Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петер Кнопе: Европа трябва да дерадикализира връщаните от Турция джихадисти

| обновено на 16.11.19 в 12:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция започна репатриране на предполагаеми джихадисти от европейски държави, присъединили се към Ислямска държава. „Това не е нов проблем“, обясни пред БНР Петер Кнопе от Международния център за тероризъм в Хага.

„Трудно е да знаем, защо Турция започва в този момент. Турция от много време насам се тревожи за заплахата от Ислямска държава до границата по очевидни причини, а те са същите и за Европа - това е географската близост. Няма да ме изненада, ако избраният момент е свързан с критиките на Западна Европа, но проблемът съществува и беше игнориран в известна степен от западноевропейските държави“, каза Петер Кнопе в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Над 2000 са терористите с европейско гражданство, които се намират в Турция заедно със семействата си. Готова ли е Европа да ги приеме и какви са рисковете за Стария континент? Отговори на тези въпроси Тоня Димитрова потърси от експерта Петер Кнопе.

- Турция отдавна иска да започне депортации, защо точно сега?

- Трудно е да знаем, защо Турция започва в този момент, но както казахте, проблемът стои отдавна на дневен ред. Турция от много време насам се тревожи за заплахата от Ислямска държава до границата по очевидни причини. А те са същите и за Европа - това е географската близост. Напоследък има много критики срещу Турция за действията срещу терористичната заплаха в региона. Може да се мисли, че щом европейските държави критикуват Турция, че създава проблем, то самата Турция също започва да отвръща с критики, че европейските държави й създават проблем. Няма да ме изненада, ако избраният момент е свързан с критиките на Западна Европа, но проблемът съществува и беше игнориран в известна степен от западноевропейските държави.

- Има ли Турция законни основания за репатрирането на заподозрените терористи?

- Има законова основа, дори задължение. Международният съд към ООН излезе с решение, че държавите трябва да разследват военни престъпления, извършени от техните граждани. Това създава законово задължение, има и задължение по силата на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, в които доста ясно е посочено, че държавите трябва да съдят своите граждани, ако са извършили престъпления като чуждестранни бойци. Тук няма липса на законово основание.

- Всяка европейска държава има различен подход, точно както и при бежанската криза -  хаотичен ли е подходът към този проблем?

- Политиците се борят с общественото мнение как да се справят с това. Въпросът е, че когато се игнорира един конфликт, се поставя основата за следващ Това го знаем от всички други конфликти по света - игнорираш ли, войната все още остава в ума и сърцата на хората. Затова трябва да има програми за демобилизация, разоръжаване и реинтеграция след всеки конфликт, където и да е в света. Сега не сме стигнали до нивото да организираме адекватни програми за Ирак и Сирия по очевидни причини, особено за Сирия. В Ирак може би сме готови да започнем да работим по разоръжаване, демобилизация и реинтеграция. Но трябва да го направим, имаме нужда от нещо повече от мерки, трябва ни система за справяне с огромния проблем от хора, които са победени от коалицията срещу „Ислямска държава“.

- Говорим за последствия от конфликт, но когато тези хора стигнат до съда как се събират доказателства от конфликтна зона, ще издържат ли тези доказателства в европейските съдилища?

- Дори да излязат на свобода трябва да останат под наблюдение. За тях няма свобода. Но издаването на присъди е предизвикателство, такъв е случаят винаги, когато става въпрос за събиране на доказателства от военна зона. Но има и разузнаване, цялото западноевропейско и иракско разузнаване е запознато с този конфликт, много работа е свършена по въпроса как разузнаването се използва в съда, разработени са различни системи, защитават се свидетели. Не казвам, че е лесно.

Така, че трябва да бъдат събрани доказателства. Важно е как се използва разузнаването. Страхът и тревогата също са част от това. И тук не става въпрос за действия с малък мащаб, имаме нужда от сериозен план.

- В дъното на проблема е радикализацията на европейските граждани, а дори доказателствата да издържат в съдилищата, тези хора ще влязат в затвор, а проблемът с радикализацията е най-голям именно там?

- Точно така, имаме нужда от програми за дерадикализация. Това не е ново. Вижте, какво се случи в Гуантанамо. Повечето от задържаните вече не са там, те се реинтегрираха в различни общества. Чували ли сте за някой, извършил атентат, след като е излязъл от Гунтанамо? Не сте! Защото имаше програми за дерадикализация и реинтеграция на тези хора. Това може да бъде направено.

