Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария и Орлин Давчеви: Интериорът е солта на архитектурата

Водещата Мая Данчева с Мария и Орлин Давчеви
Снимка: БНР

„Правим домовете на хората – такива, че те да бъдат за тях място, в което те да се връщат с желание, там, където се отглежда обичта, където се отглеждат и ли се запазват всички хубави български традиции.“ Така се представят Мария и Орлин Давчеви, семейство архитекти и интериорни дизайнери, които гостуваха на предаването "Нощен хоризонт".

Да правиш красиви домове е магия, фантастична магия, убедена е Мария Давчева. 

Как средата, в която живеем, ни се отразява?

Едно от най-позитивните изражения на архитектурата е, че тя може да променя не само материалната среда, но и живота на хората, които я обитават, посочва доц. д-р арх. Орлин Давчев. „Особено интериорът, който е толкова в близък досег с потребителите като мащаб, като усещане.“

Пробива си път новата култура – да се търси специалист още на етапа гола поляна, преди изграждането на една сграда, отчита Мария Давчева, според която прагът на доверие към намесата на специалист вече е преминат. „Средата, която обитаваме, ни култивира, влияе подсъзнателно, така че е важно да имаме изисквания към тази среда“, допълва тя.

В интериора оставяме своя почерк

Интериорът е онази част от архитектурата, която иска много сърце и търпение, може да се сравни с отглеждането на малко дете, допълва арх. Давчева. „Интериорът е там, където човек оставя тези подписи, тези белези, които са несравними. Те са подправката, солта на архитектурата.“

Да разграничим интериора от декораторството, призовава арх. Орлин Давчев. При декорацията аранжираме, докато при интериора по-скоро се работи с функционалности, пространства, ергономия. „Намесата е много по-дълбока и много често се налага да се правят някои трансформации. Тогава човек трудно би могъл да се справи сам, а ние знаем, че българинът си е пенкилер и си разбира от всичко. Затова често се правят грешки.“

За да се оползотвори най-пълноценно едно пространство е необходим професионален поглед, убедена е Мария Давчева, която вярва, че добрият архитект пристига първо като психолог.

„Човек, ако не е учил това, колкото и много списания да гледа, колкото и да е пътувал, колкото и прекрасни мебели и осветителни тела да купи – това не е достатъчно, за да направи интериор, да направи дома. Домът е една съвкупност, една цялост от неща - видими и невидими за очите.“

Когато гледаме някакви примери, често се увличаме в прилагането на принципа copy-paste и се опитваме автоматично да го пренесем в друго пространство, което води до лоши резултати, казва доц. Орлин Давчев. Правилният начин на разработване на едно пространство според него е то да има идентичност, собствен дух и характер. Ако се пренасят механично разнородни елементи, интериорът започва да прилича на пачуърк, коментира специалистът.

Българският дом става глобален

Интериорите робуват и на мода. Българският дом вече е глобален дом, какъвто може да се види и в други точки на света, казва още архитект Давчева. Сегашният дом по думите й се лута между различни моди, между показване на лукс с много средства и почти аскетски, минималистичен облик. Новото поколение ще прави нов тип домове, с нови правила за оформянето на дома и ново усещане за автентичност, допълва тя.

Може ли един осмислен проект да уголеми едно жилище?

„Безспорно“, отговаря Орлин Давчев. „Това е един от най-мощните инструменти в архитектурата, когато се борави с подобни фокуси, които всеки архитект малко или много владее, за да може да коригира пространството, да коригира начина, по който то се възприема с най-различни прийоми, свързани с материал, с цвят, със съподчиненост между форми и пространство, със самата аранжировка на подвижно и неподвижно обзавеждане. Накрая може самото пространство да се промени до неузнаваема степен.“

„И тези малки хитринки всъщност детронират правила от рода на „малко пространство, малки плочки“, „тъмният цвят „затваря“ помещението, светлият го отваря“. Няма такова нещо“, допълва Мария Давчева.

Хубавият дом приляга на обитателите си

Хубавият дом е онзи, който приляга на човека, няма универсална рецепта за това, отбелязва тя и дава примери с хора, които имат нужда от повече пространства и други, които се чувстват по-уютно в малки пространства.  

Доц. Орлин Давчев се забавлява с митовете за професията архитект. „Много клиенти си мислят, че по цял ден се занимаваме само с красота, естетиката е в ежедневието ни, едно прекрасно битуване. И ние само взимаме елегантни решения.“ Всъщност архитектът е артист, при който музата трябва да бъде по график, с усмивка добавя той.

„Аз съм от динозаврите, които чертаят само на ръка“, признава арх. Мария Давчева. „Малко страдам по това, че няма време за рисуване, че не получаваме хартиени писма, че все по-малко четем хартиени книги...“

Цялото интервю с Мария и Орлин Давчеви слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51