Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бившият премиер представя утре третата си историческа книга

Филип Димитров: Не харесвам аналогиите между днешния ден и миналото

Действието в романа "Братя" е потопено в ранното Средновековие

Филип Димитров
Снимка: Ани Петрова

Средновековието се превръща във фокус в новия роман на Филип Димитров, конституционния съдия и бивш премиер.

Утре, 14 ноември, от 18.30 той ще представи книгата си „Братя“ в Съюза на архитектите.

Това е третата историческа книга на Филип Димитров, който признава, че има вкус към историята от отдавна. „Досега съм се опитал да навляза в XIV век повече с „Ибо живяха, Господи“, в първия век, Христовите следовници със „Светлина на човеци“. Вероятно по-важно е човешкият план, който те хваща“, посочи авторът в предаването „Хоризонт до обед“.

Филип Димитров и Ирина Недева

Действието се развива през периода IX-X век. Първоначално Димитров искал да разкаже за двама от синовете на Иван Владислав, последен български цар преди падането на Първото българско царство.

„Но, заравяйки се в източниците и в данните за тези хора видях, че нищо от тези неща не може да бъде обяснено, ако ние не се върнем назад до Кирил и Методий. До момента, в който тази, огромна за времето си държава България, бива християнизирана и влиза на историческата сцена като претендент за онова особено нещо, което днес не можем да си представим със съвременни понятия – християнската империя. Това е голямата част, повърхността, похлупакът, под който се развиват всичките човешки събития“, обясни Филип Димитров.

„Никъде не съм се опитвал и дори мразя когато има директни аналогии между днешния ден и миналото. Историята не трябва да бъде държанка на днешната политика и не трябва да префасонираме историята, за да докажем някаква днешна политическа теза“, подчерта Димитров. 

Ако в "Братя" се откриват прилики с днешни ситуации, то това не е плод на желание да се правят евтини паралели, а резултат на това, че "човешката природа не се е променила съществено в последните 4-5 хиляди години", изтъкна той. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Монография за Марко Тотев представя непознати моменти от живота му

Името Марко Тотев е станало нарицателно за лош късмет и неблагополучия. Всъщност Марко Тотев е почитан и успешен български юрист от 19-и и началото на 20-и век и един от основателите на българската правосъдна система. Монография за емблематичния карък Марко Тотев бе представена в музей “Възраждане и учредително събрание” в родния град на известния..

публикувано на 23.10.20 в 13:14

3 години след наводненията в общините Бургас и Камено не са установени виновни лица

3 години се оказаха недостатъчни за Националната следствена служба и прокуратурата да установят има ли виновни за наводненията в общините Бургас и Камено , при които загинаха петма души. Хората от наводнения район не вярват, че някога ще научат какви са били причините за приливните вълни, нанесли огромни щети на домовете им. Досъдебното..

публикувано на 23.10.20 в 11:09

Търсят се спонсори за изграждане на детска площадка за деца с аутизъм

Основно училище от веригата Български прогресивни училища набира средства за построяване на спортна площадка за деца със специални образователни потребности. „ Децата започнаха да правят кризи, проблеми, затова че не можем да ги извеждаме ежедневно навън. Става дума за децата от специалния клас, които са от аутистичния спектър . Тази година..

публикувано на 22.10.20 в 10:47

Съпрузите Гергана и Акил водят битка с институциите, за да живеят заедно

Историята на една българка и един пакистанец, борещи се за правото да живеят заедно с детето си в България, е обект на съдебни спорове от години. След многократни откази от българското посолство в Пакистан да издаде виза на мъжа, той е принуден да предприеме дълго и опасно пътуване извън закона до страната ни. Успява да стигне до Гърция, където е..

публикувано на 20.10.20 в 16:06
Любомир Данчев/вляво/ и Марин Павлов / вдясно /

Бездомникът, подпалил Тютюневите складове: Добър човек ме намери и вече виждам бъдещето си

„Една вечер гледах по телевизията репортаж за бездомен човек, който запалил сградата на тютюневите складове в Пловдив. Казах си, този човек за що не взема да му помогна . Свързах се с журналистите от телевизията и после се срещнах с него“. Това разказа в предаването „Преди всички“ Марин Павлов, един от бившите кметове на несебърското..

публикувано на 20.10.20 в 12:35

На разходка из света с хроника от интересни и любопитни истории

На Седмицата на модата в Торино бяха представени 26 маски, създадени от затворници от Сърбия . Те също така са автори на дизайна. Осъдените са са преминали и обучение с подкрепата на германската неправителствена организация "Help". Целта е да им се помогне да намерят работа след като излежат присъдите си. Британският принц Уилям..

публикувано на 19.10.20 в 15:30

Стотици хора от цялата страна помагат на семействата от Разлог, чиито къщи изгоряха

Стотици хора от цялата страна се отзоваха на призива за помощ към семействата, чиито скромни къщи изгоряха напълно при пожар в ромската махала в Разлог преди месец.   Почти всеки ден живеещите в квартала се събират в своя храм - Българската божия църква. Обсъждат всичко с пастора си, вярват му и търсят помощ, но преди това помагат на..

публикувано на 19.10.20 в 14:41