Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Библиотека Галактика" става на 40 години

Люба Асадурова: Книгите от поредицата звучат радикално и днес

Книги от "Библиотека Галактика"
Снимка: bazar.bg

Баготворително събитие днес ще отбележи 40-тия рожден ден на поредицата за фантастика "Библиотека Галактика". Събитието в клуб "Перото" е в памет на Милан Асадуров. През 1979 той създава и става първият отговорен редактор на фантастичната поредица.

"Аз лично като негов наследник се надявам това да не е края на "Галактика", казва дъщерята на писателя фантаст Милан Асадуров - Люба Асадурова. Тя се надява поколенията, за които "Библиотека Галактика" е била вдъхновение, да могат да използват тази поредица за свой глас. 

"Затова също последната книга включва разкази на млади хора, които пишат фантастика. Това е по-скоро краят според оригиналните участници в този феномен", заяви Люба Асадурова в предаването "Хоризонт до обед".

Днес ще бъдат представени няколко книги. Едната е под номер 122 - "Приказка за тройката" на Аркадий и Борис Стругацки, която за първи път е публикувана с оригиналния текст.

"Нещо, което е специфично за нея е, че тази книга е била забранявана, редактирана и прередактирана толкова много пъти, че оригиналната мисъл на самите автори не е имала шанс да бъде представена. За първи път ще бъде представена в България на български", подчерта Люба Асадурова.

Втората книга под номер 123 се казва "Антиутопия" и е сборник. 

"Антиутопия" е авторска драматизация по новелата на Агоп Мелконян "Бедни мой Бернадие" и е единствената фантастична пиеса, играна на национална сцена. Тя е направена като сборник, последната книга, с автори, млади, които участват в състезания за различни разкази, фантастични", поясни Люба Асадурова.

Поредицата "Библиотека Галактика" я е формирала и като човек, и като артист, сподели още Асадурова.

"Защото визуалният език, който беше представен, беше нещо, което предизвикваше нашето въображение по всякакъв начин. Книгите, които бяха публикувани, бяха радикални и те продължават да бъдат радикални дори и сега като идеи. Аз го чуствам като абсолютна привилегия - да съм можела да раста в този кръг и да бъда изложена на такива идеи", изтъкна Люба Асадурова.

Цялото интервю с дъщерята на Милан Асадуров можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34