Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хендрик Зитих: Обществените медии не бива да бъдат инструмент в ръцете на политиката

Фондация "Конрад Аденауер" изследва медийната среда в Югоизточна Европа

Хендрик Зитих
Снимка: Ани Петрова


„Стълб на демокрацията върху разклатен терен“ – така се нарича книга на Медийната програма на фондация „Конрад Аденауер“, която прави обзор на състоянието на обществените медии в Югоизточна Европа.
     

„Опитът ми в продължение на една година в региона (нашата програма работи с десет държави – от Хърватия до Молдова), ми показва, че положението на обществените радиа и телевизии е тежко и тревожно“, коментира пред „Хоризонт“ Хендрик Зитих, ръководител на Медийната програма на фондация „Конрад Аденауер“ за Югоизточна Европа. Самият той има 15-годишен опит в обществена медия

Медийната програма на фондацията бе съорганизатор на международна медийна конференция в Загреб, на която бе обсъдено състоянието на обществените медии - между недофинансирането, политическия и икономически натиск и увереността на гражданите, че свободата на медиите е част от фундаментите на демокрацията.

„За в бъдеще две неща са важни за реформите. Първо: подборът на контролните органи, които отговарят за избора на генералните директори. И второ: финансирането. Това са главните елементи, които могат да направят обществените медии независими“, подчерта  Зитих в предаването „Хоризонт до обед“.

Огледало на обществото

Според Хендрик Зитих, контролиращият орган трябва да бъде огледало на обществото.

„Такъв е германският опит. Той не бива да се оставя да попада под политическо влияние, не бива да бъде избиран от парламента, а трябва членовете му да бъдат посочвани от важни обществени организации в страната. Ще го кажа съвършено ясно: обществените медии не бива да бъдат инструмент в ръцете на политиката.“

Виктория Цар от Университета в Загреб посочи в анализа си по време на конференцията, че хърватските медии се намират „в правителствена прегръдка“.

„Няма качествени програми например за журналистически разследвания. Няма и журналисти на Хърватската телевизия в големите форуми за разследваща журналистика по света, като този в Хамбург“, допълни тя.

Хендрик Зитих

Въпросите на хората

Да се осигури редакционната независимост на журналистите в обществените медии е най-важната задача пред тях, смята Жан-Филип Детендер от ръководството на Европейския съюз за радио и телевизия. По думите му, тези медии трябва да задават въпросите, които хората си задават в опит да разберат и осмислят процесите в обществото. „Да информират качествено и в дълбочина, като не се съобразяват с политическия натиск, с тесните частни интереси на отделни бизнеси.“

Според Детендер независимостта на обществените медии е ключова за модерните общества и за модерната демокрация.

В журналистиката всички въпроси са ясни и те ще останат такива до края на света, казва Боро Контич, журналист ветеран от Босна и Херцеговина и директор на Медийния център в Сараево. „Винаги ще трябва да проверяваме източниците си, да следим къде излизат и къде не излизат сметките на властимащите, да показваме това, което някой иска да скрие. Въпросът на въпросите е как отразяваме в репортажите си хората, които се опитват да ни „стъпват по главите“, как отразяваме хората с власт.“

Цялото интервю с Хендрик Зитих чуйте в звуковия файл. 

Превод в ефир: Надя Станчева

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Може ли да има дистанционно обучение, но присъствено изпитване

"Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси, проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни месец. От 1-ви до 6-и клас имаме две седмици маневреност през юни месец", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.  " Ние, учителите, няма как да подкрепим такова..

публикувано на 26.11.20 в 13:32

По-строги противоепидемични мерки до 21 декември

Правителството реши да удължи извънредната епидемична  обстановка, а н ови по-строги мерки влизат в сила в 23.30 ч в петък  - 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Преустановява се обучението за всички ученици от 1-и до 12..

обновено на 25.11.20 в 19:47
Снимката е илюстративна

Анастас Стефанов: Българското общество е съществено подвластно на конспирации

Конспиративната теория на психологическо равнище е своеобразен реванш за големи части от обществата по света – реванш спрямо нещо, което не може лесно да бъде обяснено, че е разкрито, демистифицирано. Това каза пред БНР политологът Анастас Стефанов от Изследователски център  „Тренд“.  Последното проучване на центъра показва, че 40% от..

публикувано на 25.11.20 в 09:29

Проф. Любима Деспотова: И обрив може да бъде симптом на Covid-19 при децата

Масово тестване на децата у нас би дало представа какво се случва с тях по време на тази епидемия . Тази позиция изрази пред БНР педиатърът проф. д-р Людмила Деспотова - Толева. Проучване показва, че ролята на децата в разпространението на вируса е много по-голяма, отколкото сме смятали досега , изтъкна тя. „Изглежда вирусът по-рядко..

публикувано на 24.11.20 в 10:40
Евгений Дайнов

Евгений Дайнов: При „влизането“ ни в Запада той вече беше по-лоша версия на себе си

„В края на 50-те и началото на 60-те години се ражда ясен пакет идеи що е то човек и как да живее.  1962 г. ми е основната дата, когато пиша, че има едно такова сътресение на духа. Бийтълс изкарват от Love Me Do…" Така проф. Евгений Дайнов въвежда в новата си книга „Духът на времето - Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп?“ 60 години..

публикувано на 23.11.20 в 13:34

Д-р Павлина Михайлова: Временно да се разкрият повече кръвни центрове за плазма

През последния месец нещата около плазмата драматично се промениха. Промениха се взаимоотношенията между участниците в процеса – кръвния център, лекуващия лекар и близките на болния, които искат да дарят плазма. Под натиск те започнаха да налагат свои правила. Това обясни пред БНР д-р Павлина Михайлова от Сдружението за лечение на Covid-19..

публикувано на 23.11.20 в 08:30
Коледен базар в София, 21 ноември 2020 г.

Поредна седмица под знака на коронавируса

„Ваксините срещу Covid-19 ще бъдат безплатни и доброволни“, заяви премиерът Бойко Борисов в седмицата, когато двама пациенти изгубиха живота си, след като чакаха повече от 40 минути да бъдат приети в пловдивска болница. 36-годишен мъж почина в Бургас, тъй като семейството му не успя да намери къде да бъде приет за лечение от двойна..

публикувано на 22.11.20 в 09:46