Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вацлав Белохрадски: Лишените от власт днес наистина са безсилни

Според чешкия философ все повече се стеснява пространството за революционни промени

Вацлав Белохрадски
Снимка: Ани Петрова

Тази вечер в Чешкия център чешкият философ и социолог Вацлав Белохрадски ще участва в дискусия съвместно с историка и историограф Стефан Дечев. Срещата е озаглавена „Неполитическата политика и социалните промени след ноември 1989 г.“

„Между посттоталитарните общества има огромни разлики, но чешките 30 години бих описал така. Историята на обществата и индивидите се ръководи от напрежението между хоризонтите на очакванията, които се сливат в един мега хоризонт на надеждата и пространството на опита, на опитностите. Да се запитаме дали комунизмът е отречен и си е отишъл веднъж завинаги въз основа на опита на хората и дали пък новите поколения няма да създадат нов такъв хоризонт на очакванията, защото, както е казал големият чешки писател Лудвиг Вацулик, комунизмът си отиде, но не и причините за неговото зараждане.“ Това каза в предаването "Хоризонт до обед" Вацлав Белохрадски.

Все по-делнично, без революции

Мисля, че Франсис Фукуяма е прав, когато говори за края на историята, но твърде много се банализира бележитата му фраза, смята Белохрадски.

„Той не казва, че няма да има събития. Напротив - ще има много събития, но нито едно от тях няма да има тежестта на алтернатива на системата. Тоест, след края на историята ние трябва да се научим да бъдем критични, но не можем да очакваме мега събитие, което да донесе радикална промяна. Всъщност краят на историята означава, че вече не се очаква революционност, че нашето пространство става по-делнично, по-ограничено, без това да означава, че няма да има промени.“

Промяната на режима 1989 година в Чехословакия създаде пет блока очаквания, изтъкна Вацлав Белохрадски.

Петте групи очаквания след 89-та

„Първият блок бе този на дисидентите, които не бяха нито комунисти, нито капиталисти, не проповядваха нито едното, нито другото – типичен представител е Вацлав Хавел, те поставяха въпроса за смисъла и развитието на цивилизацията. Вторият блок очаквания – на антикомунистите, легитимна част от съпротивата срещу комунизма. Тяхната идея беше проста – ще се отворят вратите и всички ще отидем в другия лагер. Когато Чехия влезе в НАТО влиятелен централен вестник излезе със заглавие „Най-после сме от нашата страна“. Третият блок са патриотите, които вярват, че ще се възобнови идеята за върховенството на нацията. Днес те са против Брюксел, глобализацията, бежанците, вярват, че културата ни е застрашена, а националното богатство – разпродадено в чужбина. Тази група не е пренебрежимо малка, но търпи разочарования, защото процесът на глобализацията е факт. Четвъртата група е на реститутите – да върнем отнетото национализирано имущество като етично решение, което поправя историческата несправедливост. Нито една държава не извърши такава обширна реституция като Чехия, чак до потомците на аристокрацията. Нещо като присъда над миналото и да, то трябва да бъде осъдено без никакъв компромис. И последният блок – на приватизаторите, на икономистите, Вацлав Клаус, които желаеха либерална икономика по пътя на много бързата и радикална приватизация. И като погледнем тези различни блокове – те са в остър конфликт.“

Хейтърските мрежи 

Относно сегашната енергия на протестите в различни страни по света, чешкият философ отбеляза:

„Протестите на жълтите жилетки във Франция и тези в Чили, дори в Америка срещу избора на Тръмп - „Вие не сте моя президент“, донякъде и Брекзит, контекстът, в който аз поставям подобен тип протести е следният. Публичното пространство става медия сфера, която сега се владее от социалните мрежи, които пък са силно хейтърски. Мнозинствата, които тази медия сфера генерира, не са легитимни практически."

