Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Брънзов: НИМХ не е работил по-добре, БАН манипулира обществото

„НИМХ си работи добре и все по-добре, отколкото в БАН. За последните 30 години НИМХ не е работил толкова добре като в момента“, заяви пред БНР директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов. Той обяви, че утре ще излязат със становище по официалната позиция на Общото събрание на БАН, в което Академията остро разкритикува текстовете от подготвения специален закон за Националния институт за метеорология и хидрология.
      

„То е пълно с неверни неща, манипулира обществото. Някой трябва да каже истината за БАН... Самият закон, който сега е предложен, затова боде очите на БАН, защото показва, че една научна организация може да работи по съвсем различни принципи и то много добре в сравнение с това, което е БАН в момента с нейния закон. Тя е действителност е една неправителствена организация, но получава 100 млн., за да прави каквото и както иска“, категоричен бе той в предаването „Преди всички“.

„НИМХ има достатъчен брой учени, има научен съвет, има акредитации. НИМХ работи изключително добре в научната област. Тази година НИМХ е спечелил 3 проекта с международно финансиране и 37 с национално. Институтът, който те създадоха, няма дори научен съвет, т.е. той не може да съществува изобщо и няма нито един проект с външно финансиране тази година“, посочи проф. Христомир Брънзов.

Той определи като поредна манипулация твърдението на БАН за монопол на НИМХ върху достъпа до метеорологични данни:

„НИМХ не получава отникъде данни, НИМХ произвежда данни и ги предоставя на всички. Единствено се заплащат анализи, експертизи, разработки, а не данни, и то на търговски дружества, частни лица, които изискват специфични услуги. Това, разбира се, трябва да бъде заплатено, за да се възстановят разходите. Обслужването на всичко, което е държавна структура, структура на изпълнителната, законодателната, съдебната власт – всичко това се изпълнява безплатно от НИМХ, защото НИМХ ползва публични средства. Законът на НИМХ му регламентира конкретни задължения. За разлика от Закона за БАН, НИМХ може да получава и е длъжен да изпълнява всичко, което министърът му възложи допълнително. НИМХ е поел много сериозни ангажименти в тази област“.

Проф. Брънзов подчерта още, че архивът на НИМХ е достъпен за всеки български гражданин при условията на Закона за архивите.

По думите му имотите на института са много опасна тема за БАН:

„Всички имоти, които НИМХ имаше, имат акт за държавна собственост на името на НИМХ, никакъв БАН“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В същото време повече от 50 000 души вземат участие в най-голямата жп стачка за годината

Уелс, Шотландия и Северна Ирландия искат среща за "хазартния" бюджет

В съвместно писмо финансовите министри на Уелс, Шотландия и Северна Ирландия поискаха спешна среща с британския министър на финансите Куази Куартенг за обсъждане на незабавни действия за прекратяване на негативните последици от обявения от него минибюджет. Три от съставните части на Обединеното кралство – Уелс, Шотландия и Северна Ирландия,..

публикувано на 01.10.22 в 20:12

Илон Мъск представи два прототипа на хуманоидния робот "Оптимъс"

Известният предприемач в областта на новите технологии Илон Мъск представи два прототипа на хуманоидния робот "Оптимъс" на специално събитие в Калифорния. Компанията на Мъск планира в бъдеще да пусне робота в серийно производство. "Целта ни е да направим успешен хуманоиден робот, колкото е възможно по-скоро. Проектирахме го при същите правила,..

публикувано на 01.10.22 в 20:03
Подготовка на машини за вота в секция в кв. „Авджълар“ на Истанбул

Всичките 51 секции, за които отговаря Генералното консулство в Истанбул, са готови за вота

Всичките 51 секции в района на компетентности на Генералното консулство в Истанбул са запечатани и готови за вота утре. В последния момент бяха направени смени в състава на СИК-овете в Турция. Много от членовете на комисии, които идват от България, не пристигнаха за запечатването на секциите. На места се събра кворум от 4-ма души, а..

публикувано на 01.10.22 в 19:55
Не е проработила машина в секция във Вълчедръм, където ще се гласува с хартиени бюлетини

Само една машина за гласуване не е проработила преди вота утре

До края на днешното заседание на ЦИК бе дадено разрешение  за гласуване с хартиени бюлетини в утрешния изборен ден само за една секция . Тя се намира на територията на РИК 12 - Монтана. След инсталиране на устройството то не е проработило, което е потвърдено и от обслужващата машинния вот фирма "Сиела Норма". Става въпрос за секция във..

публикувано на 01.10.22 в 19:49

Смени до последно на членове на СИК и в област Враца

Часове преди началото на изборния ден продължават смените в изборните състави в област Враца. Районната избирателна комисия е издала стотици удостоверения за попълване на секционните комисии с нови членове. Говорителят на РИК - Враца Силия Иванова: "РИК Враца работи до последно и продължава да работи върху издаването на..

публикувано на 01.10.22 в 19:45

Секционните комисии в област Сливен получиха изборните книжа и машините

В Сливенска област е приключило раздаването на изборните книжа на СИК-овете. Навсякъде са доставени изборните машини. Няма жалби за нарушения в деня за размисъл, съобщи говорителят на РИК Елизабет Кендерян. Общо 249 изборни машини са разнесени по избирателните секции в областта.   "Нямаме сигнали за проблеми. За сега вървят нормално..

публикувано на 01.10.22 в 19:40

100 заявления за промени в секционните комисии в област Бургас

100 са постъпилите заявления за промени в секционните комисии в Бургаска област. Промените се извършват основно от 2 партии, каза председателят на районната избирателна комисия Михаил Хаджиянев. Първи за проблема днес сигнализираха от Община Карнобат. Секретарят на Общината Кремена Красимирова: "До последно постоянно има хора, които се..

публикувано на 01.10.22 в 19:35