Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Фотев: Изследване показва ниска степен на солидарност у българите

проф. Георги Фотев
Снимка: БГНЕС

Учени от 12 държави днес се събират в София, за да търсят отговори на въпроси като „Удовлетворени ли сме от живота?“, „Вярваме ли на институциите?“ и „Идва ли краят на балканизацията?“. Това са само част от темите, които ще бъдат обсъдени на международна конференция „Европейските ценности в страните от Югоизточна Европа. Новите предизвикателства и шансове“. Учените ще дискутират днес и утре предизвикателствата, пред които са изправени европейските общества и целия ЕС.

Проф. Георги Фотев – почетен професор на Нов български университет, подчерта, че се основават на петата вълна на европейското изследване на ценностите.  

„При втората вълна и по-нататък бяха установени едни факти, които в някои отношения са много притеснителни, например по отношение на проява на съпричастност или готовност да се протестира – от най-невинната форма на протест, каквато е да подпишем петиция, и се стигне до гражданско неподчинени, което е най-силната форма на протест. Когато получих окончателните данни и трябваше да се виждам с колегите от другите страни, изпитвах голямо притеснение. Огромен процент – близо 80%, не биха подписали дори петиция – това е потресаващо, да не говорим за други форми на протест. Това означава много ниска степен на самопреценка на ситуацията и на това, което трябва да направиш“, коментира той в предаването "Преди всички".

Проф. Фотев подчерта, че държим линия на респект и доверие към европейските институции – по-голямо от това към българските институции. По думите му има проблем в този аспект. Има тревожни неща и по отношение на доверието към медиите, както и ниска степен и солидарност.

Според него има необходимост от стратегически дебат за европейските ценности:

„Ние се нуждаем от дълбинно разбиране на процесите – да видим добре кои неща на какво се дължат. Една от причините, които предварително можем да кажем, е, че се дължат на много ниска степен на взаимно познаване със съседите. Това трябва да се промени“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малки лазарки на гости на БНР

Малки лазарки гостуваха на БНР. Момичетата от Детски танцов състав "Шопчета" при 133 СУ "А. С. Пушкин в София с ръководител и учител Илия Петков, които съхраняват българските традиции, изпълниха две песни - "Вилай мома, Лазаре" и  "Играли са куклици в студиото на програма "Хоризонт" и предаването "Закуска на тревата". В народната..

публикувано на 27.04.24 в 09:38

Започва традиционният празник за Лазаровден и Цветница в Ловеч

Майстори занаятчии, цветари и производители, както и фолклорни изпълнители от цялата страна ще се съберат днес в Ловеч, където ще бъде открит традиционният пролетен празник за Лазаровден и Цветница. Тази година празникът ще се проведе на три площада в града. В стария квартал "Вароша" близо 40 майстори ще демонстрират традиционни български..

публикувано на 27.04.24 в 09:30

Драматичен театър "Сава Огнянов" с премиерата на "Емоции от първа необходимост"

Тази вечер на камерната сцена на Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе ще бъде премиерата на спектакъла "Емоции от първа необходимост" на режисьорката Ева Данаилова.  Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" по фрагменти от "Страх и мизерия в третия райх" на Бертолт Брехт ще има премиера тази вечер от 19 ч на Камерната сцена..

публикувано на 27.04.24 в 09:05
Южният парк в София

Ботаническата градина на БАН – с вход свободен за празниците, в Южния парк започва почистване на водоемите

За празниците Ботаническата градина на Българската академия на науките ще бъде с вход свободен. Тя ще е отворена за посетителите днес и утре от 10 до 16 часа. Събитието има и тема  - "Кухненската градинка. От 11:30 часа ще има демонстрации на икебана, съобщават от академията. А в Южния парк ще се проведе първа фаза от почистването на..

публикувано на 27.04.24 в 08:12

На Лазаровден: Тържество пред новостроящия се храм в "Люлин"

Днес, на Лазаровден, ще се състои предвеликденско тържество пред новостроящия се православен храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал " Люлин". Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е! В програмата са включени галерия на открито, засаждане на дървета с послание от всяко училище в района и..

публикувано на 27.04.24 в 08:07

Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес. Богослуженията на..

публикувано на 27.04.24 в 07:57

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са официалните тържества, посветени на  Априлската епопея. Тази година Националното дружество "Традиция"..

публикувано на 27.04.24 в 07:46