Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава нисък делът на готовите да бъдат донори на органи

Социологическо проучване улавя страховете на българите за донорството

Открояват се суеверия, религиозни мотиви и липса на доверие в здравната система

Снимка: ЕПА/БГНЕС

74% от българските граждани или близо три четвърти биха потърсили възможност за трансплантация, ако това е шанс за лечение за тях или техен близък. На този фон обаче делът на готовите лично да станат донори е двойно по-нисък. 35 на сто заявяват, че евентуално биха дали съгласие да бъдат донори на органи, а около 31% биха сторили същото за техен близък. Това сочат резултатите от национално проучване на „Алфа Рисърч“ за нагласите на българските граждани спрямо донорството, поръчано преди началото на кампанията „Да! За живот“.

В предаването „Хоризонт до обед“ социологът Боряна Димитрова посочи, че тази огромна ножица медицинските специалисти описват с огромното разминаване между чакащите за трансплантация и малкото донорски ситуации.

Димитрова припомни, че в Европа средно 52-53% от хората заявяват желание да станат донори. „Докато в България не само имаме този нисък процент от 35 на сто, а отбелязваме и една негативна тенденция спрямо последното изследване на „Евробарометър“ през 2010 г. от 40% - на 35%“, посочи социологът.

Липсва достатъчно информация за донорството

Едва 3,8% от хората не одобряват донорството и смятат, че въобще не трябва да има трупно донорство на органи. Останалите са по-скоро склонни да подкрепят тази възможност, показва проучването.

Социолозите открояват три основни групи проблеми на тема донорство. „Първо информационни – много слаба информираност на хората за това какво представлява, как трябва да се даде съгласие, какви са стандартите, какви са практиките, така че ако някой стане донор, да знае, че тези органи отиват за наистина нуждаещи се. 59% от хората твърдят, че никога не са срещали информация по тези въпроси.“

35 на сто смятат, че биха предизвикали съдбата

В изследването социолозите регистрират и суеверие. „Около 35 на сто от хората твърдят, че е страх да не предизвикат съдбата. В България като че ли ръка заръка вървят рационалното отношение към живота и вид суеверия, които се наблюдават по отношение на донорството“, отбеляза Боряна Димитрова. „Около 1/3 от хората казват: хората не искат да мислят за фатални неща, сега да давам съгласие – толкова много проблеми имаме в живота“, допълни тя.

18% или почти всеки пети изтъква морално-религиозни причини – нежелание да се върви срещу природата.

Повече от половината запитани се съмняват в действията при инцидент 

„Най-големият дял обаче – 57% казват, че изпитват страх, че при инцидент няма да бъдат положени достатъчно усилия, за да бъдат спасение“, изтъкна Боряна Димитрова. „Тук ми се струва, че именно тази бариера, този страх е нещо, което медицинските специалисти трябва да могат да опровергаят, показвайки какви са стандартите, какви са добрите медицински практики, как е организиран процесът на донорство в България.“  

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Започна национална кампания за насърчаване на донорството и трансплантацията

Започна Националната информационна кампания, с която ще бъдат насърчавани донорството и трансплантацията. Чрез Българския червен кръст и чрез регионалните здравни инспекции на 50 хиляди души ще бъдат раздадени донорски карти, в които..

обновено на 05.11.19 в 15:19
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света,..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки,..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в..

публикувано на 08.07.24 в 08:12