Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Тирана се проведе Световната среща на българските медии

Първата българска телевизия в Латинска Америка започва излъчване от Аржентина

| обновено на 24.11.19 в 20:16

Българите, които живеят в Южна Америка, скоро ще имат своя телевизия. Това стана ясно по време на 15-ата световна среща на българските медии, която се проведе в албанската столица Тирана.

Телевизията е създадена от Българското дружество в Аржентина. Новата медия, наречена „Лос Булгарос ТВ", си поставя за цел да обедини българската общност на целия континент Южна Америка, уточни един от създателите и – Иван Цанков от онлайн радиото „Моята България“ в Буенос Айрес:

„Самото име подсказва, че телевизията е на българите в тази част на света. Бихме искали след време, когато нашата телевизия навлезе в живота на българската диаспора, зрителите да казват: „Да, вярваме в тази информация, защото я излъчиха по „Лос Булгарос ТВ", сподели Цанков.

"БГ Войс" - Чикаго получи традиционната награда за разпространение на българската култура от българоезични медии в чужбина

В срещата участваха представители на 40 български медии от Европа, Северна и Южна Америка, които обсъдиха ролята на медиите в поддържането и защитата на националните приоритети. Тази година традиционната награда за разпространение на българската култура от българоезични медии в чужбина получи електронното издание „БГ Войс“ – Чикаго на журналиста Ясен Дараков.

Днес - във втория ден на форума в Тирана, участниците обсъдиха проблемите в сферата на туризма в контекста на националните приоритети, предизвикателствата пред медийните бизнес модели, свързани с бума на безплатно съдържание в интернет, както и значението на културните формати. Медийният експерт Георги Лозанов коментира:

„Има целенасочен опит за маргинализиране на културата. Културен продукт не се създава поради липсата на терен, на който това да се случва и това да е важно. Това е търсено политическо решение“.  

Лозанов, който е и член на Управителният съвет на Фонд „13 века България“ връчи специалната награда, която фондът дава за разпространение на българската култура на „БГ Войс“.

В дискусиите на форума участваха журналисти, писатели, учени, общественици, артисти, депутати и експерти.

„Все повече желание имат хората да общуват от всички страни, където се говори, пише или показва на български език, независимо каква е тяхната историческа съдба“, каза пред участниците в срещата генералният директор на БТА и председател на Асоциацията на българските медии по света Максим Минчев.

Академик Антон Дончев заяви: „Главното, с което нацията трябва да се занимава, е проблемът за нейната култура“.

Професор Михаил Неделчев допълни: „И да се чувстваме всички ние, разпръснати по света, заедно с българите в България да бъдем заедно“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Тирана започна Световната среща на българските медии

В албанската столица Тирана започна 15-ата световна среща на българските медии. Фокусът на форума тази година е „Медии и национални приоритети“. Събитието събра български медии от Европа, Северна и Южна Америка: "Все повече желание имат..

обновено на 23.11.19 в 16:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на..

публикувано на 20.07.24 в 19:36

21 водачи зад волана след употреба на алкохол и 11 след наркотици за ден

21 шофори, качили се зад волана след употреба на алкохол и 11 водачи, употребили наркотици са установени при проверки на пътната полиция само за ден, съобщават от МВР. В рамките на провеждащата се специализирана операция за контрол по пътя са проверени 13..

публикувано на 20.07.24 в 19:27
Калин Стоянов

МВР може да осигури фургони за живеене на пострадалите от Воден и Крайново

МВР има възможност да осигури фургони за живеене на пострадалите жители от селата Воден и Крайново. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов: "Става въпрос за 15 контейнера, като в по-голямата част от тях има възможност да живеят от пет до..

публикувано на 20.07.24 в 19:19
Пожар. Снимката е илюстративна.

Лятна буря с валежи частично потуши пожара на Беклемето

Лятна буря с валежи частично потуши пожара във високата част на Стара планина. Той е в местността Беклемето, край прохода Троян - Кърнаре.  Пожарникарски екипи остават да дежурят в района

публикувано на 20.07.24 в 19:15
Доналд Тръмп

Тръмп се завръща към предизборните си изяви

Бившият президент и настоящ кандидат за Белия дом на Републиканската партия Доналд Тръмп се завръща към предизборните си изяви, седмица след покушението срещу него.  Първият предизборен митинг след опита за убийство срещу Доналд Тръмп е в Гранд Рапидс,..

публикувано на 20.07.24 в 19:06