Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ричард Креймър: Много трудно Турция и САЩ ще постигнат компромис за С-400

| обновено на 16.11.19 в 11:32
Разтоварване на елементи от руския зенитен комплекс С-400 на летище край Анкара.
Снимка: Ройтерс

„Много трудно изпълнимо“ е постигането на компромис между САЩ и Турция по закупената от Анкара руската противоракетна система С-400 и желанието на президента Реджеп Ердоган да има и американските системи „Пейтриът“, това каза пред БНР президентът на Алианса Европа-САЩ във Вашингтон Ричард Креймър. 

Той коментира срещата на Ердоган с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон, на която имаше топло посрещане, размяна на любезности и хвалби, но не и конкретен резултат: 

„Заобикалянето на санкциите, по което работят сега, е Турция да може да запази руските системи С-400, без да ги активира. Това би изисквало значителна степен на доверие от Съединените щати. Според анализите на турците не би отнело повече от два месеца да активират противоракетните системи отново и така ще застрашат и компрометират американските изтребители Ф-35“, каза Ричард Креймър в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„Аз съм голям фен на президента“ - тази фраза на Доналд Тръмп е най-запомнящата се от цялата му сърдечна среща с турския държавен глава Реджеп Ердоган, която мина във възхвала на техните отношения. Според Креймър, става въпрос за лично възхищение:

„Една от причините президентът да показва сърдечна връзка с Ердоган е, че той оценява управленския стил на Ердоган. Оставяме настрана термини като "авторитарен" и да погледнем как Ердоган управлява - той е шефът, около него има хора, които казват - "да, шефе" и свършват задачата. Така би искал и Доналд Тръмп да управлява“.

Тръмп може се възхищава на Ердоган, но не и Вашингтон. За срещата той беше извикал в Овалния кабинет най-отявлените критици на Турция и негови близки съюзници - сенаторите - републиканци Линдзи Греъм и Тед Круз, изтъкна експертът:

„Фактът, че всички тези хора, с които е работил и с които има добри отношения като Линдзи Греъм, излязоха заедно със силен глас и дори долната камара на Конгреса одобри закон както за арменския геноцид, така и за увеличаване на санкциите. Тези гласувания бяха с огромно мнозинство и Мич Макконъл - републиканският лидер на Сената, ако реши да постави тези закони пред Сената има голям шанс те да минат с мнозинство, което подлежи на вето. Това е контекстът, в който действа Тръмп и показва колко място има за маневри, когато става въпрос за Турция“, посочи американският експерт.

В разговорите във вашингтон са доминирали две теми Сирия и руските противоракетни системи С-400, които Турция закупи. Военната операция на Турция в Северна Сирия беше насочена срещу съюзниците на САЩ в борбата с Ислямска държава - кюрдите. Стоейки рамо до рамо с Ердоган,Тръмп изрази задоволство, че примирието все още се спазва и похвали Реджеп Ердоган колко обича кюрдите и как се грижи за тях.

Именно кюрдските милиции, срещу които Ердоган поведе военна операция в Северна Сирия, бяха съюзници на Вашингтон в борбата с Ислямска държава. А турският президент подчерта: „Първо трябва да направим разграничение - ние нямаме проблем с кюрдите, имаме проблем с терористичните организации“.

Според Ричард Креймър истинският интерес на Съединените щати в Близкия изток в момента е Иран.

„Ние все още имаме военнослужещи, макар и малко, в източна Сирия. По мое мнение с изтеглянето на американските войски от Сирия президентът спомогна за създаването на магистрала, която тръгва от Техеран директно до Бейрут. Тръмп е много ясен с своята анти-иранска позиция, всички признават, че Иран е вражеска държава и да им позволим подобно нещо създава голям проблем в Близкия изток. Трябва да можем да работим с Турция, а президентът трябва да се справи и с Конгреса тук във Вашингтон“.

Другият трънлив въпрос…..

„Естествено обсъждахме и дълбоките ни отношения в сферата на отбранителната индустрия, най-вече системите С-400 и програмата за изтребителите Ф-35. Можем да преодолеем пречките само с диалог“, каза турският президент Реджеп Ердоган, а от думите на Доналд Тръмп стана ясно, че пробив няма.

 „Придобиването от Турция на руско военно оборудване като С-400 създава много сериозни предизвикателства за нас. Обсъждаме това постоянно, говорихме днес, ще говорим и в бъдеще. Надявам се ще можем да намерим решение“, каза от своя страна Тръмп.

Веднага след срещата турският президент каза, че няма да се откаже от С-400, но би искал да има и американските системи Пейтриът, а във Вашингтон се работи за намиране на заобиколен път - нещо, което ще бъде много трудно изпълнимо според Ричард Креймър.

„Заобикалянето на санкциите, по което работят сега е Турция да може да запази руските системи С-400, без да ги активира. Това би изисквало значителна степен на доверие от Съединените щати. Според анализите на турците не би отнело  повече от два месеца да активират противоракетните системи отново и така ще застрашат и компрометират американските изтребители Ф-35“, каза Ричард Купър.

В края на срещата в Белия дом Доналд Тръмп обобщи: „Имахме чудесна и много продуктивна среща“.

