Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли криза в детското здравеопазване

Д-р Мирослав Ненков и д-р Стойчо Кацаров пред БНР

3
Детска болница "Проф. д-р Иван Митев" в София
Снимка: Ани Петрова

"Проблемът е, че нашата система на здравеопазване представлява един много хубав инструмент за въздействие върху политическата власт, която и да е тя". Това каза пред БНР д-р Мирослав Ненков, бивш министър на здравеопазването. Според него политическата власт не умее да изказва мислите си и нуждите пред обществото:

"Ако има нужда да бъде закрита болница, с цел да се подобри ефективността на регионалното здравеопазване, това няма да бъде обяснено добре на хората и те ще се разсърдят много", обясни д-р Ненков в предаването "Неделя 150".

По думите му, за да има коренна промяна в здравеопазването, се изисква силен политически лидер - като воля и като решителност.

Според него оптимизирането на разходите е първото, което трябва да се направи, за да се види, че промените тръгват в правилна посока.

Д-р Мирослав Ненков коментира: "Ако държавното ръководство е склонно да инвестира в чуждестранни контролни органи, които да контролират нашата здравна система, те ще си върнат парите многократно". Според него е много просто да бъде хванат някой, който злоупотребява с фиктивни хоспитализации, "стига някой да иска това, а и да го може".

По думите на д-р Ненков е логично това, което се случи с педиатрична болница, която спря прием на пациенти, след като напуснаха двама анастезиолози, дни след трагичния случай с 3-годишното дете: "Изляха се купчини плювни върху педиатрията от хора, които нямаха достатъчно информация и обясняваха какви са некадърници лекарите в детската болница, и анастезиолозите си взеха шапките и си заминаха. А щом няма определен обем специалисти от дадени специалности, дадена структура не може да функционира".

Д-р Стойчо Кацаров - председател на Център за защита правата в здравеопазването, коментира, че случващото се в детската болница е проблем:

"Слагам общ знаменател на протестите на педиатрите през годината и инцидента с починалото 3-годишно дете. Общото е липсата на промени в здравната система, липсата на добри управленски решения през последните 10 години и липсата на такива за педиатричната помощ. Макар, че законът е извел като приоритет оказването на медицинска помощ на деца, този приоритет може да бъде видян частично в доболничната помощ, но в болничната - не може да бъде видян изобщо", категоричен бе той и уточни, че едни от най-подценените, като финанси, медицински дейности - това са болничните дейности, които се изпълняват върху деца.

"Лечението на деца е най-ниско платено от всички други медицински дейности в болничната помощ", добави д-р Кацаров.

Цялото интервю на Явор Стаматов с д-р Мирослав Ненков и д-р Стойчо Кацаров в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище в Милано ще носи името на Силвио Берлускони

Вече е официално, че летище "Малпенса" в Милано ще носи името на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони. Опозиция в Италия срещу идеята летище да носи името на Силвио Берлускони Това съобщи министерството на транспорта, ръководено от Матео Салвини. Уточнява се, че заповедта на Националния орган за гражданска авиация Enac, влиза в..

публикувано на 11.07.24 в 21:14

Ивелин Михайлов от "Величие" допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест

След създаването на временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления от Ивелин Михайлов, член на партия "Величие" и управител на комплекс "Исторически парк" във ветренското село Неофит Рилски, самият Михайлов допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест...

публикувано на 11.07.24 в 21:00

Регионалният министър инспектира строителството на АМ "Хемус"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова e инспектирала строителството на магистрала „Хемус“. Работи се в отсечката между 132 -я и 139-я км, където се извършва оформяне на скатове и се изгражда колектор и дренаж. Към днешна дата участъкът от "Боаза" до пътния възел „Дерманци“ е изграден около 68%. Той е с..

публикувано на 11.07.24 в 20:32

Президентът посети в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от основателя и собственик на IAG д-р Антон Стефов, който представи плановете..

публикувано на 11.07.24 в 20:26
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има шанс депутатите от ДПС, застанали зад Доган, да подкрепят мандат на ПП-ДБ

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който е сред 17-имата депутати, които бяха изключени днес от парламентарната група на движението, заяви пред БНТ, че вълната от декларации в подкрепа на Ахмед Доган ще продължи. Според Чакъров още депутати ще напуснат групата на ДПС. Към днешна дата в нея остават 25-има народни представители и тя е вече..

публикувано на 11.07.24 в 20:06

В Кюстендил стартират "Музикалните четвъртъци"

Утвърдилите се вече като културно събитие всяко лято "Музикални четвъртъци" стартират от тази вечер на естрадата пред централното градско читалище "Братство“ в Кюстендил.  През седмица местните ценители на музикалното и танцовото изкуство, както и гостите на града и почиващите по балнеосанаториума ще имат среща с повече или по-малко известни, но..

публикувано на 11.07.24 в 19:57
Ахмед Доган

6 от структурите на ДПС в област Добрич се обявиха в защита на Доган, свалиха доверието си от Ертен Анисова

Шест от структурите на ДПС в област Добрич свалиха доверието си към депутата от 8 МИР Добрич Ертен Анисова. В протокол от проведено заседание те се обявяват в защита на почетния председател на партията Ахмед Доган. В протокола от проведеното заседание на структурите на ДПС в област Добрич, поместен на страницата им в интернет е записано, че..

публикувано на 11.07.24 в 19:33