- Това, което е ново за Европа всъщност е, че тези хора се връщат от военна зона, били са свидетели на огромни жестокости - пораженията върху психиката им са огромни. Как се справяме с това?

- Като им помогнем. Някои от тези хора ще са травматизирани, някои ще са разочаровани от себе си или пък разочаровани от организацията, към която са принадлежали, други ще бъдат все още много гневни, ще имат радикални възгледи. Всеки случай трябва да бъде третиран индивидуално, трябва да се оцени къде са били тези хора, от къде са дошли, какво е мисленето им. Но това не е нещо ново за нас, имаме експертиза. Европейската комисия прие инициатива през 2011-та, преди 9 години, да разработи мрежа от експерти в тази сфера. Тази мрежа се разви, има обмен на информация за радикализацията.

- Почти цяла седмица американски гражданин стоеше в буферната зона на границата между Турция и Гърция, ще приемем децата, но не и майките, редица заподозрени терористи остават без гражданство - този проблем бързо може да се превърне и в проблем с човешките права. Какво трябва да избере Европа в тази дилема между правата и сигурността?

- Бъдете верни на ценностите си. Занимавам се с контратероризъм именно, защото съм верен на ценностите си. Не искаме да захвърлим ценностите си заради сигурността ни. Трябва да защитаваме сигурността и ценностите ни едновременно. Нашите ценности са важни, защото те са гарант за нашата сигурност, нашата индивидуална сигурност, нашите човешки права.

Интервюто може да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Пловдив започва работа най-голямата ледена пързалка в България

В Пловдив тази вечер ще грейнат светлините на коледната елха .За първи път няма да има тържествена програма, за да не се струпват хора. От днес в града ще работи и ледена пързалка. Тя е най-голямата в България и е пред Военния клуб. Любителите на пързалянето върху лед ще разполагат с цели 2000 кв. метра площ за каране на кънки...

публикувано на 01.12.20 в 08:04

БАБХ започва засилени проверки на обектите, продаващи риба

Дни преди Никулден Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки във всички обекти, където се предлага риба. Обявен е и горещ телефон за сигнали за нередности. Освен магазини и пазари, инспекторите ще проверяват складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене и борси. Обект на контрол ще бъдат..

публикувано на 01.12.20 в 07:52

Икономически форум обсъжда възстановяването от Covid кризата

Експерти на Европейската комисия ще участват в годишното издание на Българския икономически форум. Тази година събитието е посветено на икономическото възстановяване от Covid кризата и ще протече в два дни. В първите два дни на декември утвърдени бизнес лидери и икономически експерти ще дебатират очаквания и прогнози за българската и..

публикувано на 01.12.20 в 07:35
Онлайн форумът ще бъде открит от председателя на Сдружение „ГЕРБ

Сдружение „ГЕРБ“ обсъжда на конференция „Зелената сделка“ на ЕС

Политиката по климата и „Зелената сделка“ на ЕС ще обсъдят на конференция Сдружение „ГЕРБ“. По време на форума ще бъдат представени работата и мерките в тази посока на национално и европейско ниво. Онлайн конференцията ще бъде открита от председателя на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ - кмета на София Йорданка Фандъкова,..

публикувано на 01.12.20 в 07:18

В САЩ влязоха в сила нови ограничения заради Covid-19

В Съединените щати влязоха в сила нови рестрикции при справянето с Covid-19 на фона на очаквания за покачване броя на заразените. В страната се съобщава за над 160 хиляди нови случая и над 1400 смъртни случаи на ден. Десетките хиляди постъпващи за лечение в болница поставят институциите до краен предел. Милиони американци са в режим на..

публикувано на 01.12.20 в 07:09

Извънредна сесия на Общинския съвет в Бургас заради заплахата от водна криза

В Бургас по искане на БСП ще се проведе извънредна сесия на Общинския съвет. Очаква се на нея ще бъдат изслушани представители на Mинистерството на околната средa и водите, ВиК  дружеството  и кметът на града Димитър Николов. Поводът за извънредното заседание е заплахата областния град да премине на воден режим след 5 месеца. След..

публикувано на 01.12.20 в 04:44

Доставките на храни по домовете вече ще бъдат облагани с 9% ДДС

От днес влиза в сила намалената ДДС ставка за доставките на храни по домовете. Косвеният налог ще бъде 9 на сто вместо 20-те процента, които важат за повечето стоки и услуги в страната, Това е поредното данъчно облекчение за ресторантьорския бранш през годината заради кризата с Covid-19. По-ниска ДДС-ставка има и за редица други браншове -..

публикувано на 01.12.20 в 04:29