Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Расте броят на търсещите помощ при домашно насилие

Фондация "Джендър алтернативи" провежда обучения на медици и полицаи

Протест срещу насилието над жени
Снимка: БГНЕС

Увеличава се броят на хората, които подават сигнали в институциите и неправителствените организации и търсят правна и психологическа помощ при случаи на домашно насилие. Това сочат наблюденията на фондация "Джендър алтернативи". 

За 6 месеца в двете приемни на фондацията са направени 148 консултации, което е сериозен ръст, отчитат специалистите. Сред потърсилите помощ преобладават жени, но има и засегнати деца и мъже. Вече често постъпват и сигнали за малтретиране на възрастни хора, обикновено от децата им при спорове на наследство.

Един от случаите

"Казусът касае млада жена, която живее в малко населено място близо до Пловдив. Тя е сключила граждански брак преди повече от пет години и в момента имат малолетно детенце с нейния съпруг. По време на тяхното съжителство по отношение на тази жена е извършвано насилие от всеки вид, който нашият закон разпознава, което означава физическо, психическо, емоционално, сексуално и икономическо", обяснява Милена Кадиева от фондацията.

След поредното насилие жената е завела дело. Уважени са всички искания за защитата и мъжът е насочен към една от програмите на фондацията за работа с домашни насилници.

"Ние ще проследим какво ще се случи на въззивна инстанция, дали тази мярка ще бъде потвърдена и ако е така и в седемдневен срок насилникът не се яви при нас за работа, наше задължение по закон е да информираме прокуратурата и да започне производство срещу него за неизпълнение на съдебно решение", поясни Кадиева.

Малките населени места и насилието

От фондация "Джендър алтернативи" отбелязват отношението в малките населени места към проблемите, свързани с насилието.

"Хората обикновено се познават. Те първо се срамуват, второ се страхуват, тъй като в малкото населено място понякога полицаят примерно е пръв приятел на насилника, кметът е пръв приятел на насилника или някои от комшиите му е пръв приятел. И е много по-трудно да се стигне до оплакване, но това постепенно се променя", допълва Милена Кадиева.

В по-малките населените места със съдействието на областната дирекция на МВР експерти от фондацията са раздавали информационни брошури с мотото "Домашното насилие не е личен проблем". За улеснение на търсещите помощ втората приемна на фондация "Джендър алтернативи" е разкрита в Университетската болница "Свети Георги", като там консултациите се извършват от екипа всеки понеделник. 

В началото на седмицата сигналите са повече

"Понеделник беше денят, в който установихме приемната, защото обикновено след уикенди, след празници, сигналите за извършено домашно насилие се увеличават и затова, въпреки скромния формат на приемната, ние наистина се надяваме това да е само началото на едно успешно партньорство с институцията, за да установим този мултидисциплинарен подход", изтъква Рада Еленкова и допълва, че се провеждат специализирани обучения на медиците как да разпознават белези на домашно насилие 

"Медицинските лица рядко се обръщат към нас по казуси за домашно насилие, много рядко подават сигнали за лица, пострадали от домашно насилие и като цяло не са чувствителни по темите за насилието срещу жени", коментира още Еленкова.

"На ниво законодателно и като теория нашите правила и норми са доста прилични и отговарят на европейските и международните стандарти. Въпросът е как те се прилагат на практика и затова опитваме през цялото време да имаме обучения, които правим регулярно за различните представители на различните служби, за да имат тази сензитивност, тази компетентност", отбелязва Милена Кадиева.

Право на закрила

Гражданите имат право да подадат жалба и да получат защита от институциите, категорични са Милена Кадиева и Рада Еленкова. "Никой не може да ги връща - примерно от полиция или прокуратура и да им казва: "Има там една организация, ходете там при тях, те ще ви помогнат". Ние сме само подпомагащото звено", казва Милена Кадиева.

