Какъв е ефектът от филтрите на комините срещу мръсния въздух

Инсталациите спират до 80% от праховите частици и са икономични

Филтърът на комина харчи колкото електрическа крушка в кухнята
Снимка: БГНЕС

До края на годината ще бъдат монтирани филтри на комините на 180 домакинства в София, които се отопляват на дърва и въглища. Целта е да се намали замърсяването на въздуха. Новата общинска програма ще обхване общо 2 хиляди домакинства.

35 домакинства са използвали тези филтри миналия отоплителен сезон в квартал "Красна поляна" по тригодишна, безплатна за домакинствата програма, финансирана от бюджета на Столичната община.

"Красна поляна" е сред районите с най-голямо замърсяване заради употребата на дърва и въглища. Разчетите на дирекция "Климат, енергия и въздух" показват, че използването на филтрите блокира над от 80% от праховите частици.

Снимка: БГНЕС

Домът на Румяна Байкушева е с монтиран филтър от миналия отоплителен сезон.

„Оплакване имаше отсреща, че дими коминът. Дойдоха хората, монтираха го и ето, няма вече жалби, че моят комин много пуши.“

Филтрите работят на електростатичен принцип, обясни Даниел Дамянович като представител на фирмите, реализиращи проекта. „Софтуерът, пригоден във филтъра, позволява филтърът да харчи 30 вата, което е като една крушка в кухнята.“

Филтрите на комините ограничават битовото замърсяване на въздуха

По отношение на дървата и въглищата замерванията сочат спиране на фините прахови частици над 80%, дори миризмата изчезва, допълни Дамянович. По думите му, системата е много ефективна за всички домакинства с ниска покупателна способност и социално уязвимите групи, например пенсионери, които няма да могат да се отопляват с по-щадящи околната среда инсталации. 3900 лева е цената с ДДС, като това включва доставката и монтажа, уточни Даниел Дамянович.

От 50 до 500 лева глоби могат да бъдат налагани на домакинства, които горят гуми, дрехи и кабели.

„Правим периодични проверки най-вече там, където можем да влизаме в домовете, именно във виетнамските общежития. Ежемесечно с полицията и инспектората ще правим поне по две проверки. Вече имаме сведения всеки един апартамент на какво се отоплява, какво гори“, увери районният кмет на "Красна поляна"  Иван Чакъров.

Още по темата слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33