Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Улавянето на бензиновите пари в бензиностанциите е 99%

Снимка: БГНЕС

Според Закона за чистотата на атмосферния въздух, Българският институт по метрология отговаря за проверката на ефективността на улавяне на бензинови пари при зареждане на автомобили на бензиностанциите.

"При зареждането на гориво на всяко едно МПС в бензиностанциите, в атмосферния въздух се изпускат летливи органични вещества. Тези летливи органични вещества участват при формирането на приземния озон, т.е. парниковия газ, който причинява множество здравословни проблеми и уврежда не само здравето на хората, а и растителността", каза в предаването "Хоризонт до обед" Паун Илчев, изпълняващ длъжността председател на Българският институт по метрология. Гарантираме, че в момента всички бензиноколонки, които функционират у нас, са в нормите за изпускане на бензинови пари, увери той. 

За намаляване на последиците от тази дейност Европейската комисия е въвела редица нормативни мерки. Според данните от доклад до Европейския парламент от 2017 година, във всички бензиностанции в Европейския съюз улавянето на бензиновите пари е достигнало 72%, докато в България е 99%.

"Активно се работи и затова на територията на България има седем оправомощени лица (юридически лица - бел.ред.) за контрол на улавяне на изпускане на бензиновите пари. Средногодишно тези лица извършват над 5 хиляди проверки", поясни Паун Илчев.

Законът предвижда санкции за лица, които възпрепятстват работата на контролните органи - от 1000 до 5000 лева. Глобите се налагат от Министерството на околната среда и водите.

"Дейността на БИМ (Български институт по метрология) е свързана с това да провери, да проконтролира и при несъответствие да фиксова колонката, т.е. гражданите могат да бъдат спокойни в момента, в който има един зелен стикер на самата бензиноколонка, на който пише Етап II на УБП и там пише докога е валидна проверката. Ако видят знак Х това означава, че колонката не би следвало да бъде използвана", допълни Илчев.

В Български институт по метрология не са получавани сигнали за нарушения на изискването за улавяне на бензиновите пари.

"Съотношението, което трябва да бъде, на парите към бензина, е 0,95 до 1,5, което означава, че това са много малки стойности и не би следвало да създават проблеми. Съответно трябва да поясним, че в по-развитите страни, например в Америка, има автоматични такива системи, които следят за неизправността и автоматично блокират самата работа на бензиноколонката."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.