Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска рапсодия "Вардар" отново ще звучи в Златната зала на Музикферайн

Софийска филхармония

Златната зала на МузикферайнВ аналите на виенското Дружество на приятелите на музиката (Musikverein Wien) присъства изпълнение на Българска рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров - от Виенските симфоници през 30-те години на ХХ век. След десетилетия отсъствие тази емблематична българска творба ще заеме достойното си място в концерт на Софийската филхармония на 5 декември в Златната зала, която сме свикнали да свързваме с Новогодишните концерти на Виенските филхармоници на 1 януари.

Гостуването на националния ни оркестър се готви от месеци и е второто в историята - след концерта през 2000 г., ръководен от Емил Табаков. Под диригентската палка на директора на Софийската филхармония ще прозвучат още Сюитата "Жар птица" от Игор Стравински и Симфония №9 "Из новия свят" от Антонин Дворжак. 

Найден Тодоров"Това е една огромна радост, че предстои такова събитие и с наближаването му ентусиазмът у всички нас е все по-голям. Аз самият си признавам, че от повече от 20 години очаквам подобно събитие в живота си - с любим оркестър да бъда в тази зала. Още повече, че и програмата, както ми казаха приятели във Виена, е много добра за музикалната публика. Разбира се, признавам си, има и една друга надежда - че ние ще можем да свирим тук и много други български и не-български автори в поредица от концерти в бъдеще." - сподели в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" директорът и диригент на Филхармонията Найден Тодоров.

Софийската филхармония може да се похвали с много завоевания напоследък - с блестящи изяви в 90-ия сезон и с достойно продължение на звездната линия в настоящия. 

"Това, което мога да кажа с някаква гордост, е, че ние успяваме да връщаме високото ниво и това се дължи на факта, че музикантите започват отново да се чувстват ценени от своята публика, а и от факта, че работят с известни изпълнители. Това е една от причините аз да не искам Софийската филхармония да загуби възможността да работи с големи изпълвители, защото, независимо каква е ситуацията в България икономически, има нужда от поне един състав (защо не и повече!), който да показва, че бъдещето за нас не е невъзможно и не е свързано само с опит да оцелеем, а нашето бъдеще е свързано с развитие и с позитивна оценка на това кои сме ние и къде се намираме. Това е нещо, за което аз работя през последните три години. Вярвам, че и Филхармонията го заслужава, а и нашата публика го заслужава! Вярвам, че и българското музикантство като цяло го заслужава." - заяви директорът на Софийската филхармония.

След гостуването във Виена, на 7 декември Софийската филхармония и Найден Тодоров ще изнесат концерт и в хърватската столица Загреб.

Цялото интервю с Найден Тодоров можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Златната зала на Музикферайн

Българите във Виена очакват с трепет гостуването на Софийската филхармония в Музикферайн

На 5 декември Софийската филхармония ще изнесе концерт в Златната зала на Музикферайн във Виена. Диригентът и директор на националния ни оркестър Найден Тодоров e избрал емблематичната Българска рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров за начало на..

публикувано на 04.12.19 в 17:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световна премиера на операта "Хората на Борг" във Велико Търново

Тази вечер във Велико Търново е световната премиера на операта „Хората на Борг“ на австрийския композитор Хелмут Нойнам. Това е първата 12-тонова опера, написана в тази хармонична система, което я превръща в научен и музикален експеримент от..

публикувано на 19.03.24 в 09:50

Отзвук от премиерата на “Вълшебната флейта“

Софийската национална опера представи втората си нова продукция за 2024 г. – операта “Вълшебната флейта“ от Моцарт в режисьорския прочит на Вера Петрова. На среща с журналистите в навечерието на премиерата, и постановъчният екип, и изпълнителите..

публикувано на 18.03.24 в 18:38

"Нашето тяло" - от микроистории към макроплана на френското здравеопазване

В мозайката от микроистории филмът хваща и макроплана на френското здравеопазване . Това каза  Савина Петкова, кинокритик и селекционер на документалния конкурс на София филм фест , която представи пред БНР  документалния филм "Нашето тяло"..

публикувано на 18.03.24 в 15:23

Инес Субашка представи новата си книга "Детелина: живот в бездната"

"Детелина: Живот в бездната" е книга за дете, изоставено от майка си, и майка - изоставена от дъщеря си поради най-трудната причина за възприемане - смъртта. Книга за живота в бездната и за отчаяния опит да продължиш напред." - Инес Субашка Инес..

публикувано на 18.03.24 в 10:39
Снимката е илюстративна

Мерседес Гозано: Правя нестандартни бижута за нестандартни хора

В Израел много от жените сами си правят украшенията . Други - търсят необичайното в бутиците.  Мерседес Гозано пристига от Буенос Айрес в Израел преди 26 години, когато е малко дете, многообещаваща комбинация от баща италианец и майка французойка...

публикувано на 16.03.24 в 11:30

Музикалната академия представя ново издание с песни на Тодор Попов

"Диалогът със самотата в камерните песни на Тодор Попов" е наречен концертът, който ще се състои на 17 март от 18:00 ч. в концертната зала на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София с участието на певците Гергана Георгиева -..

публикувано на 14.03.24 в 17:06
Изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на платформата Art and Culture Today

Радослав Механджийски: Съвременното изкуство освежава перспективата

"Широко изкуство", или Wide Аrt – този форум ще се състои идната събота - 16 март, от 14,00 до 18,30 часа в Центъра за съвременно "Топлоцентрала" в София. Искаме да разширим понятието за изкуство , поясни за БНР изкуствоведът Радослав..

публикувано на 14.03.24 в 11:28