Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Риболовни сдружения сезираха прокуратурата

Риболовци поискаха наказания за мъртвата риба в река Въча

Кметът на Кричим настоява да се търсят отговорните

Река Въча
Снимка: bg.wikipedia.org

Обезводняването на река Въча в участъка след ВЕЦ „Въча I“ и опасността от унищожаване на водната екосистема, в това число и на рибата в реката, обсъждат днес на среща при областния управител на Пловдив Дани Каназирева. На срещата са поканени представители на Министерството на околната среда и водите, Националната електрическа компания, „Напоителни системи“, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, членове на риболовни сдружения и кметът на Кричим Атанас Калчев.

Миналата седмица риболовци от Кричим и страната сигнализираха за огромно количество мъртва риба в коритото на Въча и поискаха оставката на ресорния министър Нено Димов на протест под прозорците му. Риболовни сдружения сезираха прокуратурата.

На 20 и на 21 ноември рано сутринта в коритото на река Въча не е имало никаква вода, твърди Денис Исов от Ловно-рибарското дружество "Видрите" в Кричим. "След като дойдохме тук установихме агонизираща риба. Беше страшно. Много риба имаше", свидетелства Исов.

Той обясни, че 99% от рибата по коритото на река Въча е балканска дива пъстърва, която е попаднала в реката благодарение на доброволни зарибявания на частни клубове, с вложения на лични средства и през спонсорство от вериги магазини.

Ремонтните дейности във Водноелектрическите централи в реката са били от 19 до 21 ноември и сега ситуацията се нормализира, но от ловно-рибарското дружество настояват отговорните за екологичната катастрофа да понесат своята вина.

На 18 ноември кметът на Кричим е получил уведомление за прекъсването на работата на ВЕЦ "Въча 1" и ВЕЦ "Въча 2" заради планови ремонти.

"В това уведомление беше разписано, че се възлага на ВЕЦ "Кричим" да осигурява тези необходими водни количества, които трябва да се изпускат в руслото на реката, за да може да се поддържа флората, фауната и рибата да не остане на сухо, както се случи. Интересното в това уведомление за първи път е, че беше разпоредено само да се осигурява необходимия воден отток 18 часа в денонощието. Досега винаги е било разпореждано 24-часово непрекъснато оводняване на коритото. Това уведомление до мен беше разписано от ресорния заместник-министър Красимир Живков", поясни той.

След подадените сигнали от рибарски сдружения и от кмета на Кричим Атанас Калчев в Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите започнаха проверки.

Трябва да се установи дали не са отклонявани водни количества за частните ВЕЦ-ове през съоръженията на "Напоителни системи", отбеляза кметът на Кричим Атанас Калчев.

Той настоява да се потърси наказателна отговорност и да се посочат публично виновните длъжности лица, както и последствията за тях, защото това не е първият случай на намерена мъртва риба в река Въча.

"Винаги, когато започнат ремонтни дейности, било то планови или инцидентни, по ВЕЦ-овете под някаква форма, някой се възползва и злоупотребява с тези разрешителни режими, кой е той, не мога да ви кажа, защото никога досега не се е установила вина. Някой да е поел отговорност, някой да е наказан и нещо да се е случило," коментира Калчев.

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички станции на московското метро вече "разпознават" пътниците

От 15 октомври всички станции на московското метро са оборудвани със система за плащане чрез лицево разпознаване. Създателите на системата Face Pay твърдят, че тя няма аналог в света. Преминаването през турникетите на метростанциите ще става, след като специална камера разпознае лицето на пътника. Процентът и качеството на разпознаване са на..

публикувано на 16.10.21 в 12:41

Д-р Михайлов: Хронично болните трябва да се ваксинират задължително

Covid-инфекцията би могла да бъде много опасна за хората с хронични заболявания, каза за БНР д-р Васил Михайлов от имунизационния център на Александровска болница в София. "За тях със сигурност трябва да се погрижим и да бъдат ваксинирани първи, тъй като те са най-застрашени от това заболяване. Ваксините ги имаме и това е най-добрата..

публикувано на 16.10.21 в 12:01
Д-р Наталия Маринова, ревматолог

Д-р Наталия Маринова: Голямата честота на артритите се дължи на променения автоимунитет

„Атритът е възпалително заболяване на ставите и той включва   огромна група разнородни заболявания в зависимост от тяхната локализация в скелета, защото ставите са много в човешкото тяло и в зависимост от това ние разделяме артрита на различни групи", каза за БНР д-р Наталия Маринова, ревматолог в университетската многопрофилна болница за..

публикувано на 15.10.21 в 20:22

Безплатните ваксини срещу грип все още не са доставени на личните лекари

Специалисти предупреждават, че се очаква грипна вълна, наред с пандемията от Covid-19. Здравното министерство е осигурило 230 хиляди безплатни дози по Националната програма по ваксинопрофилактика. Те обаче още не са стигнали до кабинетите на личните лекари. Безплатните ваксини срещу грип все още не са доставени на личните лекари. Списъците със..

публикувано на 15.10.21 в 17:28
Дом-паметникът на връх Бузлуджа е най-популярният обект за Dark tourism

Министър Минеков: Ремонт на паметника на Бузлуджа ще струва около 35 милиона лева

„Нещата са много по-голям проблем и аз се надявам скоро да имаме Народно събрание, където ще предложа комисия по въпроса за така нареченото дисонантно или противоречиво национално наследство в монументалното изкуство и дори в архитектурата. Една комисия трябва да прецени кое е история   и кое носи лошия спомен. Има паметници, които не отговарят..

публикувано на 15.10.21 в 14:58

Анна Стоева показва домашното насилие в свои фотографии

Изложбата "Вещи безценност" показва снимки на личните предмети на жени, убити от партньорите си. Фотографиите можете да видите на оградата на Британския съвет - на ъгъла на улица "Кракра" и "Оборище" в София. Изложбата е част от проекта "Да излезем от кръга на полово базираното насилие срещу жени и деца в България" на Българския хелзинкски..

публикувано на 15.10.21 в 12:40

Продължава инициативата „Парламентарна група за децата“

Национална мрежа за децата продължава инициативата „Парламентарна група за децата“. Поканата за включване в надпартийното обединение е отворена за кандидатите за народни представители в 46-тото Народно събрание, които са готови да защитават правата на децата. "Инициативата изразява обществената необходимост от ясни цели и приоритети в детските..

публикувано на 15.10.21 в 12:26