Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добра рецепта ли е горенето на отпадъци в столичната "Топлофикация"

Снимка: БГНЕС
Европейската комисия даде своето одобрение за изграждането на инсинератора за горене на отпадъци в София. За изграждането му са отпуснати 94 милиона евро. Очаква се новата система да бъде изградена изцяло до 2023 година и да бъде свързана с топлофикационната мрежа, която ще позволи на "Топлофикация - София" да намали разходите си за природен газ.

"Това беше един етап на оценка, който имаше за цел да докаже освен това, че проектът е екологосъобразен и че е икономически обоснован да се реализира", посочи пред "Хоризонт" Петър Трайков, който оглавявав Дирекция "Управление на отпадъците" в Столичната община. 

"Решението на Европейската комисия потвърждава първоначалните анализи и разчети, че проектът е изгоден и от двете гледни точки - и от екологична, и от икономическа. Това, което има като ползи от проекта, показва, че по безспорен начин има смисъл да се изпълни един такъв проект и той е в интерес на цялото общество в София, а също така и на страната", коментира той.

Ще се намалят емисиите фини прахови частици

Проектът обслужва интереса на цяла София, на абонатите на "Топлофикация - София", води до намаляване на емисиите на фини прахови части и решава проблеми от гледна точка на третиране на отпадъци, посочи Трайков.

Инвестиционното намерение е разгледано от доста комисии в ЕК, включително от Главна дирекция "Околна среда" и ако имаше притеснения за негативни ефекти за околната среда те щяха да спрат проекта, изтъкна Петър Трайков.

Следващите стъпки са подготовка на документация за провеждане на процедура за избор на изпълнител, поясни той.

"Тази задача се изпълнява съвместно с Европейската инвестиционна банка. Процедурата за избор на такъв консултант върви през партньорството ни с ЕИБ и това от своя страна ще гарантира, че документацията ще бъде така подготвена, че нивото на изискванията към потенциалния изпълнител ще бъде на достатъчно високо ниво, за да се гарантират всички параметри от гледна точка опазване на околната среда, ефективност и надеждност на инсталацията."

Част от средствата са нисколихвен заем от Европейската инвестиционна банка.

Финансови щети за 90 милиона евро?

Според Момчил Якимов, учредител на Гражданската инициатива "За чиста София без изгаряне на отпадъци", окончателното одобрение на проекта трябва да се получи от Главна дирекция "Кохезионни фондове".

"Ние се запознахме внимателно с прессъобщението и вътре са много интересни мотивите, с които е одобрена държавната помощ. В съобщението се казва така: теза 1 - "Топлофикация - София" е безспорно важно предприятие за града и за екологията. Теза номер 2 - преминаването от изгаряне на природен газ, както е в момента, към изгаряне на отпадъци е губещ проект, който ще доведе до финансови щети в размер на 90 милиона евро. За нетирането на тези щети е нужно Европейската комисия да отпусне тази помощ. Разбирайте, че ако я няма тази помощ, тогава цената на топлофикационната услуга ще стане непосилна и неприемлива за гражданите, прогнозира Момчил Якимов.

Якимов заяви, че не е икономически изгодно да се изпълни този проект, докато Петър Трайков от Столичната община защити тезата, че проектът не е губещ.

Процедурата за одобрението на проекта е непрозрачна, коментира Данита Заричинова от Екологично сдружение „За Земята“.

"Топлофикация - София" ще разполага с тези пари и ще отговаря за управлението на целия този проект 30 години напред. А в момента например,  доколкото съм запозната, последните девет месеца загубите на "Топлофикация" са около 89 милиона лева. Да не говорим и за загубите пък по мрежата, около 18% от енергията се губи", обобщи  Данита Заричинова.

Всички гледни точки чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51