Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

75 години от създаването на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов"

Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров - носител на приза „Музикант на годината“ 2016
Снимка: Ани Петрова, БНР

Българската хорова капела е създадена на 1 ноември 1944 г. - първо като Държавен радиохор. През 1981 г. става част от Софийската филхармония и е преименувана на Национален филхармоничен хор “Светослав Обретенов“.  

В Златния фонд на БНР е запазен спомен за създаването на състава на една от първите хористки - Милка Димитрова:

"Едва бяха свършили трите тура на конкурса, на който Светослав Обретенов избра 40 души, едва ни беше прослушал най-старателно, един по един, по двама, на групи, за да направи по възможност най-спяти партии, и ние вече трябваше да напуснем репетиционната зала и да запеем. Времето беше бурно, революционно, пълно с възторг и ентусиазъм. Беше война! Тръгваха на фронта скъпите български синове - ние трябваше да ги изпратим с песен, да им вдъхнем вяра в победата. И набързо се пишеха песни. Ние сами си ги разписвахме, бързо ги разучавахме и запявахме."

На 25 ноември 2019 г. се навършват и 110 години от рождението на създателя на Българската хорова капела - диригентът и композитор Светослав Обретенов. За този забележителен музикант музиковедът Венелин Кръстев отбелязва в книгата си „Профили“:

"Художникът Обретенов бе раздвоен между композитора и диригента. Единадесет години той оглавява създадената от него Българска хорова капела. Единадесет години, в които Обретенов извърши безшумен, но дълбок поврат в музикалното мислене на хоровите диригенти и в хоровата интерпретация. Новатор диригент и интерпретатор - такъв е другият Обретенов. Той е типичен случай на самороден талант на хормайстор. Никой не го е учил в Академията, ничие изкуство на български хормайстор не можеше да го удовлетвори, а и бележити майстори от чужбина не гостуваха в градовете на неговото учителстване. Практиката го научи на много неща. Началото е в слатинското читалище „Яворов“ в София, после в Синдикалния хор “Кавал“ и мъжкия „Сердика“... оттам в Бяла Слатина, Ямбол, Пловдив и Варна - навсякъде ученически хорове и ръководството на най- добрите градски колективи. Дирята е дълбока и трайна. Така че за бъдещия представителен национален смесен хор едва ли можеше да се намери по подходяща кандидатура“.

Пет години след смъртта на Светослав Обретенов през 1955 г. ръководството на капелата бе поето от един забележителен млад и много талантлив диригент - Георги Робев. И ето още едно съвпадение - на  14 ноември 2019 г. той можеше да отбележи своята 85-годишнина. Годините, в които Робев работи с хора, са най-ярите в развитието на състава - в репертоара му влязоха крупни кантатно-ораториални творби, опери, а през 70-те години и православна музика - нещо почти немислимо за онези времена. Фурор предизвиква записът на "Литургия Доместика" от Александър Гречанинов, с участието на великия български бас Борис Христов, а той  възкликва: “На разкошния хор "Светослав Обретенов" - моето искрено, възторжено браво!“

Изкуството на Българската хорова капела с диригент Героги Робев стана познато в целия свят, благодарение на записите му, печелили много международни награди и издадени от най-големите звукозаписни фирми, както и от турнетата  в Европа, Азия и Америка, от многото концерти и участия в най-престижните музикални фестивали.

От месец юни 2015 г. Славил Димитров е диригент на формацията. През 75-годишната си история Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов” е носител на множество награди, сред които са „Кристална лира“ 2016 в категория „Хорово изкуство” и най-престижното звание „Музикант на годината“ 2016 по волята на слушателите на БНР.

В звуковия файл можете да чуете и изказване на проф. Георги Димитров - големия диригент и педагог, създал и възпитал повечето от изявените български хорови диригенти. Записът  е от 1974 г. и се съхранява в Златния фонд на БНР, където сред съкровищата са и две популярни хорови песни - “Ръченица“ от Добри Христов и "Каква мома видях мамо“ от Емануил Манолов под диригентството на Светослав Обретенов - записи от началото на 50-те години на отминалия век. Чуйте!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52