Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Желев: В Европа назрява настроение за фундаментални промени

Снимка: архив

В Европа назрява настроение, че не може да се кара с краткосрочни мерки и по стария начин, а очевидно са необходими дълбоки фундаментални промени и по-добре с тях да се започне по-рано. Това каза пред БНР политическият коментатор от "Клуб Z" Веселин Желев. Според него новата председателка на ЕК ще има труден мандат. Политически това е най-слабата Комисия през последните 15 години, смята той.

„Тя ще трябва да разчита на динамични мнозинства. Тя е зависима от тези държави – „черните овце“, като Унгария и Полша, защото с тяхна подкрепа беше избрана Урсула фон дер Лайен, с които тя тепърва ще трябва да се бори. Тази Комисия ще върви по много тънко и опънато въже. Може би тя затова не се съсредоточава върху непосредствени неща, а върху по-далечните цели, които позволяват по-дълга дискусия, успокояване на топката, размисли и т.н.“, коментира Желев в интервю за предаването „Събота 150“.

Той прогнозира „кървава битка“ по отношение на дискусиите върху следващия многогодишен бюджет на ЕС.

Желев коментира и демонстрираното от Париж и Берлин загърбване на различията си с общото предложение за основен ремонт на ЕС:

„Щом имат общо предложение, те се стремят към някакво съгласие. Но имам чувството, че те се стремят към това с различни мотиви. Очевидно е, че, от една страна, френският президент Еманюел Макрон, който се стреми да стане неформалният лидер на Европа, след като Меркел вече е в края на последния си мандат, иска да прокара в т. нар. "ремонт на ЕС" своя реформаторски дневен ред, докато мотивът на Германия е по-друг – известно сдържане на Макрон, известно отлагане на промените, след като те се обсъждат в продължение на 2 години, известно успокояване на духовете в Европа. Очевидно тази дясноконсервативна вълна, на която бяхме свидетели, показва, че има известна умора от "твърде много Европа", радетел на която е Макрон. Този радикален реформаторски дух поражда обратна реакция – на суверенизма. Струва ми се, че Германия пак играе своята модерираща роля спрямо Франция, т. е. опитват се заоблят острите ръбове на Макрон и да го направят по-приемлив“.

„Безспорно Макрон поставя реални проблеми. Може би той дава твърде радикални отговори, но въпросите, които поставя на масата, трябва да се решават. На европейска почва Макрон е един либерален Тръмп“, посочи анализаторът. По думите му интеграцията не бива да се насилва и форсира, защото в противен случай тя поражда съпротива.

Според него конференция за бъдещето на Европа ще има и друга цел – да запълни празнотите в легитимността на европейските институции и в избора на техните лидери:

„Да заглади противоречията, които възникнаха с избора на Фон дер Лайен като председател на ЕК“.

„Може би е по-добре вместо разногласията да се трупат и кризите да се задълбочават, да се потърсят техните корени и причини, да се отвори Лисабонският договор и те да се решат. Идва един такъв момент на насищане от проблеми, който изисква промяна“, коментира Желев и припомни, че Европа живее без промяна в договора от сравнително дълъг период.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският премиер Киър Стармър (вляво) и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен

Лондон и Брюксел ще работят за укрепване на сътрудничеството в икономиката и сигурността

Британският премиер Киър Стармър заяви след среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Обединеното кралство и ЕС са се ангажирали да засилят икономическото и отбранителното сътрудничество. Стармър и Фон дер Лайен се срещнаха в Брюксел, като британският премиер обеща да предложи "прагматично и разумно лидерство“,..

публикувано на 02.10.24 в 22:12

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните комисии между 4 и 12 ноември

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните парламентарни комисии между 4 и 12 ноември. Новината обяви в Х председателят на Европейския парламент Роберта Мецола след среща с Конференцията на председателите на политическите групи. Така новата Европейска комисия ще започне работа най-рано в началото на декември. Възможно е..

публикувано на 02.10.24 в 22:01
Премиерът на Ливан Наджиб Микати

Ливанският премиер Микати призова за спешна помощ от 400 млн. долара

1 милион и 200 хиляди ливанци са прокудени от домовете си в резултат израелските бомбардировки, съобщи премиерът на Ливан Наджиб Микати. От израелската армия заявиха, че навлизането в Ливан е ограничено и на неголямо разстояние от границата Заради растящата хуманитарна криза вчера Микати и ООН призоваха за спешно набиране на повече от 400 милиона..

публикувано на 02.10.24 в 21:33
Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

Анализ: Висшето образование води до 90% заетост и средна годишна заплата 25 000 лева

54% от учениците са функционално неграмотни по математика, а само 1/3 от населението покрива базовото ниво на дигитални умения, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Проучването разкрива основно какви са пропуснатите ползи в образователната система заради липсата на важни реформи, както и някои слабости на системата. То бе представено..

публикувано на 02.10.24 в 20:34

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври

Заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи националният авиационен превозвач. Мярката се налага с цел осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед ситуацията в Близкия Изток,..

публикувано на 02.10.24 в 20:09

Фермери искат среща с властта и са готови за протести

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за провеждане на спешна среща с Министъра на финансите и Министъра на земеделието  за да се договори незабавното изплащане на средствата по т.нар Украинска помощ. Земеделците предупреждават, че забавянето на помощта ще ги изкара на улицата. Готовност за протести изразяват и от още няколко..

публикувано на 02.10.24 в 19:55
Синът на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил, получи условна присъда заради закана за убийство

Условна присъда за сина на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил

Софийският районен съд призна за виновен Васил Михайлов, син на прокурора от Перник - Бисер Михайлов, за една от общо четирите закани за убийство по адрес на Боряна Рангелова и го оправда за останалите три.  Съдът го осъди на една година и осем месеца условно лишаване от свобода с четири години изпитателен срок. Присъдата подлежи на протест...

публикувано на 02.10.24 в 19:34