Изкуството възпитава чрез емоцията

Тоня Борисова и хлябът на българщината

Духовната мисия е като това да предеш тънка, но здрава нишка

Тоня Борисова
Снимка: Асен Великов

Тоня Борисова е писател, актриса, филмов сценарист, преподавател. Тя е член на световния елитен клуб на пътешествениците In Cruises. Мисията й е да съхранява българския дух.

"Посветих живота си на България. И това не е просто една фраза или декларация, а това е самият мой живот. От съвсем, съвсем малка имах усещането за пъстротата на нашия български свят, на духовния български свят чрез българските народни песни, които слушах по радиото", разказва в предаването "Нощен Хоризонт" Тоня Борисова.

Интересът на Тоня Борисова към фолклора е от детските й години. "Когато се възпитава в семейството отношение към българската история, към българската песен, към българските хора, към българската душевност, тази мая прави оня хляб на българщината", допълва тя.

Пред 1977 година Тоня е написала първата си книга - "Жива памет". Акцент в нея е да се пазят заветите на предците, да се пази родовата памет.

"Тази книга не беше допусната за печат в някогашното издателство "Народна младеж", което тогава беше и единственото, което даваше път на младите творци", спомня си Тоня Борисова.

Стихове за майката вместо за партията

В книгата са поместени стихове за вярата в Бог. "За Игнажден съм писала, за Богородица, молитви мои искрени, човешки, женски молитви, на майката. Нямах стихове за партията, нямах стихове за интернационализма. Това беше задължително перо в една такава стихосбирка и следователно тя по идеологически причини не можеше да излезе."

Повече от две десетилетия Тоня Борисова е работила като преподавател по български език и литература.

"И на моите ученици съм им говорила за древния дух на българщината, за българските достижения, открития, за българската литература - с този апломб, с който се преподаваше българската литература като едно от най-големите наши богатства, които имаме,  духовни. Аз усещах как у децата, младите хора се ражда едно чувство на гордост, че са българи", споделя тя.

Тоня Борисова е съавтор на книгата "Приказка за ни през 1999 година. Книгата е представена и в българските училища в чужбина.

Празници на духа

"С много от българските училища в чужбина, за да представим тази книга, аз съм правила срещи и ги съчетавам и с моите спектакли, които са посветени на съхраняването на българската родова историческа памет, на българските традиции, т.е. представила съм и мои филми в тези български училища и в българските общности. Това са едни празници на духа."

Някои от децата с български произход в чужбина пътуват и по 60 километра, за да учат в българското училище, отбелязва Тоня Борисова.

Възпитанието е по-фино дело от обучението

"Това го видях в Залцбург. И с такъв интерес, с толкова огън в очите тези деца се събират да учат в българското училище. Те там са една България. И ги виждах как всяко едно сърчице, всяка една душа детска - запалена от учителите, които работят с тях, работят с много ентусиазъм и с посветеност. Това са мисионери, абсолютни и възпитават българи, защото обучението е едно, а възпитанието е нещо много, много, много по-фино, защото се работи с душата". 

Да бъдеш българин означава да познаваш онези моменти в историята на своя род, в които са се постигнали нови хоризонти, нови върхове, смята Тоня Борисова.

"А в българската история има безкрайно много върхове, има и падения, но никога няма отказване от българщината от старите наши поколения, от които са сложени темелите на този народ."

Спектаклите й подхранват родолюбието. Тя е автор на повече от 50 спектакъла. Проектът "Пътеки към душата на България" изпълнява вече около 20 години.

Духовната мисия - да предеш тънка и здрава нишка 

"И като педагог, и като актриса, и като писател винаги съм си представяла моята работа, моята мисия като предене. Защо като предене, защото от голямата къделя на българското с много любов не само аз, а всички, които сме се посветили на това, предем тънката му здрава нишка, читава нишка и я предаваме от сърце в сърцето, и от душа в душата, на децата на внуците си, дай Боже и на правнуците", казва още Тоня Борисова пред "Хоризонт".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.