Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

К. Ананиев: Нито едно българско дете няма да бъде лишено от медицински грижи

| обновено на 29.11.19 в 13:37
Кирил Ананиев
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев увери, че след спирането на спешния прием в Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“ в София, е създадена организация деца да бъдат приемани за интензивно лечение в "Пирогов", "Александровска" и Националната кардиологична болница. В Народното събрание министър Ананиев увери:

"Използвам тук тази трибуна, за да се обърна към всички родители и да им кажа: "Няма да остане нито едно българско дете, което да бъде лишено от необходимите медицински грижи." Този въпрос не трябва да се политизира".

Кирил Ананиев заяви това след предизвикани от левицата дебати по време на парламентарния контрол. По-рано ГЕРБ отхвърли искането на БСП за изслушване на здравния министър. Депутатът от левицата Георги Свиленски призова Ананиев да подаде оставка:

"Единственото нещо, което може да направите, господин министър, е да подадете своята оставка сега. Въпросът вече наистина е много по-голям. Той касае бъдещето на здравеопазването, защото тази част на залата нямат доверие на другата част на залата."

Удължен е срокът за изготвяне на доклада за смъртта на тригодишното момченце, което почина в София

В парламента Кирил Ананиев съобщи още, че със седмица до десет дни е удължен срокът, в който ще е готов докладът за смъртта на тригодишното момченце, което почина в "Пирогов", след като премина през още две болници. Тази сутрин министърът е получил нов предварителен доклад от Изпълнителна агенция „Медицински надзор":

"Все още пристигат нови и нови медицински документи, пристигат резултати от кръвни изследвания, освен това очакваме и докладите на четиримата независими експерти, които също са много важни.

За съжаление, може би ще се наложи да удължа още малко срока. Казвам го със съжаление, защото поех ангажимент пред родителите, пред главния прокурор да действаме много бързо, но явно такива случаи изискват технологично време".

Според първоначалните изводи тригодишното дете е починало от бързо развила се двустранна хеморагична бронхопневмония.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.