Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петр Плацак: Комунистическият режим рухна по икономически причини в Чехословакия

Комунистическата партия трябваше да бъде забранена, а лустрацията - приложена и при приватизацията, смята бившият дисидент

| обновено на 16.11.19 в 11:07
Петр Плацак - един от организаторите на антиправителствени акции по време на Нежната революция.

Комунистическият режим в Чехословакия рухна по икономически причини. Това заяви пред БНР Петр Плацак - една от ключовите фигури в чешкия ъндърграунд преди 30 години и един от организаторите на антиправителствени акции в началото на Нежната революция. Той е и автор на нелегални издания, нееднократно репресиран от бившите комунистически тайни служби. Писателят, поет, историк, журналист и издател, беше в България като гост на Чешкия център в София, който тези дни е домакин на поредица от срещи, дискусии, прожекции на филми и изложби, посветени на 30-ата годишнина от Нежната революция.

„Хората, на първо място, искаха да живеят по-добре и то в свободна страна. Мнозина със завист наблюдаваха в какви условия живеят съседите на Запад. Според мен в онези години каталогът на „Некерман“ извърши по-голяма диверсия спрямо режима, отколкото принципите в Харта 77. Материалното беше в основата, защото добре си спомням тогавашните опашки за банани и празните магазини. От друга страна хората не искаха повече да живеят в страх, да бъдат под постоянен контрол на специалните служби. Полицейщината и цензурата бяха смачкали нашето общество“, каза Плацак за предаването „Събота 150“ по  програма „Хоризонт“.

- Какво си спомняте от онези дни?

- Първото, което си спомням, е самата демонстрация на 17 ноември. Участвах в нея, както и във всички предишни акции. Именно на този ден всички ние усетихме, че сме сила и краят на режима е близо. Преди това трудно можехме да си представим, че властта ще падне под натиска на улицата. Това беше първата разрешена демонстрация, тъй като тя беше свързана с Международния ден на студентите. Тогава бях на 25 години, но мога да кажа, че много преди това станах участник в обществения живот,  в дискусиите какво се случва в нашата страна и каква искаме тя да бъде. Макар, че бях малък, в паметта ми завинаги се е запечатал онзи страховит образ на руските танкове по улиците на Прага през 1968 г.

Благодарение именно на тези руски танкове ние разбрахме, че живеем в окупирана страна, в която комунистите са в съюз с чужди сили. Тогава не знаехме какво да правим и как да се противопоставим. Като момчета от улицата, започнахме да рисуваме върху стените червени петолъчки и нацистки символи със знак на равенство помежду им.

- Нежната революция от 1989 г беше мирна и безкръвна, как успяхте да постигнете това?

- Това беше свързано с процесите на известна нормализация в политическия живот на Чехословакия от началото на 80-години. Режимът не прилагаше тогава грубо насилие срещу опонентите на властта и те имаха възможност достатъчно открито да изразяват своето мнение, макар и само в тесния кръг на различните дисидентски движения. Именно тогава повечето хора вече искаха този режим, който изправи страната пред тежка криза, да си отиде. Всички искаха да няма цензура и да можем свободно, без страх да изразяваме своето мнение.

- В онези години кои групи хора бяха начело на движението за свобода - студентите, интелигенцията, научните среди?

- От една страна бяха студентите, а от друга - опозицията, която имаше своята програма за действие - известната Харта 77.  Именно тя успя да привлече много широк кръг хора, които преди не са и предполагали, че ще действат заедно в защита универсалните човешки права, които бяха в основата на Хартата. Така бяха обединени, интелектуалци, студенти, работници.

- А къде бяха обикновените хора - още тогава Чехия се радваше да доста висок жизнен стандарт в сравнение с другите страни от източния блок?

- Естествено режимът се възползваше от това, че Чехословакия беше относително богатата държава с добре развита индустрия още от XIX век. Но именно от началото на 80-те години ситуацията започна да се влошава, всички виждаха, че тази икономика, без да бъде реформирана, няма да може да издържи още дълго. Тогава на преден план излязоха и проблемите на екологията- в градовете хората се задушаваха зимата от смога, реките бяха замърсени и това значително увеличи броя на недоволните от режима. Ако вземем събитията отпреди 30 години- тогава на 17 ноември на улицата първо излязоха студентите, а само два дни по-късно в протеста вече участваха десетки хиляди. Ден по-късно на Вацлавския площад вече имаше над 100 000. Към протеста се присъединиха най-различни хора, които никога преди това не са участвали в подобни акции. Големият обрат настъпи, когато на улицата дойдоха работниците от големите заводи в Прага - това стана само 5 дни след студентския протест и точно тогава почувствахме, че краят на комунистическия режим е близо.

- Между Пражката пролет, смазана от танковете, и Нежната революция изминават цели 20 години. Руската перестройка на Горбачов ли отприщи промените през 1989-а?

- На теория, да. Но режимът рухна по чисто икономически причини. Но нека сме наясно, Горбачов започна тези промени, именно за да спаси комунистическата система, да я реформира, но не и да я демонтира. Но хората не искаха вратата само да се открехне, те искаха да живеят в напълно свободно и демократично общество. По онова време падането на берлинската стена беше онзи катализатор, който отприщи промените в източна Европа.

- В България след промените партийната номенклатура успя да трансформира своята политическа власт в икономическа. Тези процеси бяха ли характерни и за Чехия?

- В Чехия стана нещо подобно. При нас специфичното е, че комунистическата партия не се трансформира в нещо друго и продължава да съществува и до днес. В нея останаха онези праволинейни комунисти, които продължават да вярват в своите  идеали. Но тези, които бяха членове на партията заради някаква изгода, моментално я напуснаха и като едни прагматици и кариеристи отидоха в други парии или започнаха да се занимават с бизнес. Днес именно те са сред най-успешните капиталисти. Сега те вярват само в парите така, както преди това са вярвали в Маркс и Ленин.

- След демократичните промени в бившия съветски лагер, Москва губи своето влияние в Източна и Централна Европа. В наши дни сблъсква ли се Чехия с опити на Русия да влияе върху нейната политика?

- В Кремъл не могат да се примирят с мисълта, че страните от централна и източна Европа станаха независими и сега са част от ЕС и НАТО. Режимът в Москва, според мен, по всякакъв начин се опитва да подкрепя различни националистически и екстремистки сили, които са против европейската интеграция. Тази похвати, характерни за времената на КГБ, когато западът се представяше като враг,  са абсолютно безперспективни, защото Русия има нужда от обединена и силна Европа, която ще и помогне в бъдеще да се противопостави на заплахата, която идва за нея не от ЕС, а от Изток, от Китай.

- Какви грешки бяха допуснати по пътя на демократично развитие след Нежната революция?

- Според мен една от най-големите грешки беше, че не беше забранена комунистическата партия. Много грешки бяха допуснати и по време на приватизацията и прехода към пазарна икономика. Трябваше законът за лустрация, който ограничаваше заемането на редица държавни постове, за бъде приложен и към приватизацията. Тогава нямаше бившата партийна номенклатура толкова лесно да се сдобие с едни от най-апетитните предприятия, а в последствие да ги ликвидира и окраде, защото стана ясно, че мнозина не са имали никакво намерение да ги стопанисват. Тези хора просто се възползваха от ситуацията и набързо станаха капиталисти, без да имат понятие от икономика. Това бяха двете най-големи грешки, но имаше и стотици други.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46