Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Назарбаев посредничи за среща Путин - Зеленски

Володимир Зеленски и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев каза днес, че опитва да уреди среща на четири очи между Владимир Путин и Володимир Зеленски и е готов да бъде домакин на разговорите между руския и украинския държавен глава, предаде Ройтерс.

„Украинският президент Зеленски вече се съгласи. Информирал съм президента на Русия за това. Сега ще видим какво ще стане“, каза Назарбаев на международна конференция в казахстанската столица Нур Султан.

Назарбаев не споменава кога Зеленски е дал съгласието си и посочва, че е разговарял вчера с Путин по телефона.

Ако се осъществи, тази среща ще бъде пробив в двустранните отношения между Русия и Украйна, обтегнати от въоръжения конфликт между Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вътрешно разселените палестинци напускат с вещите си след заповед за евакуация, издадена от израелската армия, Рафах, южната част на Ивицата Газа, 9 май 2024 г.

Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа

Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на ивицата Газа на фона на предупрежданията на американския президент Джо Байдън към Тел Авив да не предприема сухопътна офанзива. За интензивен обстрел на Рафах съобщават местни жители. По данни на палестинското здравно министерство за последното денонощие са загинали 60 души...

публикувано на 09.05.24 в 17:31
Доц. Милен Любенов

Милен Любенов: Политическото статукво до 2021 г. се завръща

Политическото статукво до 2021 г. се завръща. Формулата на бъдещото управление ще е ГЕРБ, ДПС и още някой . Това обаче няма да бъде трайна конструкция, защото тези формации не са способни на някаква вътрешна реформа. Прогнозата направи пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Милен Любенов. "Алфа Рисърч": ПП-ДБ губи 200 000..

публикувано на 09.05.24 в 17:02

Изборите 2 в 1 ще създадат проблеми в секционните комисии, казва председателят на РИК-Кюстендил

Изборите „две в едно“ може да създадат проблеми в секционните комисии. Това каза на пресконференция председателят на РИК-Кюстендил Венцеслав Механджийски, който е заемал поста, както и председател на Общинската избирателна комисия, няколко пъти.   "Ще има случаи, при които избиратели гласуват за Европарламент, но се подписват в списъка за..

публикувано на 09.05.24 в 16:32

Скандал с руското знаме пред Общината в Дупница

Руското знаме, издигнато редом с българския трибагреник и флага на Европа на пилоните пред Общината в Дупница, предизвика скандал, след като бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник, художникът Николай Табаков на два пъти го свалил. По нареждане на кмета на града Първан Дангов (БСП) обаче то е поставено отново. Това разказа за БНР..

публикувано на 09.05.24 в 16:14

Горящ тир затвори международния път Е79 край Монтана

Горящ камион затвори международния път Е79 край Монтана.  Два автомобила на пожарната в Монтана гасят горящия товарен автомобил. Машината се е преобърнала на входа на село Долна Вереница на влизане откъм град Монтана. Пътят е мокър и хлъзгав заради падналия дъжд. Причините за катастрофата, както ѝ за възникването на пожара в камиона се изясняват ...

публикувано на 09.05.24 в 15:55

Д-р Сотиров: Имунизация срещу коклюш може да се прави по всяко време

В първия ден от действието на мерките срещу разпространение на коклюш личните лекари изпращат пациенти със симптоми на заболяването да се тестват в регионалните здравни инспекции, тъй като не разполагат с нужните консумативи за взимане на проби на място, както е разписано в заповедта на здравния министър.  Това обясни пред БНР д-р Костадин Сотиров,..

публикувано на 09.05.24 в 15:47
Лотар Яшке

Лотар Яшке: 70% от законите, които влияят на живота ни, са европейски

70% от законите, които влияят на живота ни, са европейски закони. Това каза пред БНР дългогодишният европейски дипломат Лотар Яшке, бивш културен аташе в посолството на Австрия в София, който в момента е ръководител на отдела по политическите въпроси в Делегацията на ЕС в Южен Судан.  По инициатива на Яшке преди повече от 30 г. в Русе е създадена..

публикувано на 09.05.24 в 15:43