"Всъщност те създават такова впечатление у гражданите, че ние сме орган, който издава едва ли не заповеди за защита и тези заповеди съществуват като бланка и хората трябва да дойдат при нас само да я попълнят тази бланка, което въобще не е вярно. Напротив - това допълнително разочарова гражданите и пострадалите лица, защото те едва ли не очакват при нас да си решат проблема. А когато разберат, че тепърва трябва да поемат стъпки за разрешаването на този проблем, това ги съсипва допълнително чисто емоционално, обърква ги много, защото буквално с такива заявки ги изпращат от институциите", пояснява Рада Еленкова.

От Фондация "Джендър алтернативи" предвиждат да проведат и специализирано обучение на полицейски служители. "Понеже практиката показва, че най-големият ни проблем е с полицията и как тя си изпълнява задълженията", посочва Милена Кадиева. "Ако те не си свършат работата и сигналът на хората стигне до нас, че не са си свършили работата, ще започнем да съдим полицията за неизпълнение на техните служебни задължения", добавя тя.

Детайлите по темата чуйте и в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отпуснатите 60 милиона лева за сектора авиация не помагат на бранша

Авиационният бранш изпрати до институциите, включително и до президента призив, че е подминат от помощите за Covid-19. Те смятат, че между двете четения на актуализацията на бюджета са били променени условията за финансиране, без това официално да е съгласувано с представители на сектора. От Асоциацията на Българската авиационна индустрия..

публикувано на 23.09.21 в 20:57
Почетният консул на България в Намибия Михаил Михайлов

Михаил Михайлов описва вълнуващи сюжети в трите си книги

Държавният културен институт към Министерството на външните работи представи на 23 септември в литературния клуб "Перото" в НДК   новите книги на почетния консул на България в Намибия Михаил Михайлов. Книгите "Кафява захар", "Лов и любов" и "История на истината" са издания на университетското издателство "Св. Климент Охридски"...

публикувано на 23.09.21 в 19:11

Д-р Виктория Чобанова: Covid-зоните не работят по начина, обявен от МЗ

"Имам информация от това, което споделят доста колеги, а ние обменяме непрекъснато информация какво се случва в различните райони на страната, никой досега не се e похвалил, че има работеща Covid-зона по начина, по който е   обявена от Министерството - да прави прегледи, да назначава изследвания и терапия безплатна на пациентите", каза за..

публикувано на 23.09.21 в 16:47
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: България е управлявана отвън територия

„Смятаме, че, за да има независима България, трябва да има независим държавен глава“, каза за БНР лидерът на партия „Възраждане“ д-р Костадин Костадинов, който ще се кандидатира за президент заедно с кандидата за вицепрезидент адв. Елена Гунчева. Лидерът на "Възраждане" се кандидатира за президент По думите му президентът Румен Радев..

публикувано на 23.09.21 в 14:36
Проф. Евелина Келбечева

Проф. Евелина Келбечева: Без Москва такъв метеж като Септемврийското въстание нямаше да се случи

Има ли връзка между две исторически събития - 23 септември 1923 година и 9 септември 1944 година – питаме проф. Евелина Келбечева, историк в Американския университет във Благоевград, гост в "Хоризонт до обед". „Естествено, че има пряка връзка с тези две дати. Фактически на 23 септември този метеж е бил заповядан и донякъде спонсориран от Москва. И..

публикувано на 23.09.21 в 12:39

Велислав Радев: Поуките са, че в здравни кризи трябва да се оставят лекарите да си вършат работата

„Направихме три образователни филма на MyCentury,  свързани с ваксините в миналото , като желанието ни не е свързано с това да подтикнем хората да бъдат ваксинирани, а да започне разговор какво е било в миналото и какво е сега“, посочи в „Хоризонт до обед“ Велислав Радев, журналист, работил дълги години във ББС, автор на няколко онлайн..

публикувано на 23.09.21 в 11:48

Йордан Чорбаджийски: За смяната на бандерола научихме от „Държавен вестник“

От 1 януари 2022 година тютюневите изделия и алкохолните напитки ще се продават с нов бандерол . Акцизните стоки с действащите към момента бандероли ще могат да се реализират до изчерпването им, но не по-късно от 31 декември 2022 г. Единичните цени на бандеролите ще се запазят, каквито са до момента. Защо смяната на бандеролите изненадва..

публикувано на 23.09.21 в 10:31