Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба представя архивното наследство на България и Румъния от Руско-турската война

Посетителите ще видят любопитни детайли за румънския принос във военните действия

Снимка: Здравка Маслянкова
Документалната изложба „Румънци и българи във войната от 1877-1878 г.” гостува във Велико Търново. Постерите в експозицията включват редки снимки и документи, карти, писма, вестници от архивното наследство на България и Румъния, отразяващи събитията от Руско-турската война. 

Изложбата е подредена в музей “Възраждане и Учредително събрание”. Тя е посветена на националния празник на Република Румъния 1 декември. На 12 постерни табла са представени десетки непознати до днес за широката общественост архивни документи, гравюри и снимки от румънското участие в Руско-турската война от 1877-1878 година.

„Румъния се включва в тази война активно, с 60-хилядна армия, като в края на войната от тази армия 10 000 са жертви и ранени. Точно в тази постерна изложба основно се набляга на участието и военните действия в петмесечната обсада на Плевен, битките, които се водят при Оряхово и Видин. След петмесечната обсада именно Осман паша предава своята сабя на румънските главнокомандващи“, обясни заместник-директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Миглена Петкова.

На 24 април 1877 г. се обявява Руско-турската война. В обстановка на всенароден подем, на 21 май същата година румънският парламент обявява независимостта на Румъния и война на Османската империя. За да бъде призната обявената от Румъния независимост от Османската империя, страната участва в Руско-турската война от 1877-1878 г. като съюзник на Русия. За първи път пред широката общественост Държавният архив в Букурещ показва телеграмата за включване на Румъния във войната.

Документ от изложбата „Румънци и българи във войната от 1877-1878 година”

„Това, което е любопитно и което се показва за първи път, е кореспонденцията между румънския крал Карл Първи и великия руски княз Николай Николаевич, в която руското главнокомандване търси помощ от румънския крал, помощ в тази обсада на Плевен. Мога да кажа, че телеграмата е на френски език, но това, което съдържа, ще бъде представено точно на самата изложба. Изложбата показва другата страна на войната, по-скоро румънската гледна точка от страна на главнокомандващите, от страна на водените различни маневри и боеве, но също така и на чисто човешкото измерение на войната - военните лагери от една страна, от друга страна - медицинските лагери, които са разположени не само на територията на България, но и на територията на румънските съюзници, които участват във войната“, допълни Миглена Петкова.

Сред интересните документи е заповедта за преминаване на Дунава. Докато за румънците това е война за утвърждаване на независимостта, то за българите е освободителна, коментира още Миглена Петкова, заместник-директор на Великотърновския исторически музей.

„Един по-нестандартен начин да представи войната. Изложбата ще бъде интересна и заради факта, че всеки посетител може да отдели много време, за да разгледа, да се запознае с документите, тъй като изключително много нови неща ще се представят в нея. Музеят в Гюргево показва румънското участие по отношение на медицинската помощ, която се оказва на ранените войни в тази война. Различни документи и снимки, които до този момент не са показвани на българска територия“.

Организатори на събитието са Регионалният исторически музей във Велико Търново, Асоциация “Еврорегион Данубиус”, Окръжният музей „Теохари Антонеску” в Гюргево в сътрудничество с Националните архиви на Румъния и България. Изложбата ще остане в старата столица до трети март.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53