Пациенти с подписка НЗОК да заплаща консуматив за хемодиализа

До миналата година тези катетри са били безплатни, както е в ЕС

Снимка: БГНЕС

147 пациенти на хемодиализа от Университетската болница във Варна "Света Марина" организираха подписка с искане Здравната каса да плаща постоянните катетри, които се използват за вливанията. Проблемът е от 2018 г. Пациентите трябва да си плащат по 590 лв. В подкрепа на искането им за реинбурсация от Касата, федерация "Български пациентски форум" инициира петиция с мотива, че хемодиализата е дефинирана като животоподдържаща процедура в Европа и у нас. Подписки за това има в още три града в страната.

Пред "Хоризонт" Красимира Кръстева, пациентка и регионален представител на "Български пациентски форум", заяви, че това е поредната несправедливост спрямо тях:

"До миналата година тези катетри бяха безплатни. Тези катетри са безплатни в Европейския съюз. Това, което ние знаем, е, че на 4-5 години се сменят. Това, което като отговор получихме първоначално от директора на Университетска болница, е, че тези катетри се заплащат в два варианта от миналата година. Единият вариант за здравноосигурени пациенти е 420 лева, а на пациенти без здравна осигуровка - 590 лева. На едното момче му сменят трети катетър - временен. Тъй като той няма възможност за постоянен, му сменят временните катетри, което е свързано с увреждане на съдовете", уточни Красимира Кръстева за искането на стотици пациенти на хемодиализа Здравната каса да покрива разходите за необходим консуматив, без който животоспасяващата процедура не може да бъде извършена. 

Постоянният катетър за провеждане на хемодиализа не е въпрос на избор. Това е единственият начин за съдов достъп, когато няма възможност да се направи качествена фистула или съдова протеза.

"Проблемите на пациентите с хемодиализа са много големи, но основният е този, за който ние решихме да направим подписката. Една трета от пациентите се нуждаят от този катетър, защото сме минали през много процедури на направа на фистули, протези и те са неуспешни. Постоянният катетър е последното нещо, което може да спаси нашия живот", аргументира се Красимира Кръстева, която е на хемодиализа от пет години.

Катетерът стои постоянно в организма на пациента. "Катетерът трябва да има гаранционна карта и пациентът да има избор. Той трябва да знае какъв катетър му се слага - дали не е китайски или по-добро качество", подчерта Красимира Кръстева.

Допреди година постоянните катетри са били заплащани от Здравната каса. Болните настояват катетрите да са безплатни.

"Тези катетри са безплатни в Европейския съюз. На мен лично ми е поставян преди години такъв катетър в Германия и заедно с три диализи ми струваше 10 евро. В Сицилия диализата ми е безплатна и ако имах проблем там, също щеше да бъде сменен катетъра абсолютно безплатно", обясни Красимира Кръстева.

Още детайли по темата ще чуете от звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.