Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ и КТ "Подкрепа" подготвят национален протест заради болничните

От Асоциацията на индустриалния капитал смятат, че работниците от частния сектор няма да се включат в протеста

| обновено на 18.11.19 в 13:52
Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов (вляво) и лидерът на КНСБ Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

КНСБ и КТ "Подкрепа" подготвят обща национална протестна демонстрация за края на ноември, ако в близките дни управляващите не оттеглят предложението си първият ден от болничните да не се заплаща. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след спешна среща с лидерите на федерациите членки на Конфедерацията. 

Предстоят срещи на стачните комитети на двата синдиката. Работещите са готови на радикални действия заради намерението първият ден от болничните да не се плаща, каза още Димитров и добави:

"Готвим съвместна национална акция, ако няма обратно действие от Коалиционния съвет, а то ще стане ясно в следващите няколко дни. Ние ориентираме своето финално действие - за каква протестна демонстрация и по какъв начин ще мобилизираме хората ще стане ясно към края на месеца, но отправяме апел към всички български работници и служители да се мобилизират и да бъдат готови за участие в това национално действие. Казахме ясно, двамата с Манолов: "Това няма да стане. С преговори, с аргументи, на масата на разума или от улицата, няма да го допуснем да се случи".

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" обявиха, че започват подготовка за национални протестни и стачни действия и ще затворят образователните институции, ако бъде прието предложението да не се плаща първият ден от болничния.

"Намерението на държавата доказва, че националният социален диалог е незначим и неефективен, генериращ фиктивни политики. Ако бъде приета тази мярка, хиляди учители ще бъдат принудени да ходят болни на работа, което поставя под огромна опасност българските деца и ученици", се казва в позицията на синдиката. 

Пред БНР председателят на синдиката д-р Юлиян Петров също заяви позицията, че решението за болничните ще доведе до риск за децата в системата на образованието, тъй като работещите в нея ще бъдат принудени да ходят болни на работа от страх, че няма да им бъде платено:

"Започваме проверка на стачната готовност и готовността за протести с дълбоката надежда, че няма да се стигне до този краен вариант, но категорично ще се противопоставим, ще затворим образователните институции, ако има повод да стигнем до там, че да не сме се договорили в рамките на националния социален диалог", каза председателят на синдикат "Образование" д-р Юлиян Петров.

Вчера от Конфедерацията на труда "Подкрепа"  обявиха готовност да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и да организират национален протест.

АИКБ: Нашите работници няма да участват

Асоциацията на индустриалния капитал остава работодателската организация с най-категорична позиция в подкрепа на мярката за въвеждане на ден неплатен болничен, след като синдикатите заплашиха с масови протести. В отговор на предупрежденията на двата синдиката, председателят на асоциацията Васил Велев обяви:

"Нашите работници няма да участват. Работниците в частния сектор не очаквам да участват, защото те добре разбират, че това е от полза на коректните. Ние смятаме, че това е добро решение, то се практикува, подходящо е за нас и то ще увеличи техните доходи", посочи Велев.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мика Зайкова

Мика Зайкова: Българинът няма да мълчи за болничните

„Този път българинът няма да мълчи“, заяви пред БНР икономистът Мика Зайкова във връзка с идеята първият ден от болничния да е изцяло за сметка на работника. „В момента около 3,7 млн. са хората, които работят. Тези хора, ако излязат на улицата,..

публикувано на 18.11.19 в 08:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети,..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците..

публикувано на 19.04.24 в 21:19