Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Една българка в Швеция

Свежа Дачева в камбанарията на учения и твореца

Сънародничката ни е изследовател и общественик в гранично градче

Свежа Дачева
Снимка: Пламена Бачийска

„Всеки – и пишещите, и непишещите, виждат нещата на света от своята си камбанария. Тази камбанария на всеки е изградена от натрупани знания и опитности – най-често горчиви и изстрадани такива. И заради това може би така ги браним, горещо. Така е и с тая моя книга – тя е написана от моята камбанария.“ Така Свежа Дачева представи в предаването „Нощен хоризонт“ книгата си с кратки разкази „Ще се видим пак“. В нея реални случки – преживени и чути, се преплитат с фантазия.

Стиховете като духовна биография
      

„Може да се каже, че съм записвала моите малки човешки прозрения по моя път. Стиховете аз ги виждам като вид моя духовна биография – как душата ми се е развивала и какво е откривала по пътя си. Докато разказите… аз доста време се съпротивлявах на прозата, защо си казвах: „Защо да разказвам моите истории? Всеки си има своите истории и те са толкова много. За какво са му нужни моите?“ Но много хора ме подтикваха да го направя. И аз си казах: „За къде ще ги нося тези мои истории? Те са се случили тук, в този живот, и аз трябва да ги оставя в този живот, преди да си замина от него“, сподели Свежа Дачева.

В основата си всеки писател е съзерцател – на нещата, които вижда и усеща, и за прозренията, до които достига, вярва Свежа Дачева, която признава, че е много самокритична.

Респект към думите

„Изпитвам огромно уважение към празния лист, към дървото, от което идва празният лист и също така имам много голям респект към думата. Смятам, че ние сме много отговорни за думите, които казваме и не трябва да злоупотребяваме с дар словото, което сме получили.“

Думите също могат да замърсят околната среда, ако са произнасяни произволно, безотговорно и безсмислено, казва още Свежа Дачева, която не определя себе си като писател или поет, а като човек, който пише или който записва.

Дачева е живяла в Истанбул и Рим със статут на невъзвращенец – транзитен политически емигрант. От 1988 г. се установява в град Стрьомстад, на западния бряг на Швеция, на границата с Норвегия. 

Свежа Дачева

Да преведеш приказки от Стриндберг

Има аспирантура в Института за славянски езици в Гьотеборг и докторска степен по етнология от Нов български университет в София. Занимава се с научна работа в областта на фолклористиката, етнологията, митологията и социологията. Превежда художествена литература от шведски на български език. Нейни са преводите на „Скандинавски приказки“, „Приказки" от Аугуст Стриндберг, които представят драматурга в непозната светлина.

Дачева е съставител и преводач в съавторство с дъщерите си на „Антология на шведската поезия“, представяща 73 автори. В продължение на няколко години пише единствения засега Шведско-български и българо-шведски речник, който вече има няколко издания.

Речник се създава много трудно. Никога не съм мислела, че ще пиша речник, но имаше нужда от такъв, разказа още Свежа Дачева, която е учила шведски чрез руски, а речника определя като „изстрадан“. Две от стихосбирките й са преведени на шведски език. Една от тях носи заглавието „Някога тук е имало море“.

Приказките като част от живота 

Свежа Дачева изследва приказния тип за доброто и лошото момиче в евро-азиатския приказен модел. „Една битова приказка на повърхността, но в своята дълбочина се оказва разказ за инициация на младо момиче в живота на възрастните. Винаги съм обичала приказките. Те са били част от живота ми – като магия, като съм била дете, като страст като учен. Философията на приказките е много впечатляваща.“

Дачева е била е общински съветник в местната управа на Стрьомстад в продължение на 15 години. Към Народния университет е консултант по въпросите на заетостта, където работи с мигранти. За пет години е била настойник на близо 50 деца, преживели война и достигнали до Швеция като непридружавани лица.

Дивата природа в града

В Швеция има пиетет към природата и никой не е забравил, че сме част от нея и че зависим от нея, подчерта още Дачева.

