Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв е ефектът от филтрите на комините срещу мръсния въздух

Инсталациите спират до 80% от праховите частици и са икономични

Филтърът на комина харчи колкото електрическа крушка в кухнята
Снимка: БГНЕС

До края на годината ще бъдат монтирани филтри на комините на 180 домакинства в София, които се отопляват на дърва и въглища. Целта е да се намали замърсяването на въздуха. Новата общинска програма ще обхване общо 2 хиляди домакинства.

35 домакинства са използвали тези филтри миналия отоплителен сезон в квартал "Красна поляна" по тригодишна, безплатна за домакинствата програма, финансирана от бюджета на Столичната община.

"Красна поляна" е сред районите с най-голямо замърсяване заради употребата на дърва и въглища. Разчетите на дирекция "Климат, енергия и въздух" показват, че използването на филтрите блокира над от 80% от праховите частици.

Снимка: БГНЕС

Домът на Румяна Байкушева е с монтиран филтър от миналия отоплителен сезон.

„Оплакване имаше отсреща, че дими коминът. Дойдоха хората, монтираха го и ето, няма вече жалби, че моят комин много пуши.“

Филтрите работят на електростатичен принцип, обясни Даниел Дамянович като представител на фирмите, реализиращи проекта. „Софтуерът, пригоден във филтъра, позволява филтърът да харчи 30 вата, което е като една крушка в кухнята.“

Филтрите на комините ограничават битовото замърсяване на въздуха

По отношение на дървата и въглищата замерванията сочат спиране на фините прахови частици над 80%, дори миризмата изчезва, допълни Дамянович. По думите му, системата е много ефективна за всички домакинства с ниска покупателна способност и социално уязвимите групи, например пенсионери, които няма да могат да се отопляват с по-щадящи околната среда инсталации. 3900 лева е цената с ДДС, като това включва доставката и монтажа, уточни Даниел Дамянович.

От 50 до 500 лева глоби могат да бъдат налагани на домакинства, които горят гуми, дрехи и кабели.

„Правим периодични проверки най-вече там, където можем да влизаме в домовете, именно във виетнамските общежития. Ежемесечно с полицията и инспектората ще правим поне по две проверки. Вече имаме сведения всеки един апартамент на какво се отоплява, какво гори“, увери районният кмет на "Красна поляна"  Иван Чакъров.

Още по темата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Когато говорим за корупция, следва да кажем най-общо, че става дума за злоупотреба с политическа, административна и законодателна власт за лична изгода и чрез нанасяне на вреда на обществения и общодържавен интерес в полза на частно обогатяване. Скандалът, който се разрази около контрабандните канали, Живко Коцев и агенция „Митници“, е..

публикувано на 13.04.24 в 12:35
Елена Банова

"Застани до мен срещу рака" - книга за научните изследвания, практики в борбата с рака, съчетани с лични истории

Потърсете "Медените питки на душата!" – към тази поетична представа за човешката душа, оставена за поколенията от Патриарх Евтимий- учен, книжовник и писател, призовава в книгата си "Застани до мен срещу рака", журналистката Елена Банова , водена от желанието си да сподели своя път в лечението на коварното заболяване .  И не случайно в първото..

публикувано на 11.04.24 в 15:52