Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Банчев: В Сърбия имаше реакции, различни от това, което се прави в подобни случаи

Президентите на Русия Владимир Путин (вляво) и на Сърбия Александър Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"В Сърбия имаше две реакции, които са различни от това, което се прави в подобни случаи", каза пред БНР д-р Бисер Банчев от Института по балканистика към БАН по повод на шпионския скандал в западната ни съседка.

В предаването "Хоризонт за вас" той обясни, че обикновено в такива случаи - когато се залови шпионин, обикновено се разменят ноти, евентуално се прогонва този шпионин и се обвинява държавата, изпратила този шпионин.

По думите му различното в случая е, че сръбският президент се срещна с руския посланик и го е питал "Защо?".

"Струва ми се, че отношенията между двете държави са на толкова високо ниво, особено във военно-техническото сътрудничество, че не се сещам за много тайни, които руски официален представител би трябвало да ги придобива по такъв неофициален път", коментира Банчев и добави, че в сръбското общество преобладават нагласи, че хората биха предавали информация на Русия и без пари.

Според него втората странна реакция е, че вместо да бъде обвинявана страната, която е изпратила този шпионин, беше обвинена друга държава - в случая България:

"Винаги, когато има някакъв проблем, който не трябва да бъде изведен на повърхността, винаги се създава заместващ проблем, това е стандартна ситуация", коментира анализаторът.

Той обясни, че не е аргументирана и доказана връзката на България в случая, защото споменатият български журналист Христо Грозев, който първи потвърди автентичността на тези записи, не живее в страната ни, а излезе и последваща информация, че записите, показващи бившия заместник военен аташе в руското посолство в Белград да предава пари на сръбски военен, са били публикувани от румънските специални служби.

По повод на предстоящата на 4 декември визита на сръбския президент Александър Вучич в Москва, д-р Бисер Банчев коментира, че е съгласен с анализите, че този случай е опит да се затрудни това посещение на високо ниво. По думите му затова реакцията на сръбската страна е била светкавична, за да се изчисти тази опция.

Интервюто на Даниела Големинова с д-р Бисер Банчев в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сърбия разследва операция на руски шпиони и офицери от сръбските въоръжени сили

Разузнавателните служби на Сърбия разследват широкомащабна операция на руски шпиони и офицери от сръбските въоръжени сили, заяви сръбският президент Александър Вучич. Вучич говори след заседание на Съвета за национална сигурност. Заседанието беше..

обновено на 22.11.19 в 12:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват Парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години. На място са..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС.  "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Гордана Силяновска и Стево Пендаровски на президентски балотаж в РСМ

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май, показват резултатите от 98,18 процента обработени протоколи..

публикувано на 25.04.24 в 12:00
Соня Момчилова

Членовете на СЕМ не успяха да си изберат нов председател

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) до момента не успяват да съберат нужните 4 гласа за избор на нов председател на медийния регулатор. Кандидатурите са две - на Габриела Наплатанова и на Симона Велева. При първото гласуване те..

публикувано на 25.04.24 в 11:32