Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сидни бе дадено началото на протестите срещу глобалното затопляне

В цял свят се очакват протестни акции с искания за действия срещу климатичните промени, София също се включва

протестът в Сидни
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Стотици хора, сред които много ученици, излязоха по улиците на Сидни, въпреки гъстия токсичен дим от околните пожари, за да участват в демонстрация по призива на шведската екоактивистка Грета Тунберг, предаде Франс прес. Те поставиха началото на нова серия от петъчни протести в целия свят срещу глобалното затопляне.

В Сидни демонстрантите се събраха пред централата на управляващата Консервативна партия, която те обвиняват, че омаловажава заплахата от глобалното затопляне.

От началото на сухия сезон в Австралия бушуват стотици пожари, опустошаващи щатите Нов Южен Уелс и Куинсланд. От началото на октомври шестима души загинаха, а стотици къщи и 1,5 милиона хектара бяха изпепелени от огнената стихия. Премиерът на Австралия Скот Морисън отхвърли гневно идеята за връзка между тези пожари и климатичните промени.

Австралия, която има 25 милиона жители, намали емисиите си на парникови газове повече, отколкото най-големите замърсители на планетата. Но страната си остава един от най-големите износители на въглища в света.

Очаква се подобни протестни акции да има днес в Мелбърн и други австралийски градове, както и в редица градове в други страни по света. Миналия месец милиони хора протестираха по света в рамките на петъчните стачки за климата.

Новите протести са в навечерието на международната конференция за климата, която започва в Мадрид на 2 декември. 

София също се включва в инициативата.

Довечера, в градинката до Народното събрание ще има нестандартна демонстрация като част от Световния петък без кожи. Мотото на четвъртото глобално шествие за климата, което ще се проведе днес в столицата е  „Да направим надеждата възможна, а не отчаянието убедително“. Дарина Коконова -- един от организаторите и активист от „Петъци за бъдеще –България“ каза за БНР:

„Ние не претендираме да сме експерти. Искаме политиката да слуша експертите, учените. За съжаление, в България все още се дава гласност на хора, които отричат тази наука и се опитват да подтиснат тези протести или факта, че това е глобална движение, а не само у нас. Трябва да се дава гласност на фактите и на това, че всъщност нищо не се прави, а точно напротив. Както виждаме дори на местно ниво с мръсния въздух и замърсяването на градската среда, това се случва и на глобално ниво. Затова –смяна на системата. Имаме и местни, и по-глобални искания! Трябва да се замислим за тази икономическа и политическа система, която поставя парите над хората, животните и природата, без които не можем“.

Веднъж на четири години да избираш най-малкото зло не е истинско право на глас и истинско участие във вземането на решения, убедени са младите.

В Пловдив

Сдружение „БГ - бъди активен“ организира в Пловидв голям форум „Град без отпадъци“. Събитието цели да активира работата за опазване и облагородяване на градската среда чрез успешно партньорство между граждани, институции и бизнес.

Биляна Милева от сдружението каза за БНР, че на форума ще има участници от Берлин и Будапеща. Берлинският пример е за устойчивост и разказва как местни ресторанти и заведения могат да намалят употребата на пластмаса и еднократни и прибори. Според Милева „Пловдив се чисти добре“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БТА е носителят на наградата "Аполон Токсофорос" на тазгодишната "Аполония"

Българската телеграфна агенция е новият носител на наградата „Аполон Токсофорос“. Тя се присъжда от фондация „Аполония“ за значим принос за развитието на българската култура и представянето й зад граница. На 40-тото юбилейно издание на Празниците на изкуствата в Созопол президентът Румен Радев връчи на основателите на фестивала плакет „Св.Св.Кирил..

публикувано на 30.08.24 в 01:50
Президентът Румен Радев

Президентът призова МС да предложи две жени за еврокомисар

Президентът Румен Радев призова Министерския съвет да предложи две жени за еврокомисар. Коментарът си държавният глава направи пред журналисти в Созопол. Това, което е в писмото на Урсула фон дер Лайен към българския премиер, е двама кандидати, от които единият задължително да бъде жена, но в тази ситуация, повярвайте ми, ако ние пратим мъж и..

публикувано на 29.08.24 в 21:32

Нов заместник-министър и нов заместник главен секретар на МВР

По предложение на новия служебен министър на вътрешните работи в МВР е назначен нов заместник-министър - Любомир Йосифов. В съобщение на Министерския съвет се казва, че той е заемал различни длъжности в структурите на министерството и че през последните години е работил като експерт по сигурността в частния сектор. Освободени от длъжността..

публикувано на 29.08.24 в 21:14

Изваждането на Доган от имотите - депутати призовават за държавна намеса

Данаил Папазов, който преди 10 години беше министър на транспорта в правителството "Орешарски", изпрати кратко съобщение до медиите, в което заяви, че чрез фирмата "Сигда" е собственик на дружествата "Хермес Солар" и "Делта Епсилон", които притежават недвижимия имот в парка "Росенец". А освен него - и имот в столичния квартал "Бояна". В съобщението на..

публикувано на 29.08.24 в 20:33

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша организираха жители на столичния квартал "Княжево". Преди три месеца достъпът до планината беше прекъснат по основни алеи, които попадат в частен имот, в който е започнал строеж. Протестът беше пред сградата на Министерския съвет. Протестиращите поискаха да бъдат спрени строежите незабавно...

публикувано на 29.08.24 в 20:19

Дъждът и огнеборците овладяха пожара под Черни връх в Рила

Дъждът в късния следобед и екипите, които през целия ден гасиха на терeна - общо около 80 души, овладяха пожара под Черни връх в Рила, който възникна миналия четвъртък на 2 300 метра надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица. Това съобщи за БНР изпълняващият длъжността областен управител на Кюстендил и координатор по..

публикувано на 29.08.24 в 20:13

7,6 млрд. паунда преразходи в схеми за предоставяне на убежище на мигранти във Великобритания

Във Великобритания Институтът за фискални изследвания обвини Министерството на вътрешните работи в големи преразходи в подкрепа на схеми за предоставяне на убежище на мигранти. Лошото боравене с бюджета означава, че са похарчени 7,6 милиарда паунда повече от прогнозата. През последните три години първоначалните прогнозни бюджети на Отдела за..

публикувано на 29.08.24 в 19:54