Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Обновена версия на „Магията на танца“ ще взриви НДК на 12 декември

Ансамбъл "Чинари"
Снимка: БГНЕС

Ансамбъл "Чинари" ще изпълни обновена версия на спектакъла си „Магията на танца“ на 12 декември в зала 1 на НДК. Спектакълът не е игран там от 2008 година и от ансамбъла твърдят, че ще изненадат дори онези, които са го гледали тогава. 
     

Зрителите могат да очакват изключително различно изживяване от представяното през последните години, обясни в предаването "Хоризонт до обед" Калоян Павлов, солист на „Чинари“ и член на група „Етнотикс“.

„Той е много различен. Стилизиран. Изцяло на фолклорна основа, но от музиката до хориографията, костюмите, осветлението и всички режисьорски похвати, той е доста иновативен и модерен спекакъл“, разказа Калоян.

Хореограф и режисьор на "Магията на танца" е художественият ръководител на „Чинари“ Асен Павлов.

Калоян Павлов и Любомира Павлова

Спектакълът запазва досегашната си структура, но има и нови елементи – в отделните части ще се включат и новосъздадените елементи към ансамбъла: трио „Булгарина“ и група „Етнотикс“ - първата етно рок група у нас, която се състои от женски квартет гъдулки. На 12 декември ще прозвучат нови и самобитни техни авторски композиции, каза Любомира Павлова от "Етнотикс". 

„Самият спектакъл е доста тежък за изпълнение от танцувална гледна точка. Всичките танци в спектакъла са направени в стил шоу, използвани са модерни похвати, за да бъде по-взривяващо, доста по-емоционално, доста динамично. Няма моменти, в които хем артистът на сцената, хем публиката да отдъхне“, сподели още Калоян Павлов, според когото танцьорите трябва да бъдат във върхова форма.  

В пикови моменти на сцената са 24 танцьори заедно с музикантите. 

Неотдавна ансамбъл „Чинари“ представи българската култура и традиции в Китай на среща на 16 държави. „Те се впечатляват страшно много от нашата култура, нашия фолклор най-вече. Всеки един от нас представи своята култура, своя туризъм. Бях доста впечатлена от това как другите държави финансират своята култура“, разказа Любомира Павлова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.