Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да изкачиш Елбрус като подарък

Доц. Борис Цанков: Ако планината те приеме, ще качиш върха

Преподавателят в УАСГ ще покаже на студентите си уникални кадри и видеа

Доц. Борис Цанков
Снимка: Личен архив

Един мъж на 50 поема към връх Елбрус, без да е планинар и алпинист. Доц. Борис Цанков, хидроинженер и заместник-ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия прави това за своя юбилей, подтикнат от приятел планинар.

Елбрус е по-висок около 1000 метра от Монблан. Споровете дали върхът е в Европа се решават от специализирани комисии. „Тези комисии са решили, че границата на европейската и азиатската континентална плоча минава източно от Елбрус и той попада в границата на Европа“, каза доц. Цанков, който гостува на предаването „Нощен хоризонт“.

„Идеята да изкача Елбрус датира от няколко години. Просто не можех да се реша. Мислех си, че това не е за мен, че трябва специализирана, систематизирана подготовка“, обясни той. И така, докато негов близък планинар не го призовава да качат върха по повод 50-годишния им юбилей – двамата са набори.

Връх Елбрус се намира в централните части на Кавказ, планина, която като бариера се простира от Черно до Каспийска море. Планината е затихнал вулкан.

„Това, което видях и което чух, бяха каменопадите – Кавказ е известна с това, че има свличания на огромни скални маси и те са изключително опасни. При Елбрус не е така, той е „изведен“ малко северно от централния хребет. Теренът не е толкова алпийски, толкова тежък, толкова техничен. Там е малко по-полегато. За туристите, които са решили да качат Елбрус, няма опасност от каменни лавини“, разказа Борис Цанков.

Достъпен връх

Технически върхът не е сложен. Достъпът до него не е само за профилирани алпинисти. Два фактора обаче усложняват неговото изкачване – метеорологичните условия и надморската височина, посочи Цанков.

Преди да потегли към Елбрус, доц. Цанков имал няколко изкачвания на Черни връх, на връх Атон в монашеската република Атон, както и на Мусала. Близо 9 месеца се подготвял по системата на легендата на българския и световен височинен алпинизъм Боян Петров, който изчезна под връх Шиша Пангма в Хималаите.

Всеки уикенд Борис Цанков тренирал на трасето под Драгалевския лифт, като правел скоростни изкачвания и спускания.

Задължителен водач

Водач е абсолютно необходим и задължителен за хора без планински опит, убедил се е доц. Борис Цанков. „Водачът задава темпото. На тази височина организмът вече се държи по съвсем друг начин и е необходима специализирана помощ и професионализъм, който да каже в този момент какво е необходимо – да почиваш, да тръгнеш, с каква скорост да вървиш, кога да направиш следващата почивка.“

„И въпреки че бяхме добре аклиматизирани, самият гид не можеше да се закълне, че всеки от нас ще издържи до 5642 метра“, допълни той.

Пътуването: София – Истанбул с автомобил, от азиатското летище на турския мегаполис с нискотарифни авиолинии до Русия, следва пътуване с джип до селището Терскол в подножието на Елбрус, което се намира на около 2 хиляди метра надморска височина.

Елбрус има два големи върхови масива със седловина между тях. Западният, по-туристически връх е по-високият от двата с 20 метра.

Нощен щурм към върха

От Терскол до около 3785 метра качването става с лифт. Именно там са разположени базовите лагери.

Към върха потеглили към 2 часа през нощта. До 5100 метра се изкачили със специализиран всъдеход, побиращ около 20-25 души. После от три до 9 и половина сутринта щурмували последните 500 метра към върха.

„Недостигът на кислород е осезателен и движенията са изключително забавени“, спомня си още доц. Цанков и признава, че от този връх човек се връща безкрайно зареден с енергия, която го съпътства през следващите 4-5 месеца.

На 4 декември в Централното фоайе на УАСГ той ще представи уникални кадри и видеоклипове от изкачването.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Снимки: Личен архив на Борис Цанков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димо Райков

Димо Райков: Най-нещастният български творец е писателят

Аз съм един щастлив писател , казва за себе си Димо Райков, който в края на месеца ще навърши 70 години. Животът му е разпънат между две епохи – на социализма и на прехода: "Може би оттам тръгва и моето щастие. 35 години в единия начин на живот, коренно различен от другия, и 35 години в другия. Това са две епохи, взаимно мразещи се,..

публикувано на 24.07.24 в 12:04
Вероника Христова

Професия театрален педагог: да накараш дете с увреждания да се забавлява

Тя е актриса, режисьор, театрален педагог. Тя е Вероника Христова и въпреки че преодолява ежедневни прегради с инвалидната си количка, живее за мига и за споделените преживявания. В „Горещо сърце“ ви срещаме с още един човек от екипа на Дневния център за хора с епилепсия в София – човек, който провокира децата да се забавляват и да..

публикувано на 21.07.24 в 04:48
 Боян Ангелов

Боян Ангелов: Ако по безскрупулен начин се отхвърлят класически произведения, ние сме обречени на неуспех!

Значимостта на личностите от миналото за съвременните творци, е темата на "Нощен хоризонт" в разговор с п редседателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов . Заедно с нeго се връщаме назад във времето към важни и вдъхновяващи моменти за мястото и ролята на родните ни класици в днешния свят , влиянието им върху нашата..

публикувано на 18.07.24 в 13:14
 Проф. Панайот Карагьозов

Проф. Панайот Карагьозов: "Петте кьошета" е роман пъзел, в които героите постигат катарзис

"Може би преди три години започнах да пиша романа , паралелно с разказите, които изненадващо за себе си, също започнах да пиша по време на пандемията, сподели за "Нощен Хоризонт" проф. Панайот Карагьозов, преподавал дълги години в СУ и автор на новата си книга-  "Петте кьошета" . "Петте кьошета" е първият роман на проф. Панайот Карагьозов , който..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Кристина Александрова: Човек до последно трябва да опитва да постигне дори невъзможното

Весела и небрежно звучаща като италианска канцонета – така описва себе си оперната певица Кристина Александрова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е незряща и от няколко години работи като музикотерапевт с деца и младежи от Дневния център за хора с епилепсия в София.  На 44 години Кристина Александрова продължава да сбъдва мечти, да се..

публикувано на 14.07.24 в 07:05
Надка Денчева

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите , продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка..

публикувано на 13.07.24 в 07:50
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26