Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Идеи без граници“ – книга за универсалните български артисти

Даниел Ненчев: От 30 години България е навсякъде по света

Даниел Ненчев
Снимка: Ани Петрова

Журналистът Даниел Ненчев събира 30 интервюта със световни артисти от България в новата си книга „Идеи без граници. Те са публикувани в различни медии, а някои от тях са правени специално за книгата, в която има и 200 цветни фотографии. Повод за излизането на „Идеи без граници“ е 30-годишнината от демократичните промени в България.

„Вчера всъщност на премиерата Бойко Василев от „Панорама“ и Ивайло Нойзи Цветков от сп. „Егоист“ казаха, че онова, което става в първите години на прехода и всъщност една от ценностите на прехода, това, което променя всички нас и обществото ни е, че се освобождава езикът. Всеки може да каже всичко. Разбира се, проблемът със свободата на словото продължава да седи 30 години по-късно заради сенчестите собственици на медии“, заяви Ненчев в предаването "Хоризонт до обед". 

Медиите - инструменти за търговия с влияние

Според Даниел Ненчев за 30 години медиите у нас са се превърнали в инструменти за търговия с влияние и имаме проблем с това. Той допълни, че имаме още много път да извървим, за да променим това.

„Но все пак има някакви стъпки. Има повече медии, има повече свободни хора и всичко е наред според мен. Просто имаме още какво да работим.“

Претенцията да имаме световни артисти

Според Даниел Ненчев подаглавието „30 интервюта със световни артисти от България“ звучи претенциозно, но в същото време то е и изискващо. Ние трябва да разберем за себе си кои са нашите световни артисти. Той дава пример с романа на Димитър Динев „Ангелски езици“, който е написан на немски език и е преведен на български чак след като става успешен в немскоезичния свят, с Кристо, чиято творба Плаващите кейове е най-популярното произведение на изкуството за 2016 г., с цигуларя Васко Василев или оперната певица Райна Кабаиванска.

„Това са наистина световни артисти, на света. Това не е претенция. Това е факт. Райна Кабаиванска е най-добрата Тоска, 400 пъти е играла спектакъла си „Тоска“. Знаете, че Райна Кабаиванска е избирана три пъти за най-популярна личност в Италия, била е на всички оперни сцени в света. Александрина Пендачонска също. Недко Солаков е бил представен на всички големи форуми за съвременно изкуство", коментира Даниел Ненчев.

За доверието в журналистите у нас

Димитър Маринов, който участва във филма „Зелената книга“, е един от артистите, които намират място на страниците на „Идеи без граници“. Даниел Ненчев споделя, че е било изключително трудно да го склони за интервю, защото Маринов бил много скептичен към това да разговаря с български журналист.

„Примерно като го интервюират наши колеги, след това превратно тълкуват думите му. Или не го цитират правилно. И той просто беше изключително наплашен. Той от 30 години живее в Америка и просто не искаше да дава интервю“, разказа Ненчев.

Има ли граници в изкуството?

Според Даниел Ненчев изкуството не трябва да има граници, защото то е за това да бъде над всичко. По негови думи, когато се разказва за една универсална човешка история, дори и през кода на българския език, тя е безгранична. Но в същото време граници могат да се появят, когато говорим за определен идентификационен код.

„И българската култура има такива граници, ако говорим само за българска култура. Тези граници са нашият език, границата на собственото ни мислене за България. Това понятие България ние определяме според границите, които ограждат държавата. Само че България от 30 години е навсякъде по света. България е там, където е всеки един българин. Дали той е почтен, дали има какво да каже на другите по света, дали е работещ за себе си или за България, или за другите, това е вече въпрос на неговата собствена свобода и съвест. Но България е навсякъде, където има българи. Два милиона са те по света, тук сме около седем милиона. Но ето това също е концепция за без граници“, смята Ненчев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18