Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: Сърцевината на управлението на Борисов е комуникацията

Проф. Антоний Гълъбов и Първан Симеонов пред БНР

Деница Сачева положи клетва като социален министър.
Снимка: БГНЕС

Деница Сачева бе избрана за министър на труда и социалната политикаТя бе подкрепена от парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Против бяха депутатите от ДПС и БСП. По-рано днес парламентът прие оставката на Бисер Петков като социален министър.

"Характерното за министрите в правителствата на Бойко Борисов е това, че, ако те се справят добре със своите задачи, но не са в състояние да овладеят стихийни, организирани атаки срещу правителството, това е най-сигурният показател, спрямо който те се оценяват", каза пред БНР проф. Антоний Гълъбов. Той припомни атаките срещу т.нар. Истанбулска конвенция и срещу Стратегията за детето, които са в зоната на отговорност на социалния министър - тогава Бисер Петков.

По думите му премиерът държи на това министрите му да поемат отговорност за "управлението на обществените очаквания и комуникирането на реформата".  

Според проф. Гълъбов претенциите към работата на Бисер Петков са били не толкова заради работата със самите заинтересовани групи, колкото заради комуникациите през медиите - към обществото. "В това отношение г-жа Сачева има много дълъг опит в публичните комуникации, така че, струва ми се, тя ще успее да компенсира това, което липсваше на един добър професионалист, като г-н Петков", коментира той в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт".

Проф. Гълъбов предположи, че Борисов разчита чрез тази рокада да даде нов тласък на социалната политика, тъй като в последните години тя получава повече финансиране.

"Законът за социалното подпомагане е добър закон, изработен много внимателно от експертите на министерството, с много активната позиция на министър Петков. Този закон обаче в момента трябва да бъде опазен от поредните популистки атаки, които се насочиха срещу него. Важно е той да започне да променя средата, в която се формират самите социални работници. Да доведе до преосмисляне на серия от социални услуги, включително до разпределението им в териториален план и осигуряване на финансиране за тях", смята проф. Антоний Гълъбов.

Според социолога Първан Симеонов рокадата в социалното министерство е заради натрупани проблеми във ведомството и уточни, че не е посочен от премиера, а и не се откроява конкретен повод за това.

"Борисов, може би, беше решил, че Бисер Петков е слаб комуникатор", каза социологът и добави, че Деница Сачева е човек, който е добър комуникатор.

Той коментира в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт", че сърцевината на управлението на Борисов е комуникацията.

Стабилно управление

Според проф. Антоний Гълъбов ДПС се премества по-близо до управлението, след като коалицията на Обединените патриоти е изгубила баланс. "ДПС придоби допълнителна тежест с центробежните сили при Патриотите", категоричен бе той и прогнозира, че ДПС няма да предприеме радикални действия срещу управлението.

По думите на Гълъбов след местните избори е намаляла вероятността от предизвикване на правителствена и парламентарна криза.

Според Първан Симеонов след няколко изборни победи и след срещата във Вашингтон Бойко Борисов се чувства сигурен за управлението си - че ще има пълен мандат. "Това го кара да действа по свой собствен план. Вероятно на много места в партията - в местни структури - той вероятно ще направи рестарт", коментира той.

По думите на Симеонов Борисов все още не е успял да си вземе партията от Цветан Цветанов: "В някои местни структури май не успя преди местните избори Борисов да реши нещата".

Социологът коментира още, че много често големият партньор в управляващата коалиция (ГЕРБ - бел.ред.) се разтоварва от отговорност през Патриотите, което е голям проблем за малкия коалиционен партньор.

Симеонов посочи като евентуален капан за управлението на Борисов - спокойствието: "Най-големи грешки са правили, когато са били най-спокойни за управлението си и са подценявали ситуацията", категоричен бе Първан Симеонов.

Репортаж на Даниел Инков и разговор на Людмила Железова с проф. Антоний Гълъбов и Първан Симеонов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06
Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с близки но отвлечени български моряци

Премиерът Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци

Премиерът и външен министър Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader.  "Хамас" ще решава за освобождаването на Galaxy Leader и двамата българи Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:40

До 20 км/ч се ограничава скоростта на тротинетките в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинският съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите.  Местният парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лева на 450 лева за физически лица...

публикувано на 25.04.24 в 14:34
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински съвет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев.  Кметът Даниел Панов отрече това и посочи, че училищата не може да бъдат задължени с кого да сключват договори за..

публикувано на 25.04.24 в 14:06

Валери Жаблянов: Избирателите в момента са в състояние на преосмисляне

Лявото и дясното политическо пространство са социологически термини, а на изборите се явяват гражданите и ние не разглеждаме по този начин избирателя . Той трябва да избере в настоящия момент онази политическа сила, която  е в състояние да промени българското държавно управление. Това коментира представителят на "Левицата" Валери..

публикувано на 25.04.24 в 14:05