За бунта на безвластните

„Днес кои са безвластните, безсилните в смисъла на Хавел (емблематично есе на Вацлав Хавел по темата – бел. ред.), хората, които усещат, че обществото наранява тяхната съвест, тяхната ценностна йерархия? Аз съм убеден, че фрагментирането на обществото е толкова голямо, че лишените от власт, безсилните, са наистина безсилни“, коментира чешкият философ и социолог пред "Хоризонт".

Вацлав Белохрадски е бил съмишленик на легендарната Харта 77, допринесла за падането на комунистическия режим. Като емигрант в Италия дълго време сътрудничи на чешки емигрантски издателства и списания.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Превод в ефир: Анжелина Пенчева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Проф. Йордан Калайков: За дистанционното обучение е необходима сериозна подготовка на преподавателите

Проф. Йордан Калайков е преподавател по спортен мениджмънт, специалист и по арт мениджмънт, изкушен обаче и от словото, и от четката. Той не намира за странна дейността си на различни поприща, обяснява спорта като социален феномен, разсъждава върху важността на човешкия фактор във всяка дейност, за важността на парите, но и по-голямата..

публикувано на 21.01.21 в 15:10
Хелия Чавдарова

Музикалният журналист Хелия Чавдарова: Радиото все още държи магията на любопитството

"Опитвам се да не правя компромиси с качеството на работата си, което е много трудно. Аз имам една много лоша черта в себе си, която винаги много ми е пречила, и тя е моят перфекционизъм ". Това сподели пред БНР музикалният журналист и продуцент Хелия Чавдарова. Тя беше водещ на предаването "Тик-так" в продължение на 30 години, а няколко години и..

публикувано на 20.01.21 в 17:18
Камен Калев

Камен Калев: За мен е важно зрителите да имат диалог с филма

Юбилейното 25-о издание на „София филм фест“ ще започне след почти два месеца – на 11 март. Откриването ще е в зала 1 на НДК с българската премиера на филма „Февруари“ на режисьора Камен Калев. Лентата вече има международно признание – беше в официалната селекция на фестивала в Кан миналата година. Това е четвъртият пълнометражен филм на Камен..

публикувано на 14.01.21 в 18:54

Милена Аврамова: Влюбих се в театъра и оставих цигулката

„ Всеки ден, в който се събуждам, си казвам, че ще е по-добър от другия . Ако не вярваме и нямаме надежда, няма да се случат нещата“. Това сподели пред БНР актрисата Милена Аврамова. В момента тя снима филма „Чичо Коледа“. Иначе, играе на сцената на Сатиричния театър.  Актьорската душа, ако не получава душевната си храна, ще загине, признава още..

публикувано на 08.01.21 в 18:34
Проф. д-р Минка Златева

Проф. Минка Златева: БНР и "Хоризонт" показват динамично развитие

Една от характерните черти на програма "Хоризонт" е, че върви в крак с времето и това, което прави, отговаря на обновлението, което става в цялата медийна индустрия и в цялата медийна картина на радиото и на медиите въобще.  "Начинът, по който "Хоризонт" и цялото радио преминаха на вълните на новите информационни технологии, начинът,..

публикувано на 06.01.21 в 11:46
Николай Атанасов

Журналистът Николай Атанасов: Трябва да вярваме в утрешния ден

„Годините се нижат една след друга, радваме се, когато посрещаме поредната нова година. Това може би е силата на човека, че той се радва на новото, без да се замисля за това, че доста години са изтекли от неговия живот и лека-полека животът отминава.  Важното е да сме оптимисти, да сме хора с позитивно мислене и да вярваме в утрешния ден..

публикувано на 06.01.21 в 10:05
Васил Петров

Васил Петров: Да обичаме дори враговете си

Всичко е въпрос на нашата свободна воля, дали ние ще защитим името, на което сме кръстени, сподели пред БНР певецът Васил Петров: "Аз държа на най-праведните неща, на тези, които ни правят да бъдем истински - да не лъжем, да не сме користолюбиви, да не сме лицемерни, да обичаме приятелите си, дори и враговете си ". Според него трябва да сме..

публикувано на 05.01.21 в 13:56