Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биография на Леонардо да Винчи от норвежеца Атле Нес излиза на български

Изданието ще бъде представено на предстоящия панаир на книгата в НДК

Фрагмент от корицата на биографията

Новата биография „Леонардо да Винчи“ от норвежкия автор Атле Нес представя любопитни детайли около личността и творчеството на най-яркия художник на Ренесанса. Книгата излиза в България в годината, в която светът отбелязва 500 години от смъртта му и ще бъде представена на предстоящия идната седмица Международен панаир на книгата в НДК.

„Авторът Атле Нес разказва изключително любопитни неща. Той не пропуска това, което се знае от векове, основно от първата биография на Леонардо да Винчи. Атле Нес не е случаен биограф. Той е голям, доказан писател, превеждан на много езици, автор на романи, но и може би един от най-големите, най-добрите биографи, особено когато става дума за художници“, разказа в предаването „Хоризонт до обед“ издателят Пламен Тотев. Дело на Атле Нес са забележителната биография на Мунк и отличения с наградата „Браге“ животопис на Галилео Галилей - и двете издадени на български език.

Пламен Тотев

Незаконен син, роден в малко тосканско село, левичар, хомосексуалист – всичко това едва ли е било предпоставка за изграждане на добра кариера в Европа от 15 век. Леонардо обаче преобръща представите за развитие и надхвърля мащабите на времето си.

Фрагмент от корицата

„Леонардо се е славел с това, че в него пламвала ненадейно искрата на някаква гениална идея – нещо ново, независимо дали ще бъде изобретение, дали ще бъде идея за създаване на картина. Атле Нес се запалва по личността на Леонардо, когато след едно пътуване във Франция сред замъците по Лоара попада в един от тези замъци и съвсем случайно там вижда, че е погребан Леонардо да Винчи – нещо, което може би не се знае толкова“, допълни Тотев.

След това Атле Нес се впуска в проучване на местата, където е живял Леонардо, както и в историите около създаването на неговите произведения, заравя се в ръкописите му. Ценното в документалната биография е това, че тя донякъде е и като художествено произведение, отбеляза още Пламен Тотев. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34