Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Памет и забрава за социализма

Николай Папучиев: Учените дължат неносталгичен прочит на миналото

До какво води липсата на консенсусен исторически разказ

Снимка: Музей на социализма - Варна

Учените трябва да се отстранят от носталгичното помнене на социализма, на което обществото има право. Това каза пред „Хоризонт“ Николай Папучиев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е автор на изследването „Минало за рециклиране – вещите от епохата на социализма между забравата и пазарните употреби“, с което участва в Международната конференция „(Пре)осмисляйки социализма: знание, памет и забрава за социалистическото минало“. Организатор на форума е Институтът по етнология и фолклористика към БАН.

Частните колекции провокират умилително отношение

Частните колекции създават определено отношение към миналото, което не е това, което реално се е случило, подчерта Папучиев. Той е на мнение, че подобни експозиции са вид банализиращ ключ, който разказва миналото като безобидно и спокойно време.

„Извеждат една битова, носталгична, лека страна на битието, която вкарва съвременния посетител в едно мило, носталгично отношение…“  

Николай Папучиев открои липсата на Музей на социализма у нас, за разлика от повечето бивши страни от социалистическия лагер.

„В това голямо отсъствие, в което липсва някакъв поне, консенсусен исторически разказ, се опитват да оперират частни лица, които създават свои колекции с вещи от социализма, афишират се сами като музейни експозиции. В един момент обаче бавно и постепенно ентусиазмът отминава и се оказва, че тези частни колекции нямат особено публично присъствие.“

Трябва да започне много целенасочена работа върху близкото минало, която да разкрие всички негови аспекти, смята ученият. „Животът в неговото ежедневие, употребите на властта,  натискът, който е съществувал, страхът у хората, радостите им, публичните и частните пространства. Изобщо времето на социализма е една модерност, която трябва да бъде изследвана многоаспектно.“

Прочитът на миналото - повече фактология, по-малко носталгия

Този диалог в науката трябва да бъде изваден от политическото злободневие, изтъкна още Папучиев.  

„Четенето“ на миналото не бива да се прави в контекста на това кой от днешните учени е ляв, либерал, десен, а по-скоро трябва да се направи един сравнително обективен, доколкото е възможно, прочит.“

Повече фактология, отколкото носталгично обръщане назад – това според Николай Папучиев ще направи анализа многопластов и по-обективен. Той обърна внимание и върху друга тенденция – ресторанти и барове да обзавеждат интериора си с битови вещи от миналото.

Според изследователя интересното е, че освен носталгия, подобни места се посещават и от млади хора, които нямат спомен за това минало, а "тази атмосфера носи памет за едно забавено време“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Новата джамия в Кърджали

Кърджали посреща Рамазан Байрам без изселници и с нова джамия

Днес започна големият мюсюлмански празник Рамазан Байрам. В продължение на три дни се разменят гостувания, а на трапезата неизменно присъства баклавата. За разлика от предишни години, този път няма много наши изселници, пристигнали от Турция по родните си места. Причината е наложеният в южната ни съседка национален локдаун заради коронавируса...

публикувано на 13.05.21 в 15:27
Валери Яков, директор на  Регионалния телевизионен център

Млади художници от Благоевград с благотворителна мисия за бедните

На 17 май  младите художници на Благоевград ще рисуват картини заедно с големия авангардист и баща на бодиарта у нас Иван Яхнаджиев . Общите им творби, както и 20 от най-известните картини на художника, ще бъдат подредени в изложба с благотворителна мисия .  Средствата от закупените платна, рисувани от Иван Яхнаджиев заедно с възпитаниците..

публикувано на 13.05.21 в 14:14

Приютяването на руската бяла емиграция - част от световната съкровищница на доброто

Предстои откриването на документална изложба, посветена на 100-годишнината от емиграцията на руските белогвардейци в България . Изложбата е под надслов „Ваше благородие, госпожа Чужбина“ и ще продължи един месец – от 17 май до 17 юни. Организатори са  Държавна агенция „Архиви“ и Димитър Иванов.  В модерната история на българската държава има три..

публикувано на 13.05.21 в 13:58

Калейдоскоп от призрачни села в изложба на Мирян Колев

Музикантът Мирян Колев представя аудио-визуалния си проект „Призрачни села“ в Трявна. „ Исках да бъде нещо на границата между документално и художествено . Това е проект в развитие. Започнах да обикалям тези изоставени села преди една година, когато започна пандемията и ми липсваха пътуванията“, разказа Колев в предаването „Преди всички“...

публикувано на 10.05.21 в 10:27

Дария Михалкова възражда автентичната женска носия манофил

Ще остави ли България поредния траен отпечатък в ЮНЕСКО. Повече от година амбициозен екип работи по автентичната женска носия - манофил. Ръководителят на столичния ансамбъл "Хоро" Дария Михалкова е на път да сбъдне своята мечта и да възроди автентична фолклорна носия от шоплука. Родът на майка ѝ е от областта граово - района на градовете..

публикувано на 09.05.21 в 18:25
Димитър Михайлов

Димитър Михайлов ще участва в маратон, за да популяризира донорството и трансплантацията на органи

Идната събота любителите на ултра маратоните от цялата страна ще се съберат в село Широка лъка край Смолян, за да стартират един от най-тежките маршрути - "Тракия ултра". Освен изпитание за издръжливостта и волята на участниците, това състезание ще бъде част от каузата на маратонеца Димитър Михайлов да популяризира кръводаряването,..

публикувано на 09.05.21 в 16:26
Александра Никова

Преди 16 години журналистът Александра Никова попада на необичайно раждане на дете

Журналистът Александра Никова е главен редактор на сайта „Столица.бг“, а през годините статиите ѝ са намирали място на страниците на различни печатни издания. Различни са историите, с които се е срещала в професионалния си път. Най-вълнуваща обаче е тази, в която се ражда момиченце в банята на апартамент преди 16 години. Казва, че е..

публикувано на 09.05.21 в 14:13