Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Пенев описа историите на хора, които променят България

Авторът не харесва термина "успели", вярва в силата на малките промени

Даниел Пенев
Снимка: Личен архив
Младият журналист Даниел Пенев е автор на книгата „Хората, които променят България. Вдъхновение в 30 истории“. В нея той разказва за личности и организации с позитивни каузи и дейност. Вярва, че промяната се случва постоянно и на всички нива в държавата, благодарение на усилията и куража на хора извън светлините на прожекторите.


"Но чрез тези истории исках да покажа, че колкото и да е малък един акт или една инициатива, тя пак променя, защото променя съзнанието на хората, техните ценности и начин на възприемане на околния свят", сподели в предаването "Нощен Хоризонт" Даниел Пенев. "А втората причина е, че много често такъв тип истории се свързват с успели личности. Аз исках да избягам от думата "успял" и "успех" в заглавието, защото тази дума отива в другата крайност. Какво означава да си успял и кой е съдникът на успелия?", допълни авторът.

Даниел Пенев е бакалавър по журналистика и политически науки и международни отношения от Американския университет в България (АУБ), както и магистър по международни отношения от Централноевропейския университет (ЦЕУ) в Будапеща, Унгария.

География на каузите

"Има хора от различни сфери, както и от различни места, не са само от София. Има хора като Маргарита Доровска, която е директор на Музея "Дом на хумора и сатирата" в Габрово, като Олга Клисурова в Стара Загора. Има един прекрасен художник и учител по рисуване от моя роден град Кюстендил - Евгени Серафимов. Има хора, да кажем от Велико Търново - като Калин Василев и неговата неправителствена организация, която стимулира активния начин на живот. Има хора като основателите на "Телеакадемия" и на Софтуерния университет, които са в София, които предлагат практическо обучение за IT специалисти, а вече и в други сфери като дигитален маркетинг. Има хора като Мая Донева, изпълнителен директор на "Карин дом", която е уникална организация за България и Балканите, и предлага услуги за семейства с деца със специални нужди", разказа Даниел Пенев за някои от героите в книгата си.

Пътуващите книги

Една от историите в книгата е посветена на мисията на Сдружение "Пътуващите книги на Стара Загора". "Всички искаме едно и също нещо - да има повече хора, които четат. Да има повече автори, които виждаме и реално да има повече четящи деца," поясни Олга Клисурова. Сдружението организира пътуващи читални в малки населени места. 

"Ние се опитахме да запалим малките деца да видят литературата извън това, което трябва задължително да четат. На български език излизат много прекрасни книжки. Същевременно смятаме, че и български автори пишат прекрасни български книжки и по този начин можем да провокираме децата да четат това, което не просто е задължително, а това, което просто ще им бъде на тях интересно", допълни Олга Клисурова. 

Сдружението организира кръводарителски акции за четвърта поредна година. "Всеки кръводарител освен това, което получава от Червения кръст, получава от нас книга по избор, като ние сме набрали някакво количество книги и кръводарителят избира от тези неща, които ние сме предоставили като книги". 

Интересното е, че кръводарителската акция се провежда в библиотека. "Имаше хора, които за първи път, благодарение на тази акция,  влизат в библиотека. И за нас това беше много, много важно", посочи Олга Клисурова.

Добрите дела активират градивното

Доброто има силата да активира хората, да активира градивното в тях, докато негативното ги потиска, убеден е Даниел Пенев. 

"Когато ти виждаш срещу себе си повече добри хора, които предприемат действия, вместо само да се оплакват, и са готови да помогнат на другите, дори когато си отделят специално от свободното време, а това не им е работа - това е може би най-вдъхновяващото усещане за всички нас", обобщава авторът на „Хората, които променят България".

Книгата на Даниел Пенев ще бъде представена на 13 ноември в Кюстендил в Художествената галерия, на 19 ноември във Враца, а на 20 ноември в библиотеката на Американския университет в Благоевград. На 28 ноември предстои представяне в Музей "Дом на хумора и сатирата" в Габрово, а на 4 декември в Регионалната библиотека в Стара Загора.

Даниел Пенев е журналист, преводач и редактор. Негови материали са публикувани в български и международни медии като "Клуб Z“, BBC Знание, TrueStory.bg, EurActiv.com и Balkan Insight. Той е преводач на „Буда в работата“ (AMG Publishing, 2018) и „Обещанието на един молив“ (AMG Publishing, предстояща), както и редактор на „Маркетинг без бюджет“ (AMG Publishing, 2018).

Цялото интервю с него можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20