Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Н. Пр. Алехандро Поланко: В България се чувствам като у дома

Испанският дипломат вижда широко поле за двустранно сътрудничество

Новият посланик на Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко представи визията си за двустранните връзки между България и Испания и очерта на среща с журналисти конкретни бъдещи проекти, които са на път да се осъществят по време на неговия мандат в България. Сред тях отбелязването на 110-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Испания и България догодина.

Посланик Поланко оценява като отлични политическите, икономическите, културните и човешки връзки между двете страни.

„Много испански компании са заинтересовани да инвестират в България. Там вие имате много задачи в развитието на инфраструктурата и комуникациите, а ние можем да се похвалим с добър опит, който бихме могли да споделим и предадем. Можем да си бъдем полезни и в културната сфера. Има силно присъствие на изучаването на испански език в българските училища - вече има 14 училища, в които се изучават паралелно български и испански език. Има и голяма българска общност, която все повече се увеличава и ние трябва да се погрижим и да я подпомогнем.“

„Ние се интересуваме от развитието на инфраструктурата и специално от подобряването на железопътния транспорт в България. Също така и в енергетиката - искаме да развием и подпомогнем този сектор и вече сме започнали проучвания в тази насока“, посочи Алехандро Поланко.

„Що се отнася до комуникациите и до въздушния транспорт, мога да кажа смело, че са добре развити. Въпреки това трябва да се търси по-задълбочена взаимопомощ. Това, че всеки ден има по два полета на ден, доведе до засилване на туризма между България и Испания, а това е от голямо значение за нас.“

В момента Испания се намира в епицентъра на много събития – например случващото се в Каталуния. Неотдавна на изборите в Испания социалистическата партия спечели и сега се водят преговори. Крайнодясна партия се появи в политическото пространство, а същевременно стана ясно, че върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността ще бъде Жозеп Борел. Какво е бъдещето на Европа оттук нататък?

„В Испания имахме избори и в момента се водят преговори от министър-председателя на Испания, a следващата седмица се очаква и церемонията за полагане на клетва. Това ще доведе и до създаването на едно прогресивно, силно и стабилно правителство в Испания. Без съмнение, различните европейски тенденции и влияния не са чужди на Испания и подобни тенденции, които наблюдаваме в Испания, са характерни и за други европейски държави“, допълва дипломатът.

„А когато говорим за министъра на външните работи на Испания Жозеп Борел - буквално следващата седмица той ще поеме поста върховен представител на Европейския съюз, а това е наистина голям успех за Испания. Жозеп Борел е човек с невероятен опит, познания и богата траектория в професионален план. С неговите познания и умения той наистина ще може да постави на много високо ниво външната политика на Европейския съюз. Ние, посланиците на Испания, се радваме на този избор и с удоволствие ще наблюдаваме неговата работа.“

Испания е от най-големите познавачи на латиномериканските държави, поради историческите връзки и влияния. Как Н. Пр. Алехандро Поланко анализира случващото се в държави като Никарагуа, Боливия и Чили?

„Един от основните стълбове на външната политика на Испания e именно връзката с Латинска Америка и всяко нещо, което се случва там, има директно влияние върху Испания. Ние оказваме помощ в различни държави от региона и ще продължим да го правим, както и досега, благодарение на различните форми на сътрудничество и на представителите от най-високо ниво. Един пример за икономическите отношения с Латинска Америка: въпреки случващото се, Испания пое събитията на срещата на върха, свързана с климатичните промени, да се състои в Мадрид от 2 до 13 декември тази година, предоставяйки инфраструктурата и логистика, а от своя страна правителството на Чили продължава да подготвя самата конференция. Най-различни са формите на подкрепа и сътрудничество с Латинска Америка.“

През 2020 година се навършват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Испания. Какви цели са заложени от следващата година във връзка с отбелязването на това голямо събитие?

„Следващата година на осми май ще има големи чествания по повод 110-годишнината. Вече започнахме и подготовката във връзка с тези чествания, както от страна на българските, така и на испанските власти и институции. Подготвяме богата програма - ще има културни събития, концерти, изложби, политически сесии и посещения, семинари на политическа тематика, дейности, насочени към образованието. Ще продължим да  доразвиваме младежкия театър. Да не забравяме, че повече от 21 хиляди ученици изучават испански език в българските училища. Това е един вид залог за културата на Испания, която присъства все по-задълбочено в България и ние трябва да сме само благодарни и доволни от подобно сътрудничество. Повече от 200 хиляди българи живеят в Испания. Те ползват всички права и помощи и се чувстват чудесно. Всичко казано дотук потвърждава доброто сътрудничество и познаването на двата народа“, отбелязва испанският дипломат.

