Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велизар Енчев: Не всеки, който те шпионира, ти мисли злото

Велизар Енчев
Снимка: Ани Петрова, БНР

"Ако не беше руското разузнаване, днес Реджеп Ердоган нямаше да бъде жив. Благодарение на тяхната помощ той запази поста си и започна интензивно сближаване между Русия и Турция, за да стигнем до там, че вече се говори за евентуално напускане на Турция на НАТО. Следователно не всеки, който те шпионира, ти мисли злото". Така започна коментара си за шпионския скандал в Сърбия, в който беше замесена и България, журналистът Велизар Енчев. 

Пред БНР той заяви, че за шпионажа няма филтър, когато става дума да получаване на информация и за оказване на влияние, чрез така наречените агенти за влияние, колкото и близки да са двете държави: "Когато са близки, пак трябва да имат информация, за да знаят дали няма да загубят този съюзник, или пък да му помогнат в критична ситуация, както стана в Турция". 

По думите му през последните два месеца сме свидетели на три шпионски скандала с руски адрес и съответно с Македонско, Българско и Сръбско участие:

"Арестите на т. нар. "русофили" у нас е дело на ДАНС и прокуратурата, което е обречено на провал, тъй като обвиненията срещу тях са на границата на абсурда и пародията. Другият скандал обаче е много по-сериозен  - отказът на МВнР на агреман за руския помощник военен аташе в България. Това трябваше да стане, за да се постели един зелен килим за днешното посещение на Бойко Борисов в Белия дом", каза Енчев в "12+3". 

Той добави, че другият шпионски скандал е избухналият в Скопие - за т. нар. "атака" срещу Македонския парламент". 

Според журналиста България е замесена в сръбския шпионски скандал, защото информацията изтече от сръбското контраразузнаване.

"Тази среща е заснета от сръбското контраразузнаване", категоричен бе Енчев.

Интервюто на Петър Волгин с Велизар Енчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Милен Керемедчиев в студио на програма „Хоризонт“

Милен Керемедчиев: Сърбия се превръща в агресивен проводник на руските интереси на Балканите

Сърбия от истинския „троянски кон“ на Русия на Балканите се превръща в един много агресивен проводник на руските интереси в региона, заяви пред БНР Милен Керемедчиев, експерт по международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи...

публикувано на 23.11.19 в 11:22
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе. Няма сигнали за нанесени материални щети. Силният дъжд в Русе започна в 18.35 ч. и само за 25 минути до 19 ч. над града се изсипаха повече от 20 литра на квадратен метър...

публикувано на 25.07.24 в 19:56

От пресцентъра на правителството съобщиха за нерегламентирана продажба на билети за фестивала Webit

От пресцентъра на правителството съобщиха за нерегламентирана продажба на билети за фестивала Webit, който трябва да се проведе през октомври в София.  Според съобщението от служебния кабинет не са поемани ангажименти относно обявения на сайта официален..

публикувано на 25.07.24 в 19:37

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си за възстановяване на доставките на петрол от "ЛукОйл"

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската комисия за възстановяване на доставките на петрол от руската компания "ЛукОйл". След като Украйна наложи санкции срещу руската група..

публикувано на 25.07.24 в 19:28
Демонстрация срещу израелските операции в Газа и продажбата на американски оръжия на Израел в деня на посещението на премиера Нетаняху  във Вашингтон, САЩ, 24 юли 2024 г.

Още за речта на Бенямин Нетаняху пред американския Конгрес

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изнесе остра реч пред американския Конгрес, в която  обеща да постигне "пълна победа" срещу палестинската групировка "Хамас" и заклейми американските противници на войната в Газа. В речта си по време на..

публикувано на 25.07.24 в 19:20

От утре Общинските служби "Земеделие" приемат заявления от пострадалите от пожарите фермери

От утре Общинските служби "Земеделие" в районите с обявено бедствено положение, започват да приемат заявления от пострадалите фермери, съобщават от Министерството на земеделието.  Документите са необходими заради кандидатстването за подпомагане и трябва да..

публикувано на 25.07.24 в 19:15
Николай Патрушев

Николай Патрушев: САЩ възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна и да разположат там съвременни оръжия с голям обсег. Това заяви Николай Патрушев, бивш председател на Съвета за сигурност на..

публикувано на 25.07.24 в 19:02

Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали

Около 18:30 часа в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин  е избухнал  пожар и са последвали взривове. Двама души с животозастрашаващи изгаряния,  пострадали при  пожара,..

публикувано на 25.07.24 в 18:51