Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„6000 сардини“ се борят с популизма в Италия

Снимка: Фейсбук страница на 6000 сардини

В Италия миналата седмица се появи спонтанно движение срещу популизима и крайнодясната „Лига” на вече бившия вицепремиер Матео Салвини. Нарича се „6000 сардини” и няма политическа принадлежност. Става дума за флашмоб, родил се в Болоня от четирима приятели. Движението веднага намери широк отзвук в цяла Италия и в различни градове вече се провеждат срещи по площадите. Международен отклик има вече в Белгия: на 2-и декември в Антверпен, където предстои посещение на Матео Салвини, също ще има среща на местните „сардини“. А името „6000 сардини“ вече е регистрирано като запазена марка от Европейската служба за интелектуална собственост.

Четирима приятели от Болоня, все млади хора - Матиа Сантори, Джулиа Траполони, Роберто Мороти и Андреа Гарефа, решили, че нещо трябва да се направи след изказване преди време  на лидера на „Лига”  Матео Салвини на негов митинг в града, че на централния площад Пиаца Маджоре имало 100 хиляди негови привърженици. Който е бил в Болоня знае, че площадът няма такъв капацитет. И понеже предстоеше ново посещение на Салвини в Болоня във връзка с местните избори през януари, четиримата приятели пускат послание в социалната мрежа за мирна сбирка на площад Маджоре под надслов „Болоня е антифашистки град”. То започва да набира симпатизанти, a междувременно се изчислява, че в очертанията на повдигнатата  настилка от 1800 кв. метра насред площада, ако хората са плътно застанали едни до други като в рибена консерва, ще бъдат 6000 души. От там и новата страница във Фейсбук „6000 сардини”.  Резултатът е не само пълен площад, но и съседните улици или към 15 хиляди участници против популизма, неравноправието и нетолерантността, докато в зала „Пала Доца” с капацитет 5570 места бе партийната среща на „Лига”. Във връзка със случилото се Матиа Сантори  каза за медиите

„Махнахме името на Салвини от нашето заглавие и направихме страница във Фейсбук „6000 сардини”, защото искаме да се разграничим и да изпратим ново послание. След  Болоня много хора разбраха, че се е родило  нещо ново. Първият отговор дойде. Мисля, че не беше случайно, че този отговор дойде от Болоня и област Емилия-Романия, въпреки че някой подцени силата на този град и на неговата област“.

„Сардините“ не изразяват партийна принадлежност, не носят лозунги и знамена, а само нарисувани сардини с надпис в игра на думи, че съответният град, примерно Modena non si lega - няма да се хване в смисъл на въдицата и, че не иска „Лига”. Този възглас ехтя мощно без обиди и нападки към никого и както в Болоня така и в Модена се пя популярната италианска песен „Бела чао”.

В Модена Салвини не проведе срещата си с електората в центъра на града, както бе по програма, а в заведение за 400 души, докато 6000 местни сардини се събраха под проливния дъжд на централния площад Пиаца Гранде. Участва и капитанът на волейболния отбор на Модена и на скуадра адзура Иван Зайцев, a друг гражданин за местна медия каза:

„Господина, който разправя врели-некипели из цяла Италия, ще е по- добре да престане. Последната му измислица беше, че щял да отвори болниците в събота и неделя, като че ли болниците не работят през почивните дни“. 

Бившият премиер и настоящ еврокомисар Паоло Джентилони написа съобщение  „Модена. Валят сардини”, а секретарят на демократическата партия Никола Дзингарети смаяно възкликна: „Велики!“

Политическите наблюдатели отбелязват, че движението на сардините събуди хората от лявото политическо пространство забравени от демократическата партия, повечето от които вече не ходят и да гласуват. И понеже, „сардините“ не обиждат, не нападат никого, не градят барикади, не предизвикват сблъсъци и не се прикриват с качулки дезориентират не само Салвини, забеляза известният писател и журналист Франческо Мерло. Сред „сардините“ има интелектуалци, известни музиканти, актьори като Алесандро Гасман, спортисти, майстори-готвачи - изобщо хора от всички браншове и на различна възраст. Те повлияха чак на Белгия, където на 2-и декември в Антверпен местните „сардини“ се организират да изразят преди всичко своето отношение на антирасизъм, защото италианците продължават да имигрират в търсене на работа и бъдеще. Срещи на „сардините“ вече са предвидени в Торино, Милано, Генуа, Рим, Неапол, Бари и Палермо както и в редица по-малки градове. Във връзка с това Матиа Сантори обясни пред медиите:

„Ние сме в контакт с организаторите в Генуа, във Флоренция, Соренто и с всички други заинтересовани градове. Целта е да запазим спонтанността, защото успехът се дължи на иновативния подход, като същевременно не бива да се променя първоначалното послание от Болоня“.

И чрез тази определена от медиите чрез метафората рибена революция - първа  в историята организирана от „сардините“, посланието по думите на основателите  в лицето на Матиа Сантори е, „че е дошъл моментът да се промени инерцията на популистичната реторика, да се покаже, че хората стоят над деспотизма и, че са по-важни от потребителските акаунти”.

„Сардините“ нямат за цел да основават партия, а да подкрепят и преди всичко да оптимизират съществуващата левица. 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38