Монтираха скулптура на ген. Владимир Вазов в Плевен

| обновено на 15.11.19 в 16:40
Паметникът, който се издига на площад „Свобода“ в Плевен, ще бъде официално открит в събота, 16 ноември.
Снимка: Латинка Светозарова

Десетки плевенчани наблюдаваха монтирането на скулптурната фигура на ген. Владимир Вазов, която е централна в новия военен паметник на Девета пехотна Плевенска дивизия. Мемориалът е първият от такъв мащаб, издиган през последните 75 години, посветен на битката при Дойран.

Паметникът се издига на площад „Свобода“ и се реализира с дарения на плевенчани, събрани от Инициативен комитет. 20 хиляди лева предостави и Общинският съвет.

Монтирането се извършва с помощта на военни специалисти.

Мемориалът е архитектурно художествена композиция от пет скулптури - на ген. Владимир Вазов и четирима от неговите воини, автор е скулпторът Борис Борисов.

„Няма как човек да не се включи с желание към подобна работа, защото всички знаем ген. Вазов и 9-а пехотна Плевенска дивизия с тяхната велика победа при Дойран. Решението беше отгоре да застане фигурата на ген. Владимир Вазов. При нея, с това стъпване на камъка с единия крак, търся победното в подобна стойка. Лявата му ръка е подпряна на сабята. Долу са направени 4 войници от 9-а пехотна дивизия, като фигурите са ориентирани напред към фронта“, каза той.

„При изработката съм се допитвал, така да се каже, до добрите наши стари майстори, както живописци, така и скулптори – картините на Вешин, рисунките и картините от фронта на Майстора, скулптурите на Иван Вазов. Те са били съвременници, някои от тях са участвали на фронта“, добави Борис Борисов.

Официално паметникът ще бъде открит на 16 ноември, събота, от 12.00 часа.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.