„Красотата на природата е нещо, което говори на всеки швед много силно. Те се гордеят със своята природа и я пазят. Ако видите моя малък град – там всичко е застроено на квартали, като някои от кварталите се намират на 25 км от центъра. Между тях си има абсолютно дива природа – гора, елени, сърни изяждат на хората ябълките, диви зайци. Хората съжителстват с природата.“

В Стрьомстад живеят около 14 хиляди души, но идват много туристи и летовници от столицата Стокхолм, норвежците пък идват целогодишно.

Други любопитни подробности за съвременния живот в Швеция и за пътя, отвел Свежа Дачева там - чуйте в звуковия файл.
Снимки: Пламена Бачийска
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аспарух Лешников

125 години от рождението на Аспарух Лешников

В началото на юни в Хасково започват дни на Аспарух Лешников . Те са под патронажа на Н.П. Кристоф Айххорн , посланик на Федерална република Германия в България. Ще бъде открита пътуваща изложба "Рицарят на горното Фа” с   кратък концерт на Джесика Лешников , внучка на Аспарух Лешников. Предстои прожекция на германския игрален филм..

публикувано на 26.05.22 в 16:21
Яна Борисова

Яна Борисова празнува рожден ден и премиера на спектакъла "Място, наречено Другаде“

Драматургът Яна Борисова днес празнува рожден ден. В интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" рожденичката сподели: "Като малка много обичах рождения си ден, сега вече зависи от компанията, от настроението. Много по-претенциозна станах към щастието , но днешният ден е прекрасен". "Самочувствието да..

публикувано на 25.05.22 в 19:51

XEINN пред БНР: Не може всички да те харесват, имаш и хейтъри

" Моята мисия е да създам колкото се може повече песни с добро качество . И да работя с талантливи хора". Това сподели пред БНР испанската звезда Шейн ( XEINN). С най-големия си хит ECO той стигна до финала на Бенидорм Фест 2022, испанската селекция за песен на Евровизия. През 2018 година Шейн издава EP с пет песни, а миналата година издаде..

публикувано на 24.05.22 в 19:19
Зорка Лишева

Цигуларката Зорка Лишева: За културата времето стана неуютно

В Плевен отбелязват 24 май с празнично шествие на ученици, учители, студенти и работещи в културните институти в града. След тържествения ритуал ще прозвучи съвместно хорово изпълнение „Върви, народе възродени!" на 11 състава . Музикалното събитие се случва за осма поредна година. И в Плевен отбелязват 24 май с празнично шествие       Кметът..

публикувано на 24.05.22 в 12:30
Петър Жотев, Яна Атанасова и Явор Йорданов

Млади олимпийци: Учените са сред най-интересните хора

Петър Жотев, Яна Атанасова и Явор Йорданов са олимпийци в различни сфери на науката. И тримата са на прага на висшето си образование. Явор се състезава по физика и астрономия, златен медалист е от международната олимпиада по астрофизика. Яна е 11 клас в Националната природо-математическа гимназия и е олимпийка по биология, Петър също е..

публикувано на 24.05.22 в 10:45
Археологът Александър Минчев

През 2022 година носител на голямата награда „Варна“ е археологът Александър Минчев

През 2022 година носител на голямата награда „Варна“ е археологът Александър Минчев за дългогодишната му работа и цялостeн научен принос към националната култура в областта на античната и тракийска археология, раннохристиянската история и изкуство. "Ние на практика се докосваме и изследваме животът на хората преди стотици и хиляди години, а това е..

публикувано на 22.05.22 в 17:28
Проф. Кирил Топалов

Проф. Кирил Топалов пише нова книга

"Не вреди на никого. Гледай да помагаш, да съчувстваш, да разбираш и тогава ще имаш някакво равновесие, мир със себе си и с околните",  каза за БНР проф. Кирил Топалов. В момента той пише мемоари : "Той е вид роман, защото е доста документален мемоар, истински мемоари за случки от моя живот ", допълни в предаването "Нощен Хоризонт" проф. Кирил..

публикувано на 21.05.22 в 20:14