Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До седмица ВАС се произнася по жалбата срещу обществената поръчка за нацонална детска болница

Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд ще се произнесе до седмица по жалбата на Камарата на архитектите срещу обществената поръчка на Министерство на здравеопазването за изграждане на Национална детска болница. Това стана ясно след проведеното днес дело в Административния съд.

От Камарата на архитектите твърдят, че обществената поръчка за болницата "няма предмет“, тъй като в подробния устройствен план се предвижда тази сграда да бъде съборена. Това обясни архитект Петкана Бакалова, заместник-председател на камарата.

„Идеята за национална педиатрия влиза в задънена улица“, посочи Бакалова.

Ако съдът уважи жалбата им, от Камарата на архитектите ще предложат на Министерството на здравеопазването да направят най-доброто задание, да им предложат най-добрия терен и да им дадат най-доброто предпроектно проучване:

„Което да позволи да имаме една съвременна и качествена болница. Ако съдът не уважи нашето искане, ние ще сезираме всички национални и европейски институции. Всички институции, които имат отговорност към изразходването на европейски средства в България, защото проектирането там се финансира с европейски средства.

И междувременно ние вече работим по намиране на най-доброто проектно решение заедно с педиатрите и ще продължим да работим, така че каквото и да е развитието, ние ще имаме решение, което да предоставим на властите“, каза още Петкана Бакалова.

От Камарата на архитектите твърдят още, че обществената поръчка стъпва на конструктивно обследване, в което протоколите за изпитване на бетона и армировката са отпреди 12 години. В обследването на Министерството на здравеопазването от 2019 година се посочва, че строежът може да бъде завършен след извършване на строително - възстановителни дейности, като се препоръчва възстановяване на стоманобетоновите елементи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протестът за спиране на обществената поръчка за Националната детска болница не се състоя

Обявеният от Камарата на архитектите протест днес пред Здравно министерство за спиране на обществената поръчка за детската болница не се състоя. Лекари обясниха пред “Хоризонт“, че от Камарата не са ги потърсили, след като миналата седмица са..

обновено на 11.11.19 в 10:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи,..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила...

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много..

публикувано на 26.04.24 в 09:03