Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теди от The Bilingual Reader

За разхвърляните книги и подредените мисли в царството на Инстаграм

Букстаграмърката представя по нов начин мисията на книжния блогър

Теди от The Bilingual Reader
Снимка: Иван Русланов

Теди е букстаграмър. Част от малко, но задружно общество, отдадено на любовта към книгите. Заедно ходят по литературни събития и споделят впечатления за книгите в профилите си в Интернет. Намираме се в уютния й дом, където сме седнали до нестандартна библиотека от книги, подредени до стената една върху друга. Разговаряме под зоркия поглед на Мишел Обама, книга посветена на "Пинк Флойд", и много други истории от различни жанрове. „Има книги, няма ред“, смее се Теди. „Букстаграмърът е човек, който много обича книгите. Обича обаче да снима разни неща около тях, да обработва снимките и да ги споделя с други хора, които също обичат да снимат и да четат. Нашето царство е Инстаграм, там се социализираме, правим лайфове, за да говорим с другите хора. В един момент осъзнаваш, че в какъвто и магазин да вървиш, си казваш за определен продукт – ще изглежда много добре на снимка. Дори и да не ми служи за нищо след това.“

Първото литературно гадже на Теди е Том Сойер. С усмивка си спомня за детството, в което слушала историите от касетки със записани истории. „При баба и дядо имаше голям касетофон на батерии. Приключенията на Том Сойер се носеха из целия двор. Първата книга, която сериозно прочетох, беше „Лили“ на Братя Мормареви. Лили беше моята детска героиня.“


Теди е и запален пътешественик. Пътуванията й са свързани с това да опознае културата на определена нация и затова предпочита да постои на новото място поне 2-3 седмици. С усмивка си спомня специален момент, свързан с летище и... книга. „Веднъж си изпуснах самолета в Женева, тъй като се бях зачела. Оттам, за да се прибера, отидох до Полша и се прибрах в България, прочела книгата. Последното пътуване, което много ме докосна, беше до Израел. Прекарахме там почти три седмици. Посетихме всички свети места и обиколихме страната. След това пътувах и до Испания, тъй като уча испански. Определено ще се върна там. За първи път видях хора, които искрено се радват, че турист говори малко, макар и развален, испански."

В библиотеката на Теди можем да намерим и много правна литература. Част от онзи период в живота й, довел я до съдбата на букстаграмъра. „Семестриално съм завършила Юридическия факултет на Софийския университет. Макар сега да съм сложила стоп на правото, планувам да бъда дипломиран юрист. Не желая да работя по специалността. Това, което ме тласна да направя блога си – букстаграм, беше един бърнаут. Момент, в който наистина се чувстваш преуморен от нещата, които сам си сложил върху себе си.“


А блогът, към който има и стилен Инстаграм профил, се нарича The Bilingual Reader. Теди решила това да е името, тъй като израснала с литература на чужд език. „Майка ми говори английски, френски, немски и руски. У дома имаше много книги на различни езици. В началото четях много книги на различни езици и не познавах български автори и какво точно се издава в България.“

Още за Теди и букстаграмърството чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17