече дали някой ще получи добър импулс от това, дали ще усети някаква добрина, добронамереност и хармония, е личен избор на всеки един човек и лично негово чувство.“

Мечтаел да стане режисьор, но не успял. „За сметка това имам в главата си визии, образи, върви ми някакво кино и до голяма степен го гоня с това, което правя като композитна фотография.“

Миналата година снимал ръждясал стълб на княжевския лифт и превърнал този образ във фотография, озаглавена „Опасни връзки“. Малинов нарича това „откриване на хармонията“ и допълва, че открива подобни сюжети ежедневно.

Потърси щастието в себе си

Успехът е да намериш това, което те прави щастлив, да намериш щастието именно в себе си, обобщава Иво Малинов.

"Парите идват при вас, когато не ги гоните, когато не ги преследвате. Живееш с това, което имаш и с мислите ти си пожелаваш това, което искаш. Но не го преследваш на всяка цена, защото не знаеш какво друго ще пропуснеш по пътя."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Снимки: Иво Малинов - личен архив


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камен Калев

Камен Калев: За мен е важно зрителите да имат диалог с филма

Юбилейното 25-о издание на „София филм фест“ ще започне след почти два месеца – на 11 март. Откриването ще е в зала 1 на НДК с българската премиера на филма „Февруари“ на режисьора Камен Калев. Лентата вече има международно признание – беше в официалната селекция на фестивала в Кан миналата година. Това е четвъртият пълнометражен филм на Камен..

публикувано на 14.01.21 в 18:54

Милена Аврамова: Влюбих се в театъра и оставих цигулката

„ Всеки ден, в който се събуждам, си казвам, че ще е по-добър от другия . Ако не вярваме и нямаме надежда, няма да се случат нещата“. Това сподели пред БНР актрисата Милена Аврамова. В момента тя снима филма „Чичо Коледа“. Иначе, играе на сцената на Сатиричния театър.  Актьорската душа, ако не получава душевната си храна, ще загине, признава още..

публикувано на 08.01.21 в 18:34
Проф. д-р Минка Златева

Проф. Минка Златева: БНР и "Хоризонт" показват динамично развитие

Една от характерните черти на програма "Хоризонт" е, че върви в крак с времето и това, което прави, отговаря на обновлението, което става в цялата медийна индустрия и в цялата медийна картина на радиото и на медиите въобще.  "Начинът, по който "Хоризонт" и цялото радио преминаха на вълните на новите информационни технологии, начинът,..

публикувано на 06.01.21 в 11:46
Николай Атанасов

Журналистът Николай Атанасов: Трябва да вярваме в утрешния ден

„Годините се нижат една след друга, радваме се, когато посрещаме поредната нова година. Това може би е силата на човека, че той се радва на новото, без да се замисля за това, че доста години са изтекли от неговия живот и лека-полека животът отминава.  Важното е да сме оптимисти, да сме хора с позитивно мислене и да вярваме в утрешния ден..

публикувано на 06.01.21 в 10:05
Васил Петров

Васил Петров: Да обичаме дори враговете си

Всичко е въпрос на нашата свободна воля, дали ние ще защитим името, на което сме кръстени, сподели пред БНР певецът Васил Петров: "Аз държа на най-праведните неща, на тези, които ни правят да бъдем истински - да не лъжем, да не сме користолюбиви, да не сме лицемерни, да обичаме приятелите си, дори и враговете си ". Според него трябва да сме..

публикувано на 05.01.21 в 13:56
Галина Спасова

Журналистът Галина Спасова: Успехът на програма "Хоризонт" е заложен от самото начало

Журналистът Галина Спасова е едно от знаковите лица на програма "Хоризонт". Тя започва работа  в Българското национално радио преди 45 години. Началото на професионалния й път е в  "Справочна редакция", която Спасова определя като  изключително ценен отдел.  " Там дневно идваха 110,120,130 души от цялото радио - журналисти, които трябваше да..

публикувано на 04.01.21 в 15:15
Димитър Аргиров с дуетната си половинка Соня Чакърова

Димитър Аргиров: Корените ни държат на крака

„ Израснал съм с народните песни и те са в душата и в сърцето ми . Страстта към рока се появи в тийнейджърските години. След завръщането ми в България през 2013 година се посветих на фолклора. В момента нещата вървят паралелно с малък превес на фолклора, защото любовта ми и усещането ми към него са много по-силни. Все пак корените ни държат на крака..

публикувано на 01.01.21 в 17:03