Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли спасено вековното дърво в центъра на Плевен

В центъра на Плевен до 2015 година имаше две вековни дървета. Едното не се разлиства през пролетта, намира се на земя – частна собственост. Институциите не успяха да го защитят, то изсъхна и беше отсечено. Сега на мястото му копае багер.

Историци разказват, че двете дървета от вида летен дъб, са посадени в деня на Освобождението на града – 10 декември 1877 година.

Ще бъде ли спасено второто, обявено за защитено вековно дърво по Закона за биологичното разнообразие? Защо кметът спря строителството на бъдещата осеметажна сграда до дървото?

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Джартов: Противопожарните екипи са реагирали на над 33 000 случая

Противопожарните екипи са реагирали тази година на повече сигнали в сравнение с миналата - над 33 000 случая, обяви в Плевен директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов.  Той посочи като тревожна тенденцията да се увеличават засегнатите от пожари горски площи. С 10% повече са произшествията тази..

публикувано на 10.09.24 в 17:32
Маргрете Вестагер

Съдът на ЕС осъди "Епъл" и "Гугъл" за милиарди евро

Съдът на ЕС отсъди компанията "Епъл" да заплати на Ирландия 13 млрд. евро неплатени данъци. Също с негово решение "Гугъл" е осъдена да плати глоба от 2,4 млрд. евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара.  И двете решения са окончателни. Днешното съдебно решение е в подкрепа на позицията на Европейската комисия, според която..

публикувано на 10.09.24 в 17:21
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън (вляво) и министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Лами - Лондон, 10 септември 2024

Външните министри на САЩ и Великобритания ще посетят заедно Украйна

Намиращият се на посещение в Лондон американски държавен секретар Антъни Блинкън и британският му колега Дейвид Лами ще посетят заедно Украйна тази седмица. Това стана ясно на дадената от тях съвместна пресконференция в британската столица. "Мога да потвърдя, че двамата с Антъни Блинкън ще пътуваме до Киев тази седмица, което е..

публикувано на 10.09.24 в 17:10
Цветанка Андреева

Цветанка Андреева: В 51-то НС да действат под угрозата, че това са последните им дни в исторически контекст

Настоящите политици трябва да действат под угрозата, че това са последните им дни в исторически политически контекст . Това каза пред БНР политологът Цветанка Андреева и коментира: "Все повече и сред анализаторите, а и в обществото започва да битува тезата, че това ще бъдат поредните избори , чийто резултат няма да доведе до сформиране на..

публикувано на 10.09.24 в 17:02
Атанас Зафиров

Зафиров внесе 9999 подписа за регистрацията на "БСП - Обединена левица"

Коалиция "БСП - Обединена левица" внесе в Централната избирателна комисия документи и 9999 подписа за регистрация за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  Изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров заяви, че коалицията ще се яви на вота с амбиции за отличен резултат:  "Резултат, който ще ни позволи да бъдем социалният гарант..

публикувано на 10.09.24 в 17:01

Силна градушка унищожи реколтата в няколко села от община Хаджидимово

Силна градушка унищожи зеленчуковата реколта в няколко села от община Хаджидимово. Това е второто природно бедствие в района за последния месец.  Земеделски производители настояват държавата да създаде гаранционен фонд за компенсиране на щетите.  100% е унищожена реколтата на земеделците в района на Хаджидимово и Гоце Делчев, където хората..

публикувано на 10.09.24 в 16:27
Министърът на земеделието Георги Тахов

България иска помощ от ЕС заради сушата

България настоява да получи финансова помощ от земеделския резерв на Европейския съюз заради щетите от сушата.  По време на неформално заседание на ресорните министри от Евросъюза министърът на земеделието Георги Тахов е заявил, че България е тежко засегната от дълготрайна суша и предизвиканите от нея пожари.  Загубите на фермерите и..

публикувано на 10.09.24 в 16:17