Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се стигна до разследването за импийчмънт в САЩ

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази седмица милиони американци за първи път видяха и чуха доказателства от разследването за импийчмънт по време на излъчваните на живо изслушвания. Как се стигна дотук?

Това е едва четвъртият път в американската история, в който президент е изправен пред риска да бъде изгонен от Белия дом, отбелязва Би Би Си.

Доналд Тръмп е обвинен в блокирането на близо 400 млн. долара военна помощ за Украйна, за да окаже натиск над Киев да разследва опонента му демократ и евентуален кандидат за президент Джо Байдън и неговия син Хънтър. Но президентът отрича да е извършил нещо нередно.

Хронология на заплетения случай

Април 2019: Комикът без политически опит Володимир Зеленски е избран за президент на Украйна, която е в конфликт с Русия заради анексирането на Крим през 2014 г.

23 май: Среща на Тръмп с „тримата амигос“ – посланика в ЕС Гордън Сондланд, енергийния министър Рик Пери и спецпратеника за Украйна Кърт Волкър. Тримата тъкмо са се върнали от церемонията по встъпване в длъжност на Зеленски и искат Тръмп да му предложи подкрепа и среща. Но президентът, според свидетелства, бил скептичен, че Украйна е сериозна в борбата с корупцията и ги насочва към адвоката си Руди Джулиани.

10 юли: Сондланд казва на двама съветници на Зеленски, че „разследванията“ трябва да продължат. Посланикът в Украйна Фиона Хил по-късно свидетелства, че когато разказала за това на съветника за националната сигурност Джон Болтън, той ѝ заявил, че не иска да участва в тази „мръсна сделка“ и че тя трябва да я докладва на адвокатите на Белия дом.

18 юли: Одобрената от Конгреса военна помощ е спряна – причините впоследствие са силно оспорвани.

25 юли: Тръмп и Зеленски имат телефонен разговор, който се превръща в централен за разследването. В груба транскрипция, публикувана от Белия дом, президентът на САЩ иска от колегата си „да проучи“ Байдън и сина му Хънтър, който е бил в борда на украинска газова компания.

26 юли: Тръмп пита за „разследвания“ на Байдън в телефонен разговор, дочут от член на екипа на Уилям Тейлър, шарже д‘афер в Украйна. Сондланд, който участвал в разговора, заявил на този член на екипа, че Тръмп се интересувал повече от баща и син Байдън, отколкото от Украйна.

Издайникът

12 август: Служител на ЦРУ, който разбира за разговора, подава жалба до надзорната служба на разузнавателните агенции.

5 септември: „Вашингтон пост“ разказва историята

10 септември: Долната камара иска информация за подадения сигнал

11 септември: Военната помощ е възстановена

24 септември: Председателят на камарата Нанси Пелоси започва разследване за импийчмънт

25 септември: Белият дом публикува транскрипция на разговора от юли

26 септември: Жалбата е публикувана, според нея Тръмп е използвал „правомощията си, за да си осигури намеса от чужда държава“ в президентските избори в САЩ през 2020 г.

Разследването

17 октомври: Шефът на администрацията в Белия дом Мик Мълвейни признава, че военната помощ за Украйна е спряна отчасти за оказване на натиск над Киев да разследва подозренията към демократите. По-късно Мълвейни е отмята.

22 октомври: Уилям Тейлър, бивш посланик в Украйна, казва на разследващи в Конгреса, че има връзка между военната помощ и разследването на Байдън.

23 октомври: Републиканци щурмуват свидетелски показания в знак на протест срещу закритите слушания.

31 октомври: Контролираната от демократи долна камара одобрява резолюция, с която разследването става официално и обещава публични изслушвания.

4 ноември: Бившият посланик в Украйна Мари Йованович казва, че се почувствала заплашена от Тръмп.

13 ноември: Започват слушанията, Уилям Тейлър разказва за дочутия телефонен разговор между Тръмп и Сондланд.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Уилям Тейлър

Тръмп искал разследване на Байдън, не се интересувал от Украйна

Днес във Вашингтон започнаха първите открити изслушвания на ключови свидетели по разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп заради казуса с Украйна, предаде АФП. Тръмп е обвинен, че се опитал да окаже натиск над Киев да разследва..

обновено на 13.11.19 в 21:38