„Ако има нещо продуктивно от тази среща - след телефонния разговор на 6 октомври и след писмото на Доналд Тръмп от 9 октомври, което със сигурност обиди не само президентът Ердоган, а цяла Турция, то самото идване на Ердоган тук е победа за дипломацията“, каза Ричард Креймър по повод телефонния разговор, с който беше дадена зелена светлина за турска военна операция в Сирия и последвалото писмо, в което Тръмп директно го призовава да не бъде глупак.

Интереси зад демонстрацията на топли чувства

„От една страна, твърдо съм убеден, че Ердоган искаше да дойде тук първо, защото се тревожи за собствената си икономика и какъв ефект биха имали американски санкции. От друга страна - Турция е важен член на НАТО, това е втората по големина армия, военновъздушната ни база там е изключително важна за политиката в Близкия Изток. Това е исторически надеждна страна-членка под северноатлантическия чадър за сигурност. Да рискуваме да загубим Турция със сигурност не е в дългосрочен интерес нито на НАТО, нито на Съединените щати“, смята анализаторът.

И след тази среща и Тръмп, и Ердоган продължават добре да балансират като циркови артисти, които ходят по тънко въже - единият между Кремъл и Вашингтон, другият между сигурността на НАТО и интересите в Близкия Изток, въпросът е до кога това ще продължи.

„Все повече това ще става икономически, а не толкова политически въпрос.  И двете държави имат интерес от това. Макар президентът Ердоган да се опитва да обърне в своя полза общественото мнение като се бори с кюрдите в Северна Сирия, неговият политически живот е директно свързан с турския икономически успех, а турската икономика е далеч от каквото и да е наподобяващо успех през последните няколко години.  Ердоган прави изчисления как да запази баланса между Москва и Вашингтон, но накрая всичко зависи от Конгреса и президентът (Тръмп б.р.) до къде ще искат да използват икономически способи, за да реализират политиката си спрямо Турция“, каза Ричард Купър.

За да постигне интереса си с Турция Доналд Тръмп не се поколеба да застане на страната на Анкара по бежанската криза и за репатрирането на джихадисти - европейски граждани.

„Честно казано, Европа трябва да плаща за това. Сега Турция плаща за всичко… Разговарял съм с Европа за това, мисля, че трябва да ни помогнат с „Ислямска държава“, защото много от терористите идват от Франция, Германия, Великобритания… Дадох им опцията да си ги вземат обратно и интелигентно ми отговориха - „Не, благодаря!“ Но това не е правилно, не е и честно“, каза Тръмп.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Риши Сунак

Лондон обявява допълнителни 500 млн. паунда за Украйна

Британският премиер Риши Сунак днес пътува до Полша, за да се срещне с полския премиер Доналд Туск и генералния секретар на НАТО. Той ще обещае отпускането на повече пари в подкрепа на Украйна. Обединеното кралство ще предостави допълнителни 500 милиона паунда на Киев в допълнение към 2,5 милиарда, вече отпуснати за тази финансова година,..

публикувано на 23.04.24 в 09:37

Водородът като задвижваща сила на бъдещето

"Водородът като нов енергиен източник" - това е темата на събитие , организирано преди дни от Ройтерс в Амстердам. Идеята е да се повиши успеваемостта на различни проекти, свързани с развитието на водорода като ключова задвижваща сила на бъдещето. Едва 4% от проектите към днешна дата достигат фаза на осъществяване. Събития като това в..

публикувано на 23.04.24 в 09:21
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Възможността за спад на активността беше туширана с изборите 2 в 1

Възможността още повече хора да не отидат да гласуват, беше туширана с изборите да бъдат 2 в 1. Тази позиция изрази пред БНР политологът Марая Цветкова. Това според нея е "най-доброто решение, което можеше да бъде взето". " Става все по-трудно за политолозите , не за анализаторите, на които им се пълнят главите с опорки от сутрин до..

публикувано на 23.04.24 в 08:31

Столтенберг и Сунак на посещение във Варшава, срещат се с Туск

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и британският премиер Риши Сунак ще посетят Варшава. Предвидени са срещи с полския министър-председател Доналд Туск. Риши Сунак ще обяви  отпускането на военна помощ за Украйна от 500 млн. британски лири и доставката на още боеприпаси, посочиха от  канцеларията на британския лидер, предаде БТА...

публикувано на 23.04.24 в 08:26

Разрастват се студентските протести в САЩ в подкрепа на палестинците

Студентските протести в Съединените щати в защита на палестинците се разрастват. Някои от университетите отмениха присъствените занятия, в други има арестувани. След ареста на  повече от 100 участника  от "Лагера за солидарност в Газа",който се беше разположил на тревните площи пред сградата на  Колумбийския унивесрситет  последваха..

публикувано на 23.04.24 в 08:06
Даниел Вълчев

"Юридически барометър" - 22 брой представят днес

От Центъра за правни инициативи съобщиха, че днес ще бъде представен 22-и брой на „Юридически барометър" . Това е  е гражданска инициатива за периодично наблюдение и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България. Тя е ръководена от проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет, съобщава БТА. Тема на..

публикувано на 23.04.24 в 08:02

Имаме перфектната буря – растящо недоверие и в политиците, и в изборите

В най-добрия сценарий не би трябвало да се съмняваме в честността на изборите. От години обаче има нарастващо недоверие в политиците, както и нарастващо недоверие в технологията на провеждане на избори – тази година тези процеси ще имат своята съвместна кулминация. Това мнение изрази пред БНР Жоро Пенчев от Обединението за честни избори..

публикувано на 23.04.24 в 07:57