Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

75 години от създаването на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов"

Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров - носител на приза „Музикант на годината“ 2016
Снимка: Ани Петрова, БНР

Българската хорова капела е създадена на 1 ноември 1944 г. - първо като Държавен радиохор. През 1981 г. става част от Софийската филхармония и е преименувана на Национален филхармоничен хор “Светослав Обретенов“.  

В Златния фонд на БНР е запазен спомен за създаването на състава на една от първите хористки - Милка Димитрова:

"Едва бяха свършили трите тура на конкурса, на който Светослав Обретенов избра 40 души, едва ни беше прослушал най-старателно, един по един, по двама, на групи, за да направи по възможност най-спяти партии, и ние вече трябваше да напуснем репетиционната зала и да запеем. Времето беше бурно, революционно, пълно с възторг и ентусиазъм. Беше война! Тръгваха на фронта скъпите български синове - ние трябваше да ги изпратим с песен, да им вдъхнем вяра в победата. И набързо се пишеха песни. Ние сами си ги разписвахме, бързо ги разучавахме и запявахме."

На 25 ноември 2019 г. се навършват и 110 години от рождението на създателя на Българската хорова капела - диригентът и композитор Светослав Обретенов. За този забележителен музикант музиковедът Венелин Кръстев отбелязва в книгата си „Профили“:

"Художникът Обретенов бе раздвоен между композитора и диригента. Единадесет години той оглавява създадената от него Българска хорова капела. Единадесет години, в които Обретенов извърши безшумен, но дълбок поврат в музикалното мислене на хоровите диригенти и в хоровата интерпретация. Новатор диригент и интерпретатор - такъв е другият Обретенов. Той е типичен случай на самороден талант на хормайстор. Никой не го е учил в Академията, ничие изкуство на български хормайстор не можеше да го удовлетвори, а и бележити майстори от чужбина не гостуваха в градовете на неговото учителстване. Практиката го научи на много неща. Началото е в слатинското читалище „Яворов“ в София, после в Синдикалния хор “Кавал“ и мъжкия „Сердика“... оттам в Бяла Слатина, Ямбол, Пловдив и Варна - навсякъде ученически хорове и ръководството на най- добрите градски колективи. Дирята е дълбока и трайна. Така че за бъдещия представителен национален смесен хор едва ли можеше да се намери по подходяща кандидатура“.

Пет години след смъртта на Светослав Обретенов през 1955 г. ръководството на капелата бе поето от един забележителен млад и много талантлив диригент - Георги Робев. И ето още едно съвпадение - на  14 ноември 2019 г. той можеше да отбележи своята 85-годишнина. Годините, в които Робев работи с хора, са най-ярите в развитието на състава - в репертоара му влязоха крупни кантатно-ораториални творби, опери, а през 70-те години и православна музика - нещо почти немислимо за онези времена. Фурор предизвиква записът на "Литургия Доместика" от Александър Гречанинов, с участието на великия български бас Борис Христов, а той  възкликва: “На разкошния хор "Светослав Обретенов" - моето искрено, възторжено браво!“

Изкуството на Българската хорова капела с диригент Героги Робев стана познато в целия свят, благодарение на записите му, печелили много международни награди и издадени от най-големите звукозаписни фирми, както и от турнетата  в Европа, Азия и Америка, от многото концерти и участия в най-престижните музикални фестивали.

От месец юни 2015 г. Славил Димитров е диригент на формацията. През 75-годишната си история Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов” е носител на множество награди, сред които са „Кристална лира“ 2016 в категория „Хорово изкуство” и най-престижното звание „Музикант на годината“ 2016 по волята на слушателите на БНР.

В звуковия файл можете да чуете и изказване на проф. Георги Димитров - големия диригент и педагог, създал и възпитал повечето от изявените български хорови диригенти. Записът  е от 1974 г. и се съхранява в Златния фонд на БНР, където сред съкровищата са и две популярни хорови песни - “Ръченица“ от Добри Христов и "Каква мома видях мамо“ от Емануил Манолов под диригентството на Светослав Обретенов - записи от началото на 50-те години на отминалия век. Чуйте!

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пиано Екстраваганца 2022 започна с тържествен концерт

12-ото издание на фестивала "Пиано Екстраваганца" беше открито по особено тържествен начин - концертът на 28 септември в зала "България" беше посветен на 15-годишнината от присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз. Участие в него взеха пианистът Людмил Ангелов - основател и артистичен директор на фестивала, цигуларят Минчо Минчев и..

публикувано на 29.09.22 в 18:59
Гиорги Гигашвили

Грузинската сензация Гиорги Гигашвили ще солира на Радиооркестъра

Под мотото „Артисти и власт“ Радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин са избрали произведения от по-ранните творчески години на Сергей Прокофиев, Дмитрий Шостакович и Лазар Николов, чиято 100-годишнина отбелязваме през 2022 г.  За втори път гост на оркестъра ще бъде 22-годишният грузинец Гиорги Гигашвили - през ноември миналата година..

публикувано на 29.09.22 в 15:02

"T(h)races" на Владимир Василев и сладникавата лудост на носталгията по миналото

Днес от 18 часа в галерия „Синтезис“ ще се състои среща-разговор с фотографа Владимир Василев. Това е съпътстващо събитие към неговата изложба "T(h)races" – („Следи“ на английски език, но и препратка към една тракийската идентичност). Авторът казва, че снимката е част от този, който я е направил. Надежда Павлова е куратор на изложбата. Тя..

публикувано на 29.09.22 в 13:50
Симфоничен оркестър на БНР

Новият сезон на Радиосимфониците - какво да очакваме

На 30 септември в зала "България" от 19 часа ще бъде първият концерт от новия творчески сезон 2022/2023 на Симфоничния оркестър на БНР. За втори път пред Радиооркестъра ще застане 22-годишният грузински пианист Гиорги Гигашвили - истинска сензация в музикалния свят през последните няколко години. Ще звучи музика от Дмитрий Шостакович, Сергей Прокофиев..

публикувано на 29.09.22 в 13:12
Книга на Симона Панова

Интересът към фолклора е провокирал Симона Панова да напише книгата "Змей закрилник"

"Легендата винаги много ми е харесвала за Вида и нейните две сестри, но винаги ми се е струвала малко незавършена и даваше възможност да се допълни още нещо. Нашият фолклор е изключително богат и има много различни същества и реших, че в случая мотива за вграждането много ще си пасне, както и варианта за триглавата ламя, което ми беше много интересно..

публикувано на 29.09.22 в 09:27
Станислав Йорданов Сланев - Стенли

На 13 октомври Станислав Йорданов Сланев - Стенли ще изнесе концерт в НДК

На 13 октомври Станислав Йорданов Сланев - Стенли ще изнесе концерт в НДК от 20 часа, който е кръстен „Следи“. С него ще отбележи 40 години на сцената. Най-новата му песен е „Любовен експрес“. В концерта ще участват Любо Киров и Христо Мутафчиев, с които ще изпълни песента „Където няма време“. "Целуни ме" - вик за нещата, които трябва..

публикувано на 27.09.22 в 20:25
Лъчезар Ошавков

Картини на Лъчезар Ошавков можете да видите до 11 октомври в София

"Идеята за тази изложба идва от професор Аксиния Джурова, която искаше да представи тази картина, която е голям формат - два метра на два, за която ми позира за централната фигура един от моите близки приятели, роден в София - Нисим Меркадо, заминал за Израел през 1948 година , но останахме приятели. Срещнахме се в Париж в края на 60-те години. Той..

публикувано на 26.09.22 в 20:50