Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Расте броят на търсещите помощ при домашно насилие

Фондация "Джендър алтернативи" провежда обучения на медици и полицаи

Протест срещу насилието над жени
Снимка: БГНЕС

Увеличава се броят на хората, които подават сигнали в институциите и неправителствените организации и търсят правна и психологическа помощ при случаи на домашно насилие. Това сочат наблюденията на фондация "Джендър алтернативи". 

За 6 месеца в двете приемни на фондацията са направени 148 консултации, което е сериозен ръст, отчитат специалистите. Сред потърсилите помощ преобладават жени, но има и засегнати деца и мъже. Вече често постъпват и сигнали за малтретиране на възрастни хора, обикновено от децата им при спорове на наследство.

Един от случаите

"Казусът касае млада жена, която живее в малко населено място близо до Пловдив. Тя е сключила граждански брак преди повече от пет години и в момента имат малолетно детенце с нейния съпруг. По време на тяхното съжителство по отношение на тази жена е извършвано насилие от всеки вид, който нашият закон разпознава, което означава физическо, психическо, емоционално, сексуално и икономическо", обяснява Милена Кадиева от фондацията.

След поредното насилие жената е завела дело. Уважени са всички искания за защитата и мъжът е насочен към една от програмите на фондацията за работа с домашни насилници.

"Ние ще проследим какво ще се случи на въззивна инстанция, дали тази мярка ще бъде потвърдена и ако е така и в седемдневен срок насилникът не се яви при нас за работа, наше задължение по закон е да информираме прокуратурата и да започне производство срещу него за неизпълнение на съдебно решение", поясни Кадиева.

Малките населени места и насилието

От фондация "Джендър алтернативи" отбелязват отношението в малките населени места към проблемите, свързани с насилието.

"Хората обикновено се познават. Те първо се срамуват, второ се страхуват, тъй като в малкото населено място понякога полицаят примерно е пръв приятел на насилника, кметът е пръв приятел на насилника или някои от комшиите му е пръв приятел. И е много по-трудно да се стигне до оплакване, но това постепенно се променя", допълва Милена Кадиева.

В по-малките населените места със съдействието на областната дирекция на МВР експерти от фондацията са раздавали информационни брошури с мотото "Домашното насилие не е личен проблем". За улеснение на търсещите помощ втората приемна на фондация "Джендър алтернативи" е разкрита в Университетската болница "Свети Георги", като там консултациите се извършват от екипа всеки понеделник. 

В началото на седмицата сигналите са повече

"Понеделник беше денят, в който установихме приемната, защото обикновено след уикенди, след празници, сигналите за извършено домашно насилие се увеличават и затова, въпреки скромния формат на приемната, ние наистина се надяваме това да е само началото на едно успешно партньорство с институцията, за да установим този мултидисциплинарен подход", изтъква Рада Еленкова и допълва, че се провеждат специализирани обучения на медиците как да разпознават белези на домашно насилие 

"Медицинските лица рядко се обръщат към нас по казуси за домашно насилие, много рядко подават сигнали за лица, пострадали от домашно насилие и като цяло не са чувствителни по темите за насилието срещу жени", коментира още Еленкова.

"На ниво законодателно и като теория нашите правила и норми са доста прилични и отговарят на европейските и международните стандарти. Въпросът е как те се прилагат на практика и затова опитваме през цялото време да имаме обучения, които правим регулярно за различните представители на различните служби, за да имат тази сензитивност, тази компетентност", отбелязва Милена Кадиева.

Право на закрила

Гражданите имат право да подадат жалба и да получат защита от институциите, категорични са Милена Кадиева и Рада Еленкова. "Никой не може да ги връща - примерно от полиция или прокуратура и да им казва: "Има там една организация, ходете там при тях, те ще ви помогнат". Ние сме само подпомагащото звено", казва Милена Кадиева.

"Всъщност те създават такова впечатление у гражданите, че ние сме орган, който издава едва ли не заповеди за защита и тези заповеди съществуват като бланка и хората трябва да дойдат при нас само да я попълнят тази бланка, което въобще не е вярно. Напротив - това допълнително разочарова гражданите и пострадалите лица, защото те едва ли не очакват при нас да си решат проблема. А когато разберат, че тепърва трябва да поемат стъпки за разрешаването на този проблем, това ги съсипва допълнително чисто емоционално, обърква ги много, защото буквално с такива заявки ги изпращат от институциите", пояснява Рада Еленкова.

От Фондация "Джендър алтернативи" предвиждат да проведат и специализирано обучение на полицейски служители. "Понеже практиката показва, че най-големият ни проблем е с полицията и как тя си изпълнява задълженията", посочва Милена Кадиева. "Ако те не си свършат работата и сигналът на хората стигне до нас, че не са си свършили работата, ще започнем да съдим полицията за неизпълнение на техните служебни задължения", добавя тя.

Детайлите по темата чуйте и в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33