„Моето впечатление е наистина много положително и в полза на България. Аз се озовах в държава, която не познавах, държава с необикновена красота, с чудни природни гледки, старинни красиви градове. Но това, което ми прави силно впечатление, са близостта на вашия народ, гостоприемството на българина. За мен като испанец в България само мога да кажа, че се чувствам като у дома, а това е благодарение на българите, които ни карат да се чувстваме така, сякаш сме в Испания“ ,споделя още Н. Пр. Алехандро Поланко.

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВСС с декларация за нормализиране на диалога между институциите

С 12 на 5 гласа Висшият съдебен съвет излезе със специална декларация с призив за нормализиране на диалога между институциите. Главният прокурор Иван Гешев не участва в гласуването, а преди да напусне заседанието обясни: "Това, което ние смятаме за правилно, е Пленумът на ВСС да изрази позиция по три въпроса - нормалната комуникация..

обновено на 15.07.20 в 15:28
Президентът Румен Радев

Румен Радев: Прозрачността и отчетността трябва да са принципи на управлението

"Прозрачността и отчетността трябва да са неотменими принципи на управлението, независимо кой е на власт". Това е заявил президентът Румен Радев на работна среща с посланиците на държавите от Европейския съюз и Швейцария в България. Президентът смята, че натрупаните обществени проблеми изискват нов управленски модел, който да увеличи гражданския..

публикувано на 15.07.20 в 15:02

Почина актьорът Васил Стойчев

Aĸтьopът Bacил Cтoйчeв е починал малко преди да навърши 85 гoдини, cъoбщиxa oт Cъюзa нa apтиcтитe в Бългapия.  Близо 50 гoдини Васил Стойчев е играл в Народния театъp, имa изяви и нa cцeнaтa нa Teaтъp 199. Нocитeл е нa нaгpaдaтa „Иĸap“ нa Cъюзa нa apтиcтитe в Бългapия зa изĸлючитeлeн пpинoc ĸъм бългapcĸия тeaтъp. Πoĸлoнeниeтo пред Васил..

публикувано на 15.07.20 в 14:58

По-ранна и по-точна диагностика на тумори в Александровска болница

Последно поколение ПЕТ скенер (за позитронна емисионна томография) заработи в УМБАЛ "Александровска". Апаратът ще даде възможност за определяне на вида на тумора при пациенти с простатен карцином и невроендокринни злокачествени образования, както и ще спомогне за определяне на лечението на пациентите - оперативно или медикаментозно. Апараратурата..

публикувано на 15.07.20 в 14:55

Георги Марков: Борисов няма право да хвърля страната в предсрочни избори

Борисов няма конституционно право да хвърля страната в предсрочни избори. По Конституция той отговаря за вътрешната политика на България. Той, като министър-председател, и правителството са длъжни да закрилят здравето на българските граждани и не може да си позволи лукса, по време на - жълт код сме – пандемия и на чума да остави страната без..

публикувано на 15.07.20 в 14:30

Нов закон заплашва с безпроблемно депортиране на европейци след Брекзит

Граждани на ЕС могат да бъдат депортирани от Обединеното кралство и за дребни провинения, съгласно новия закон за имиграцията. Експерт по въпросите на имиграцията обръща внимание на тази съществена промяна, която може да доведе до безпроблемно депортиране на европейци след Брекзит. Съобщение на Веселин Паунов: Адвокат Колин Йео е цитиран днес от..

публикувано на 15.07.20 в 14:16

Министър Маринов: Има данни за организирани групи, които целят ескалация на протестите

Има данни за организирани групи, които се опитват да създават напрежение и ескалация на протестите. Това обяви пред депутатите вътрешният министър Младен Маринов. За снощния сблъсък СДВР извършва проверка. 13 са задържаните, съобщи министър Маринов. Трима души бяха ранени - двама полицаи и един демонстрант - след опит за нахлуване в сградата на..

публикувано на 15.07.20 в 14:02