Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Британски автори ще водят курсове по творческо писане в България

Хана Стивънс и Уил Бъкингам
Снимка: Фейсбук

Хана Стивънс и Уил Бъкингам са британски писатели, създатели на сайта "Уинд енд боунс". Отскоро са в България и започват курсове по творческо писане тук, първият от които започва днес. 

"Имаме твърде дълга връзка с България. Преди доста години написах книга, чието действие се развиваше тук. Тя беше преведена на български, заглавието й е "Произходът на лирата". Освен това ние имаме приятели в Софийския университет. Когато фондация "Университетска англицистика и американистика" ни покани да дойдем в България да започнем курсове с тяхно партньорство, веднага приехме предизвикателството", обясни Уил Бъкингам в предаването "Закуска на тревата".

"Бяхме много развълнувани. Всъщност започваме два курса. Единият ще бъде в продължение на три седмици, два пъти в седмицата, а другият ще се провежда през уикенд. Триседмичният курс започва на 3 декември. Цялата информация за курсовете е на нашия уебсайтНарича се "Историите които ни изграждат", допълни Хана Стивънс.

Курсът е посветен на писане от първо лице, писане на мемоари, автобиографии, творчество при писането на нехудожествена литература, есета с подчертано авторско присъствие - и всички подобни жанрове.

"Така, че ние ще окуражаваме участниците да пишат истории, които са важни за тях самите, да описват собствените си преживявания, да разказват за миналото си и да работят върху разгръщането на историите си, да ги редактират, да проучват такива въпроси като истинността и художествената творба, етиката, дори темата за лъжата и да помислят как да си създадат читателска аудитория, как да потърсят редактори и да се ориентират сред издателствата. Как да направят тези истории достояние на света, т.е. да се свържат с аудиторията си", изтъкна Уил Бъкингам.

Курсовете по творческо писане ще се провеждат на английски език.

"В миналото организирахме курсове, в които хората пишеха на много езици. Този курс обаче ще бъде фокусиран повече върху английския език, защото той ще бъде работният език. Но не е необходимо английският ви да е красив и безупречен, просто трябва да бъде по-добър от нашия български", уточни с усмивка Уил Бъкингам.

От години Хана Стивънс работи по темата за имигрантите, за изчезването и трафика на хора.

"Ние използваме творческото писане като инструмент, за да помогнем на хора с маргинализирани гласове, гласове, които не са непременно чути, не са мейнстрийм. Работили сме по темата за бежанците, работили сме с групи по теми, свързани с джендър, със сексуалните малцинства. Бихме искали да работим и по проекти, свързани с ромските общности. В нашата работа има и елемент на социална справедливост. Използваме творческото писане като инструмент, за да помогнем на хората да изразят собствения си глас", посочи още Хана Стивънс.

Срещат ли британските автори негативни нагласи и предразсъдъци у нас?

"Да, познаваме нагласите. Водили сме много разговори с български приятели по тези въпроси и знаем за това. Във всяка част на света има предразсъдъци. Там, откъдето идваме, от Великобритания, също ги има. Реалността на място е, че хората могат да разкажат много и най-разнообразни истории, съществува огромно богатство от преживявания. Това, към което се стремим, е това богатство от човешки преживявания да излезе наяве, да накараме хората да го споделят един с друг и точно чрез това споделяне може да се сложи началото на премахването на тези предразсъдъци. Това е много дълготрайна задача и тук в България, и във Великобритания, пък и навсякъде по света. Но пък е задача, която си струва", обясни  Уил Бъкингам.

Защо са решили да нарекат сайта си Wind&Bones - вятър и кости?

"Хрумна ни преди няколко години. Идеята дойде от един китайски учебник по писане от шести век, наречен "Литературният ум и дялането на дракони". В него има глава, в която се говори за това, че вятърът и костите са много важни характеристики на литературата. Писателят се нуждае от вятъра, от духа, за да вдъхне живот на словото, но се нуждае и от структура, от взискателност, точност, т.е. от костен скелет. Така че тази идея за съчетаването на структура и дух е важна за писането, за социалната справедливост и активизъм, важна е въобще в живота. Затова сметнахме, че името е много подходящо", поясни Уил Бъкингам.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
виенската зоологическа градина

WWF България започва най-новата си младежка програма Panda Labs

През 2020 г. WWF България създаде нов отдел „Образование, иновации и младежка ангажираност“. Фокусът на работата му е обучението и овластяването на младежи, които да станат застъпници за устойчиво развитие на страната ни, за опазване на дивата природа и за справяне с климатичните промени. Като част от тази дейност организацията открива 2021..

публикувано на 17.01.21 в 15:26

Пандемията изостри дисхармонията между бедни и богати

За първи път от 90-те години на миналия век насам  има вероятност тази година крайната бедност да се повиши , алармират от ООН.  „Социалните и икономическите щети от пандемията са огромни и продължават да нарастват. Няма ваксина, която може да коригира вече нанесените щети. Изправени сме пред най-тежката глобална рецесия от осем..

публикувано на 17.01.21 в 14:00
Наслада за сърцето и стомаха от шеф Анатоли Колев

Хляб за душата

Какъв е вкусът на детството за пицар, но не обикновен, а световен шампион, шеф-консултант и вицепрезидент на Българската асоциация на пицарите, член на Световната пица асоциация, почетен член на Руската пица федерация и член на Британския кулинарен институт – шеф-готвачът Анатоли Колев : „ Част от моето детство бяха и пиците, разбира..

публикувано на 16.01.21 в 20:00
Дезинфекция на шезлонг на плаж в Гърция, 16 май 2020 г.

На почивка в Гърция през лятото - без сертификат за ваксиниране

За почивка в Гърция това лято няма да се изисква сертификат за ваксиниране. Туристите ще се тестват на границата с бързи тестове преди влизане в страната. „Гърция няма да изисква сертификат за ваксинация, като задължително условие за влизане на туристи“, заяви пред медиите министърът на туризма Харис Теохарис. Желаещите да влязат в Гърция,..

публикувано на 15.01.21 в 12:01
Евелина Славкова

„Тренд“: Икономическите емигранти задържат младите хора в България

Всеки четвърти български гражданин е готов да емигрира, сочат данните от последното изследване на изследователски център „Тренд“ , направено по поръчка на „24 часа“. „ По-голяма част от хората, имащи роднини зад граница, са тези от селата и малките населени места – това е т.нар. икономическа имиграция“, обясни в предаването „Хоризонт до..

публикувано на 15.01.21 в 11:32

Климатологът Георги Рачев: Мрънкаме срещу природата, а просто трябва да я обичаме

Ужасно е глупаво да се бориш с времето. Трябва да живееш в унисон и да го приемаш, каквото е - това каза климатологът проф. Георги Рачев в предаването  „Преди всички“. „ На хората трудно се угажда. Винаги има едно мрънкане срещу природата, а просто трябва да я обичаме и да се съобразяваме с нея “, коментира климатологът. За климата е необходимо..

публикувано на 15.01.21 в 08:09

Общините в Израел с цялостна помощ за карантинираните и хората в третия локдаун

Близо една пета от населението на   Израел  вече е имунизирано срещу Covid-19 . Въпреки това заради повишаване на нивото на заболеваемост беше обявен трети локдаун. За разлика от първия, дълги опашки за стоки от първа необходимост нямаше, но за малкия и среден бизнес новата карантина може да има фатални последици. Затова в големите общини на..

публикувано на 14.01.21 в 10:41