Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: МВР няма капацитет да се бори, политиците трябва да спрат с плащането за вот

Филип Гунев
Снимка: БГНЕС

"Величината на купения вот зависи от това, колко знаем за феномена, защото никой не си прави труда реално да го следи този феномен". Това каза пред БНР експертът Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи. Според него данните са публични и има доста методи и подходи, за да се види в кои секции и как е бил купен вотът.

"Моят опит и виждане са, че изключения сред политическите партии няма", коментира Гунев в предаването "12+3". По думите му обикновено не става на най-високо ниво, примерно председателят на партията да каже как и колко гласове да се купят. 

Експертът направи анализ на гласуването в две столични избирателни секции - в "Христо Ботев" и във "Филиповци", в които има съмнение, че са купувани гласове:

"Едни прозрачни данни много ясно биха дали индикация, че тези секции са купени. В секцията в кв. "Христо Ботев" на миналите избори са гласували 100 души, а на тези - 500 са активните гласоподаватели. На миналите избори са гласували за различни партии. Сега 430 гласа са за ГЕРБ. Преди 4 години 34 души са гласували за Йорданка Фандъкова, а сега - 500. Районният кмет от "Да България" също събира три пъти повече гласове от Игнатов и изведнъж се оказва със 120 гласа. Това са официалните данни от ЦИК. Такива резки движения на вота не се наблюдава в други секции в страната".  

По думите на експерта това е много сложен тип за проследяване престъпление - корупционно, за което трябват СРС-та и проследяване. Полицията няма капацитет, за да се справи с мащабите му. Според него трябва политиците да решат и да се откажат от купуването на гласове. 

"Не може една партия да се откаже, защото другите ще продължат да купуват. Трябва всички да се разберат", категоричен бе той.

За контролирания вот Гунев обясни, че става дума само за пари, а и за услуги и за сплашване и манипулация.

Експертът изтъкна, че не мисли, че купеният вот е повлиял на това да бъде избрана Йорданка Фандъкова за кмет на София, но в малки населени места купените гласове биха могли да изкривят вота.

Според журналиста от в. „Банкер“ Елизабет Дафинова обаче не става въпрос само за контролиран вот:

„Става въпрос и за раздутата администрация. Тези гласове са осигурени за управляващите. Тези хора гласуват също за себе си и за собствените си работни места, както и техните семейства. Това е един много голям сигурен контингент за управляващите“.

Тя подчерта и проблема с изборната администрация: „Дори да се прави някакво обучение на тази администрация, то е в последния момент. Не идват хора, заменят се с други, които едва ли са минали обучение. Личи си и по протоколите, които се носят – толкова много сгрешени протоколи. В 90-те години, когато уж повече нямахме опит в правене на избори, нямаше толкова сгрешени протоколи и недействителни бюлетини. Сега с всеки следващи избори вместо нещата да се оправят, стават по-зле“.

Хора, които излъчваме да ни управляват, са еманацията на нацията, подчерта Дафинова и обясни: „Какъвто е нашият манталитет, такъв е и техният, само че с разликата, че те вече по-нависоко имат по-големи възможности. Както ние сме свикнали с дребните тарикатлъци на битово ниво, сме свидетели на същите тарикатлъци, само че на много по-високо ниво. А ние стоим и ги гледаме, защото ни е такава народопсихологията. Ние от векове чакаме някой друг да дойде да ни оправи“. 

Интервютата на Даниела Якова с Филип Гунев и Елизабет Дафинова, както и репортажа на Виолета Ашикова в предаването "12+3", можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия подкрепи Харков след руската офанзива

Германия призова съюзниците на Украйна да продължат да подкрепят Киев, след като Русия започна офанзива срещу северната част на Харковска област, предава АФП. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата "Хората от Харков продължават смело да се съпротивляват на постоянните руски бомбардировки. Вашата смелост изисква..

публикувано на 10.05.24 в 22:43
Джон Кърби

Кърби: Все още няма мащабна операция срещу Рафах

Съединените щати отново изразиха загриженост относно израелското нападение срещу Рафах, но заявиха, че все още не са видели мащабна операция срещу препълнения с бежанци от целия анклав град.  От Белия дом подчертаха, че въпреки че преговорите по споразумението за прекратяване на огъня срещу заложници в Ивицата Газа засега са приключиха без споразумение,..

публикувано на 10.05.24 в 22:39
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: По цялата фронтова линия се водят тежки сражения

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по цялата фронтова линия се водят "тежки сражения", след като Русия започна мащабна сухопътна офанзива в североизточната част на страната. Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна "Има тежки сражения по цялата фронтова линия", заяви Зеленски в публикация в социалните мрежи,..

публикувано на 10.05.24 в 22:19
Кулите

Дарение от 1 милион евро за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ в Болоня

Американският милиардер и топ мениджър в света на икономиката Ерик Шмид направи уникално дарение за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ – символ на Болоня със съседната ѝ „Азинели“, застрашена от срутване. Обезопасиха кулата Гаризенда в Болоня – един от символите на града Дарението е от 1 милион евро. Дело е на Ерик Шмид - бивш..

публикувано на 10.05.24 в 21:45

Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна

Руски части са овладели четири села в украинската Харковска област и се опитват да си проправят път към град Волчанск. Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на военни източници. От Волчанск и околните селище се евакуират местните жители. Русия с атака в Харковска област Президентът на Володимир Зеленски увери, че украинското..

публикувано на 10.05.24 в 21:15
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ обявиха нов пакет от 400 млн. долара помощ за Украйна

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ в размер на 400 млн. долара за Киев, след като Русия започна изненадваща сухопътна офанзива в Североизточна Украйна. Русия с атака в Харковска област В меморандум, публикуван от Белия дом, президентът Джо Байдън разрешава "предоставянето на отбранителни продукти и услуги на Министерството на..

публикувано на 10.05.24 в 20:59

Огнище на птичи грип в Хасковска област

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Заразата е засечена във ферма със 6 300 патици в симеоновградското село Константиново. Заболелите патици ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Определена е 3-километрова предпазна зона, в която попадат село Константиново и харманлийското..

публикувано на 10.05.24 в 19:50